Ankesag: Overlæge, der anmeldte sygeplejersken, skal afhøres

Overlæge, der meldte sygeplejersken til politiet efter en række dødsfald på Nykøbing Falster Sygehus, skal i dag afgive forklaring i Østre Landsret

Tema: Sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus begik drabsforsøg
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Du finder livebloggen om den drabstiltalte sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus nederst i artiklen.

- Jeg måtte have fat i en politimand med nok streger på skulderen til at dette kunne håndteres på en ordentlig måde. Derfor ringede jeg til Søren Ravn.

Sådan forklarede overlægen i byretten i Nykøbing Falster, da han i foråret 2016 afgav forklaring i drabssagen mod den nu 32-årige sygeplejerske. I dag skal han afhøres i ankesagen foran nye dommere og nævninge i Østre Landsret

Kæresten havde mistanke til tiltalte

Overlægen, der er ansat på akutafdelingen på Nykøbing Falster Sygehus, ringede privat til vicepolitiinspektør Søren Ravn Nielsen søndag den 1. marts 2015.

Overlægens kæreste, der er sygeplejerske på akutafdelingen, havde været på nattevagt med den tiltalte sygeplejerske. De havde haft flere dødsfald og en patient, der overlevede, efter hun fik modgift mod morfin og stesolid.

Kæresten havde tidligere luftet en mistanke om, at den nu tiltalte sygeplejerske tog livet af patienterne, et udsagn, overlægen var blevet noget pikeret over. Alligevel havde han læst op på de patientforløb, kæresten havde nævnt som mistænkelige, dog uden at finde noget. 

Jeg er ikke længere i tvivl

Da kæresten skulle på nattevagt med den i dag tiltalte sygeplejerske den 28. februar 2015, var hun nervøs. Hun var utryg og bange for, at der skulle “ske noget”, men tog alligevel afsted med det formål at holde øje med hende. I løbet af aftenen sendte hun adskillige SMS’er til overlægen. 

- Nu har vi den første mors (døde, red.), skrev kæresten til overlægen kl. 19.52. Kort efter kom den næste: Og jeg er ikke længere i tvivl. 

Korrespondancen fortsatte ifølge overlægen i løbet af natten. Alligevel reagerede han først om morgenen, hvor han tog ind til sygehuset, lyttede til sin kærestes forklaringer og ringede til politiet. Derefter sikrede han skraldet fra afdelingen og i gården. 

Har selv et ansvar

Adspurgt i byretten hvorfor han ikke havde opfordret sin kæreste til at kontakte en læge allerede efter de to første dødsfald, som kæresten var overbevist om at den nu tiltalte sygeplejerske stod bag, svarede overlægen: 

- Fordi patienterne var døde. Men tiltalte var jo stadig på vagt?, spurgte sygeplejerskens forsvarer i byretten.

- Ja. og jeg har et ansvar for at der er flere, der er døde den nat, hvis det er sådan, det er foregået. Men jeg havde ikke fantasi til at forestille mig, at der er sådan, det er.

Men du havde jo fået flere advarsler, spurgte forsvareren.

- Ja. Men jeg troede, det var sladder. Jeg havde ikke fantasi til at forestille mig, at det kørte videre. Jeg kunne ikke tro, der ville ske mere, svarede overlægen i byretten.

Overlægen fortalte derudover i retten, at hans kæreste på et tidspunkt havde konfronteret ham med et rygte om at den nu tiltalte sygeplejerske og han selv skulle have et seksuelt forhold. Han afviste dette i byretten. 

Erkender fejl og fejlmedicineringer

Overlægen erkendte desuden i byretten at der opstår fejl på grund af travlhed på hospitalet hver dag. 

- Det er oftest administrative fejl. Men selvom det ikke er normen, så sker der selvfølgelig også store fejl engang imellem, ligesom der er fejlmedicineringer. Hvis man tror andet, er man meget blåøjet. Men jeg kender ikke til nogen fejlmedicinering, der har kostet menneskeliv, sagde overlægen i byretten. 

Ankesagen om drabstiltalt sygeplejerske på Nykøbing Falster Sygehus - Dag 6

playliveblog