Ankesag: Den drabstiltalte sygeplejerskes 7-årige datter skal videoafhøres

Herinde er der to regler. Man skal sige sandheden, og hvis jeg taler om nogen i din familie, behøver du ikke at svare, siger betjenten til pigen

Tema: Sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus begik drabsforsøg
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Du finder livebloggen om den drabsdømte sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus nederst i artiklen.

En børnesagkyndig betjent har afhørt den drabstiltalte sygeplejerskes 7-årige datter. Afhøringen er blevet optaget på video og afspillet i byretten i Nykøbing Falster i foråret. 

I dag bliver den afspillet igen for nye nævninge og nye dommere i Østre Landsret, når ankesagen mod den 32-årige sygeplejerske kører videre på dag 4. 

Tiltalt for at give datter sovemedicin

Sygeplejersken er - udover at være tiltalt for drab - tiltalt for at have givet sin datter sovemedicin af mærket Zopiclone. Det er ifølge anklageskriftet ikke et præparat, man normalt giver til børn, og pigen har ikke har fået lægemidlet ordineret af en læge. 

Der er dog fundet rester af lægemidlet i pigens hår, og anklageren mener, at det er hendes mor, der har givet hende sovemidlet. 

På videooptagelsen kan man se pigen forklare, at hun har fået to runde og buede piller af sin mor. De smagte ad helvede til, siger pigen og forklarer, at hun kastede op efter at have spist dem. 

Sygeplejersken selv nægter at have givet datteren sovemedicin. - Min datter  er sund og rask og har ikke brug for medicin, har hun forklaret i Østre Landsret. Sygeplejersken har dog fortalt, at hun i ét tilfælde har givet datteren Pinex, som er et smertestillende håndkøbspræparat. Det skete i forbindelse med at datteren havde ondt i maven, og hun var blevet undersøgt for blindtarmsbetændelse på hospitalet. 

Statistiker skal vidne

Udover videoafhøringen af datteren skal også en statistiker fra Københavns Universitet afhøres i Østre Landsret i dag. Professor i statistik Steffen Lauritzen har arbejdet med det talmateriale, som politiet har udstyret ham med - både dødslister og vagtplaner. Statistikeren har regnet på, om der har været flere døde på sygeplejerskens vagter i forhold til, når andre medarbejdere har været på vagt. 

- Man kan med stor sikkerhed afvise, at den forhøjede mortalitet (dødelighed, red.) skyldes simple tilfældigheder, sagde statistikeren i byretten og forklarede at der ifølge hans udregninger var en klar forhøjet mortalitet, når den tiltalte sygeplejerske var på vagt på medicinsk afdeling M130 i årene 2011 og 2012. 

Sygeplejersken er tiltalt for at have slået patienten Arne Herskov ihjel i 2012, resten af de påståede drab skulle være sket i 2015, mens sygeplejersken var ansat på akutafdelingen. Statistikeren påpegede at han ikke kunne se en forøget mortalitet på sygeplejerskens vagter i tidsperioden fra 2012 og frem til 2015.

Alligevel var han ret tydelig, da han vidnede i byretten: 

- Det kan med stor sikkerhed afvises, at den forhøjede mortalitet skyldes rene tilfældigheder og der er ikke i datamaterialet fundet alternative forklaringer på den forøgede mortalitet, sagde statistikeren og fortsatte:

- Jeg siger ikke, at den tiltalte har slået nogen ihjel. Det har jeg slet ikke forstand på. Jeg kan blot konstatere, at der er en forhøjet mortalitet og at det ikke er tilfældigt. Der er en forklaring, jeg har den bare ikke, sagde statistikeren i byretten.

Ankesagen om drabsdømt sygeplejerske på Nykøbing Falster Sygehus - Dag 4

playliveblog