Uroen fortsætter i Dansk Folkeparti - lokalformand udvandrer

Lokalformand i DF på Stevns, Lea Henriksen, har forladt partiet efter søndagens formandsvalg, samme dag som hendes husbond har afstået sit folketingskandidatur.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Alt imens Dansk Folkepartis øverste ledelse gør et stort nummer ud af at fortælle om medlemsfremgang i partiet efter valget af Morten Messerschmidt som ny formand, så fortsætter det med at knage i partiets bagland.

Senest på Stevns, hvor lokalformand Lea Berg Henriksen - der i øvrigt er Martin Henriksens hustru - har taget sin afsked fra partiet. Det bekræfter Nichlas Nymann, der foreløbigt har overtaget posten som konstitueret lokalformand.

- Der er sket det, at Lea (Berg Henriksen, red.) og Louise (Kamp Mortensen, red.), henholdsvis formand og kasserer, i forbindelse med det overståede formandsvalg har valgt at trække sig fra Dansk Folkeparti, siger han og tilføjer:

- Jeg er super ked af, at Lea har valgt at trække sig, og jeg har også gjort hende opmærksom på det. Men det er hendes valg og ingen andres.

quote Jeg har fuld opbakning til Morten Messerschmidt og den linje han har valgt at føre

Nichlas Nymann, konstitueret lokalformand, Dansk Folkeparti på Stevns

Lea Berg Henriksen blev senest i maj valgt til formandsposten i den lokale DF-afdeling.

Nichlas Nymann, der selv blev valgt ind i den lokale DF-bestyrelse første gang i juni 2020, bekræfter, at han som følge af formandens afgang nu selv opstiller til formandsposten.

- Hvis medlemmerne i Stevns ønsker, jeg skal fortsætte som formand, stiller jeg mig fuldt til rådighed, lyder svaret.

Dermed lader Nichlas Nymann også forstå, at han ikke deler den afgående formands manglende tillid mod partiets nyslåede landsformand, Morten Messerschmidt, som søndag fik 60 procent af stemmerne fra de delegerede ved partiets ekstraordinære årsmøde i Herning.

Nichlas Nymann overtager i første omgang posten som konstitueret lokalformand for DF på Stevns. Nymann var i efteråret opstillet for partiet til regionsrådet, men fik ikke stemmer nok til at blive valgt ind.
Nichlas Nymann overtager i første omgang posten som konstitueret lokalformand for DF på Stevns. Nymann var i efteråret opstillet for partiet til regionsrådet, men fik ikke stemmer nok til at blive valgt ind. Foto: Anders Bork

- Vi gav i søndags hinanden håndslag på, at når formandsvalget var overstået – så kigger vi alle sammen fremad, og med det mener jeg, at jeg har fuld opbakning til Morten Messerschmidt og den linje han har valgt at føre, siger Nichlas Nymann.

Husbond bliver ind til videre

Alt imens Lea Berg Henriksen har valgt at sige "farvel og tak" til Dansk Folkeparti, har hendes husbond, Martin Henriksen, medlem af kommunalbestyrelsen i Stevns Kommune og indtil i går kandidat til Folketinget, foreløbigt valgt at blive i partiet.

Martin Henriksen var som bekendt også kandidat til formandsposten, men måtte søndag se sig slået af Morten Messerschmidt.

Tidligt tirsdag morgen bebudede Martin Henriksen til TV2 ØST, at han bliver i partiet, selvom han ikke kan forsvare den nyvalgte formands gøren og laden.

- Som folketingskandidat og som folketingsmedlem skal man til enhver tid kunne forsvare formanden i stort og småt. Det kan jeg simpelthen ikke få mig selv til, og det bliver jeg nødt til at tage konsekvensen af, lød det således fra det lokale kommunalbestyrelsesmedlem.

Samtidig fortalte Martin Henriksen, at han derfor ikke kan stille op for Dansk Folkeparti til Folketinget ved næste valg, imens han samtidig ikke afviste tanken om, at det kan ende i en udmeldelse fra det parti, hvor han har været medlem i 20 år.

- Det har vi ikke så mange kommentarer til, lyder det fra Nichlas Nymann som tilføjer:

- Martin (Henriksen, red.) er Martin og valgt for Dansk Folkeparti. Jeg tænker, at Martin vælger at acceptere, at Morten (Messerschmidt, red.) er formand. Jeg kan godt forstå, Martin er blevet lidt trist over, det ikke var ham, der blev valgt som formand, men jeg håber, han bliver i Dansk Folkeparti og kæmper for Dansk Folkeparti, således vi beholder vores mandat hernede i DF på Stevns.

Indkalder Henriksen til samtale

Ifølge den konstituerede lokalformand har netop Martin Henriksen om nogen været fortaler for, at man går ikke i utide.

- Derfor forventer jeg også, at Martin bliver i Dansk Folkeparti.

Henriksen-parret, navnlig Martin Henriksen, har i det forgangne år langet offentligt ud efter partitoppen i Dansk Folkeparti ved flere lejligheder, men i november tog også Lea Henriksen bladet fra munden i et længere Facebook-opslag, hvor hun langede ud efter partitoppen. Skrivelsen blev underskrevet som; Lokalformand, et træt DF-medlem og hustru.
Henriksen-parret, navnlig Martin Henriksen, har i det forgangne år langet offentligt ud efter partitoppen i Dansk Folkeparti ved flere lejligheder, men i november tog også Lea Henriksen bladet fra munden i et længere Facebook-opslag, hvor hun langede ud efter partitoppen. Skrivelsen blev underskrevet som; Lokalformand, et træt DF-medlem og hustru. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Men hvordan harmonerer jeres kommunalbestyrelsesmedlems udtalelser med et håndslag på at se fremad?

- Der er ingen tvivl om, Morten (Messerschmidt, red.) og Martin (Henriksen, red.) har nogle skår, som de skal have klinket, og de skal have sig en god snak. Jeg vil ikke gå ind i en dialog i forhold til, hvordan Martin agerer lige nu. Jeg og hele bestyrelsen skal have en snak med Martin, og så er jeg helt sikker på, vi finder et fælles fodslag, svarer Nichlas Nymann og tilføjer:

- Som sagt er det en enig bestyrelse, der bakker op om Morten Messerschmidt som formand nu.

quote Det vil jeg ikke udtale mig om. Det må stå for Martins egen regning

Nichlas Nymann, konstitueret lokalformand, Dansk Folkeparti på Stevns

Bakker I – en enig lokalbestyrelse – også op om Martin Henriksen?

- [Kort pause] Ja. Vi bakker op om ham. Martin Henriksen er valgt af borgerne på Stevns og valgt i Dansk Folkeparti på Stevns, og så længe Martin er medlem af DF og vil DF’s bedste – og bakker op om den linje, som er i Dansk Folkeparti – så er Martin Henriksen DF’er.

Er det at bakke op om DF’s linje, at komme med sådan en udtalelse, som Martin Henriksen gjorde her til morgen; om at han ikke kan stå inde for partiformanden?

- Det vil jeg ikke udtale mig om. Det må stå for Martins egen regning. Jeg har ikke yderligere kommentarer til Martins fremtid, siger Nichlas Nymann.

Men I har givet håndslag på at se fremad og støtte op om Morten Messerschmidt i DF på Stevns - imens går jeres eneste kommunalbestyrelsesmedlem ud og siger det stik modsatte af det, lokalbestyrelsen vil. Hvordan forholder I jer til det?

- Vi skal selvfølgelig have en snak med Martin (Henriksen, red.) om det her. Det har jeg ikke nået. Det hele er gået meget hurtigt, idet at det kom en lille smule bag på os, at Lea (Henriksen, red.) valgte at gå. Vi er kun nået at mødes en enkelt gang, i går, i bestyrelsen.

Nina Brix overtager posten som kasserer fra Louise Kamp Mortensen i Dansk Folkepartis lokalafdeling på Stevns.

Dansk Folkeparti på Stevns skal afholde ordinær generalforsamling til marts, hvor partiet vælger ny lokalformand.

Lea Berg Henriksen er ikke vendt tilbage på TV2 ØST’s henvendelser.