Turismen boomer - og millionerne ruller ind

Turister strømmer til Stevns. Det viser en ny turismeanalyse, hvor turismeforbruget er steget med knap 200 millioner kroner på fem år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ude ved Højerup Gamle Kirke valfarter turister til for at se Stevns Klint. Blandt andet har familien Jorsø fra Karise valgt at lægge vejen forbi det yndede turistmål.

- Vi har faktisk aldrig været i den del af Stevns, og så tænkte vi i år skulle det være i vores sommerferie, siger Bo Jorsø og fortsætter:

- Det er et smukt område, og her er idylliske byer, siger han.

quote Der er en masse endagsturister, som vi jo ser en stor mulighed for at gøre til to- eller tredagesturister

Charlotte Mannstaed, formand for Stevns Erhvervsråd

- Jeg synes, også det er ret flot - især derude ved vandet hvor man kan se over havet, siger Alma Jorsø, som er Bo Jorsøs datter.

Den stevnske turisme blomstrer

En ny analyse viser nu, at turismen generelt har haft stor fremgang på Stevns de seneste par år.
Det viser nøgletal fra VisitDenmark, der er fra 2016.

Ifølge analysen er det samlede turismeforbrug gået fra 179 millioner kroner i 2012 til 371 millioner kroner i 2016.

Det vil sige, at forbruget på for eksempel mad, sodavand, leje af sommerhus og hotelophold er steget med 192 millioner kroner, hvilket er mere end en fordobling på fem år. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Turisterne flokkes om Stevns Klint, som blev Unesco Verdensarv i 2014.
Turisterne flokkes om Stevns Klint, som blev Unesco Verdensarv i 2014. Foto: Frederik Thorup

Det kan keramikeren Ulla Thornberg godt mærke. Hun passer Klinteshoppen, der ligger nær Højerup Gamle Kirke, sammen med fire andre kunsthåndværkere.

- Jeg synes, der kommer flere og flere turister. Det er svært for os at mærke hvor mange, men der er mange mennesker herude, siger Ulla Thornberg.

Kan du forstå, hvorfor de kommer her?

- Ja, det kan jeg godt forstå, for jeg elsker Stevns. Der er et fantastisk landskab, og klinten er fantastisk.

Kommer ikke bag på erhvervsformand

Udviklingen glæder formanden for Stevns Erhvervsråd, Charlotte Mannstaedt. Men analysens konklusion kommer dog ikke helt bag på hende.

- Vi er helt utrolig glade for at få nogle konkrete tal på, det vi godt ved. Vi ved jo godt, at turismen er steget på Stevns. Det kan vi jo mærke rundt omkring, siger hun. 

Ifølge analysen er det især endagsturismen, der hitter. Det vil sige turister, der kun kommer på besøg på Stevns uden at overnatte der. 

Her er forbruget steget med 117 millioner kroner fra 2012 til 2016. Og den udvikling ser Charlotte Mannstaedt store muligheder i.

- Der er en masse endagsturister, som vi jo ser en stor mulighed for at gøre til to- eller tredagesturister, siger hun og fortsætter:

- Det gør vi ved at oprette flere overnatningssteder og aktiviteter, der gør, at turisterne bliver længere hos os. 

En af forklaringerne på boomet i endagsturismen ligger muligvis i, at Stevns Klint blev udnævnt som Unesco Verdensarv tilbage i 2014.

Efterlyser iværksættere 

Ifølge formanden er mange overnatningssteder på Stevns fuldt booket henover sommeren.

- Noget af det, vi virkelig har brug for at udvikle, er flere overnatningssteder. Også nogle konkrete aktiviteter. 

Derfor efterlyser Charlotte Mannstaedt flere iværksættere, der for eksempel vil åbne nye hoteller, feriecentre eller andre typer overnatningssteder.

- Så hvis der er nogen, der har en iværksætter i maven eller har lyst til at investere i at lave et byhotel i Store Heddinge eller åbne et bed & breakfast, så må de meget gerne henvende sig til os i erhvervsrådet, siger hun.