Tog på Østbanen kørt af sporet – togdrift stod stille i timevis

Onsdag morgen kørte et tog på Østbanen af sporet ved Hårlev Station. Togbusser blev indsat, og ekstra mandskab blev tilkaldt for at flytte toget.

Onsdag morgen kørte et tog af sporet ved Hårlev Station. Frem til klokken 16.45 var der derfor indsat togbusser på Østbanen på strækningen mellem Faxe Ladeplads Station og Hårlev Station. 

Det oplyser Lokaltog, der driver Østbanen, til TV2 ØST.

Afsporingen skete klokken cirka 5.30 onsdag morgen, da toget skulle køre fra depot til perronsporet. Toget var altså ikke i drift, hvorfor der ikke var passagerer ombord. Føreren af toget er ikke kommet til skade, oplyser Lokaltog.

- Heldigvis var der ingen passagerer i toget, og lokoføreren har heller ikke fået fysiske skader, men han er selvfølgelig påvirket af uheldet og får nu den hjælp, han har brug for, udtaler administrerende direktør i Lokaltog, Lars Wrist-Elkjær, i en mail til TV2 ØST onsdag eftermiddag.

Direktøren kalder det en alvorlig situation, når et tog afspores, og derfor er de i gang med at kortlægge, hvad årsagen til ulykken er.

- Sikkerheden på jernbanen er helt afgørende for, at vi kan fastholde kundernes tillid, og jeg vil gerne understrege, at man trygt kan benytte togene på de øvrige strækninger, og vi genoptager ikke driften her, før forholdene er i orden igen. 

Ifølge Lokaltog havde man forberedt sig på, at det kunne blive nødvendigt at tage natten i brug for at udbedre skaderne, så man kunne blive klar til at køre tog igen torsdag morgen. Det lykkedes dog allerede at udbedre skaderne i løbet af onsdag eftermiddag, så driften kunne genoptages samme dag klokken 16.45. 

Overkommelige skader 

På billeder fra Hårlev Station onsdag formiddag kan man se, hvordan mandskab fra BaneDanmark forsøgte at flytte det tonstunge tog med en større kranvogn på skinner. Toget blev ifølge Lokaltog hurtigt løftet tilbage på sporet, så toget selv kunne trille tilbage i depot midt på formiddagen. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Mandskab fra Banedanmark forsøger at flytte toget med en stor kranvogn på skinner.
Mandskab fra Banedanmark forsøger at flytte toget med en stor kranvogn på skinner. Foto: Henrik Larsen

Herefter kunne Lokaltogs medarbejdere gå i gang med at udbedre de skader, som afsporingen havde forvoldt, og man havde også tilkaldt et hold svejsere for at hjælpe med at reparere skinnerne. Det viste sig dog, at der ikke var deciderede fysiske skader på skinnerne, og opgaven blev derfor i stedet at justere sporet tilbage i sin rette beliggenhed.

- Vores medarbejdere har ydet en helt formidabel indsats. Det er så imponerende, at de fik sporet klar til kørsel så hurtigt. Og også en stor tak til BaneDanmark, som meget hurtigt var fremme med en kran. Men først og fremmest tak til kunderne for deres tålmodighed i denne situation, skriver Lokaltog i en mail. 

Havarikommission er orienteret

Lokaltog har orienteret Havarikommissionen om afsporingen. Det bekræfter den vagthavende havariinspektør, John Krouel.

Kommissionen undersøger alvorlige hændelser inden for luftfart og jernbanetrafik, men afsporingen i Hårlev er ikke af en sådan grad, at det er nødvendigt for kommissionen at undersøge, fortæller havariinspektøren.

- Da det er sket under rangering – ved kørsel fra depot til perronspor - uden passagerer, og skaderne ikke umiddelbart vurderes til at være mere end 2 millioner euro, undersøger vi det ikke, uddyber han.

Lokaltog er til gengæld selv i gang med at undersøge hændelsesforløbet. 

- Undersøgelserne er fortsat i gang, og derfor kender vi endnu ikke årsagen til afsporingen i Hårlev. Vi forventer, at der vil gå nogle uger før undersøgelserne er afsluttet. Men vi er helt sikre på, at forholdene er i orden, så man kan trygt benytte togene både på den og alle øvrige strækninger, skriver de. 

Opdatering
Artiklen er opdateret med informationer omkring afsporingen, efter at Lokaltog onsdag klokken 16.45 igen kunne køre tog på strækningen.