Tidlig julegave til Stevns: Klinten skal fredes

Der har været mange mellemregninger og flere bump på vejen, men nu har Fredningsnævnet truffet deres beslutning: Stevns Klint skal fredes.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er en kæmpe og fantastisk julegave, vi på Stevns har fået. Jeg kan slet ikke få armene ned.  Nu er der nærmest ikke noget, der kan gå galt.

Sådan lød det, da TV ØST i dag fangede Bjarne Østergaard Rasmussen, der er kommunens talsmand for fredningen af Stevns Klint.

For nu ser det ud til, at flere års kamp er vundet, hvis man altså er for en fredning. Fredningsnævnet for Østsjælland er blevet enige om, at en fredning af klinten skal gennemføres. Her har nævnet især lagt vægt på, at naturen har kulturhistoriske og naturvidenskabelige værdier, der er værd at bevare.

- Vi har fået hele hånden, og så har lodsejerne fået en lillefinger. De fleste af vores ønsker er blevet opfyldt, og det er vi meget tilfredse med, siger Bjarne Østergaard Rasmussen.

Der er nu flertal i Stevns Kommune, men det er uden om borgmesteren, der er mod fredningen. Fredningen af klinten har skabt stor politisk debat i Stevns Kommune.  

stevns_verdensarv.jpg
Læs også
Stor debat om fredning af Stevns Klint
stevns_verdensarv.jpg
Læs også
Stor debat om fredning af Stevns Klint

Hele klinten fredes

Fredningsplanen omfatter hele klinten, men Danmarks Naturfredningsforening på Stevns havde ønsket mere. Foreningen havde også et ønske om, at der kom en såkaldt bufferzone: At der blev inddraget 25 meter fra klintekanten og ind i landskabet.

- Vi er selvfølgelig meget glade; det er en stor dag. Men det ærgrer os, at vi ikke fik de 25 meter med, da de gør meget for biodiversiteten og dyrlivet, viser forskning. Nu må vi se, om det er noget, vi skal klage over, siger Michael Løvendal Kruse, der er formand for Danmarks Naturfredningsforening på Stevns.

- Det er selvfølgelig aldrig sjovt for landmænd at miste jord, så det er jo nok også en måde at tilgodese dem, lyder det fra Michael Løvendal Kruse

Det er i sidste ende Naturklagenævnet, der godkender den endelige fredning af Stevns Klint. Denne proces kan tage op til to år.

Læs også
Snævert flertal freder Stevns Klint
Læs også
Snævert flertal freder Stevns Klint

Fredningsnævnet for Østsjælland har anmodet alle de berørte lodsejere, der har jorden inden for den påtænkte fredning af klinten, komme med deres erstatningskrav inden den 17. januar 2017.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra lodsejerforeningen. 


Nyhedsoverblik