Strid om fredning af Stevns Klint – lodsejere klar til at gå rettens vej

Det har vakt røre blandt lodsejerne, at en fredning af Stevns Klint synes gennemført, før en høring er afsluttet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I denne uge kom det frem, at Miljø- og Fødevareklagenævnet vil frede Stevns Klint. Nyheden vækker glæde hos Stevns Kommunes borgmester, Anette Mortensen (V), men blandt lodsejerne er der frustrationer at spore.

quote Det er den her afgørelse, der kommer til at være gældende nu

Anette Mortensen (V), borgmester, Stevns Kommune

- Der er selvfølgelig stadigvæk en høring, men det er den her afgørelse, der kommer til at være gældende nu – det er jeg helt sikker på, siger Anette Mortensen, der allerede har planer for, hvad der skal ske med området, når fredningen er en realitet.

På en 22 kilometer lang strækning skal Stevns Klint fredes fra kysten og 25 meter ind i landet, og det kommer til at berøre en række lodsejere. Fra Bøgeskoven i nord til Rødvig i syd.

- Vi har forpligtiget os at passe godt på klinten i forbindelse med, at vi er UNESCOS verdensarv, både for nuværende og kommende generationer, og der, synes jeg, fredningen ligger godt i tråd med det at passe ekstra godt på det sted, vi har, siger borgmesteren.

Fredningen er en god måde at sikre, at der passes godt på klinten, mener Anette Mortensen (V), borgmester i Stevns Kommune.
Fredningen er en god måde at sikre, at der passes godt på klinten, mener Anette Mortensen (V), borgmester i Stevns Kommune. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

38 lodsejere føler sig forbigået

Lodsejerne har kan frem til 6. november komme med deres indsigelser mod fredningsplanerne. De oplever, at afgørelsen er truffet på forhånd. Og borgmesterens udmelding om, at fredningen nu er sikret, før høringen er behandlet, hjælper ikke til at ændre ved den oplevelse.

- Det, der er problemet, er, at hun på den måde tilsidesætter alt, hvad der hedder høring. Jeg synes, det er respektløst, simpelthen, at bypasse hele systemet på den måde og komme ud med en melding om, at nu er den fredet, hvad den overhovedet ikke er, siger Frank Elmer, formand for Lodsejerforeningen Stevns Klint Trampesti.

- Der er ingen afgørelse endnu, understreger han.

quote De er ikke interesseret i de penge, de vil bare gerne være fri af fredningen

Frank Elmer, formand, Lodsejerforeningen Svens Klint Trampesti

Sammen med 38 andre lodsejere har Frank Elmer siden 2003 lagt jord til den sti, som går langs klintestrækningen, den såkaldte Trampesti. Det har de gjort for at samarbejde med Stevns Kommune og for at undgå en fredning, som de finder uden betydning, og som gør, at de mister værdifuld landbrugsjord.

Frank Elmer er formand for lodsejerne langs klinten. Han er klar til at gå til domstolene for at undgå en fredning.
Frank Elmer er formand for lodsejerne langs klinten. Han er klar til at gå til domstolene for at undgå en fredning. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Samarbejdet betød da også dengang, at Naturklagenævnet afviste en fredningssag med henvisning til, at en frivillig aftale kunne sikre en sti. Siden har Stevns Kommune i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening indledt nye fredningsforsøg, hvilket altså nu ser ud til at blive en realitet.

- Der er nogen, der er blevet stillet over en halv million kroner i udsigt – men de er ikke interesseret i de penge – de vil bare gerne være fri af fredningen, siger formanden for lodsejerne og tilføjer:

- Der er ingen, der går efter de penge – overhovedet.

Stevns Klint Besøgscenter OBS 10-03-2022: DENNE TEGNING ER IKKE LÆNGERE AKTUEL
Læs også
Her er det nye besøgscenter til 90 millioner kroner ved Stevns Klint
Stevns Klint Besøgscenter OBS 10-03-2022: DENNE TEGNING ER IKKE LÆNGERE AKTUEL
Læs også
Her er det nye besøgscenter til 90 millioner kroner ved Stevns Klint

Hvis fredningen bliver gennemført, agter lodsejerne at bringe sagen for domstolene.

 
  Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Håber på mindelig løsning

Efter høringsperioden skal Miljø- og Fødevareklagenævnet have de sidste detaljer omkring fredningen på plads.

Borgmester Anette Mortensen håber, at lodsejerne i sidste ende vil acceptere fredningen, og at samarbejdet også fremover kan fungere.

- Det har fungeret rigtig fint med lodsejerne tidligere, og det skal det forhåbentlig også blive ved med at gøre. Men nu er der en fredning, det har været et ønske også fra Stevns Kommune, og jeg tror på, vi kan lande det rigtig fint sammen, siger hun.

Nævnenes Hus, der står bag høringsbrevet til lodsejerne, oplyser til TV2 ØST, at der ikke træffes afgørelse om en fredning, før høringsfristen er udløbet, fordi formålet med høringen netop er at sikre, at sagen er fuldt oplyst.


Nyhedsoverblik