Stevns Kommune fattes penge: - Der er ikke nogen, der sidder på deres hænder

Stevns Kommune har flere udgifter end indtægter og må både tage af kassebeholdningen - og sætte besparelser på dagsordenen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der bliver ikke plads til gaver til borgerne på Stevns på budgettet for 2019. Kommunen står overfor store økonomiske problemer.  Det var politikerne i hvert fald enige om, da kommunalbestyrelsen torsdag aften førstebehandlede budgettet for 2019.

- Midt i august fik vi de første brugbare beregninger til næste års budget. Og de beregninger viste, at budgettet indeholder meget store udfordringer, sagde borgmester Anette Mortensen.

Den konservative Mikkel Lundemann Rasmussen sagde det mere direkte.

- Det er er ret enkelt: Vi har færre indtægter end udgifter. Når andre kommuner laver en besparelse, så skærer de i fedtlaget, vi er allerede inde ved knoglen. 

quote Jo lavere, man ligger på serviceniveauet, des sværere er det at finde pengene på budgettet. Der jo ikke noget at give af

Steen S. Hansen (S), gruppeformand

Han henviste til, at serviceniveauet i kommunen er tæt på bunden – det tredje laveste i Danmark.

Der skal spares

Økonomien er stram i Stevns Kommune. Kommunen kan se frem til et merforbrug på cirka 30 millioner kroner i år i forhold til det budgetterede. Det er især ældre-området, der er blevet dyrere end ventet. Budgettet på 1,4 milliarder kroner hænger kun sammen, hvis der bliver hevet 33 millioner kroner op af kassebeholdningen. Og det er endda bare administrationens budgetoplæg. Det vil sige, inden politikerne får ideer til nye og omkostningskrævende tiltag.

- Vi har en kæmpe udfordring foran os. Bare det at holde serviceniveauet bliver svært. Jo lavere, man ligger på serviceniveauet, des sværere er det at finde pengene på budgettet. Der jo ikke noget at give af, sagde den socialdemokratiske gruppeformand, Steen S. Hansen.

Stevns kan dog prale af en stor kassebeholdning på 180 millioner kroner, der gør, at kommunen måske kan slippe for store besparelser. Og borgmester Anette Mortensen (V) ville da heller ikke afvise, at netop de mange penge i kassen kunne bruges til at dække huller:

- Vi står overfor nogle kedelige kendsgerninger. Besparelser kan nok ikke undgås. Vi bliver måske også nødt til at lave et træk på kassebeholdningen, sagde hun.

Kritik af borgmesteren - som afviser

Kommunens trængte økonomi og udsigten til, at kassebeholdningen skal bruges til at finansiere budgetunderskuddet, fik den tidligere borgmester, Mogens Haugaard Nielsen (Nyt Stevns), op i det røde felt. Han anklagede flertallet for at handle for lidt og for sent.

- Vi har oplevet en fuldstændig passiv budget-proces. Særligt set i lyset af den alvorlige situation, som kommunen er kommet i. Første gang, vi blev indkaldt til et gruppeformandsmøde, var den 15. august. Og her mødte vi en borgmester og en flertalsgruppe med et blankt stykke papir. Nu kan vi så læse i Dagbladet, at borgmesteren med sindsro lader økonomien sejle, sagde han.

Borgmesteren afviste kritikken: 

- Vi så også først tallene samme dag som resten af kommunalbestyrelsen. At forvente, at vi så står klar med et budget samme dag, det er måske en lille smule naivt, svarede hun og tilføjede:

- Du har jo selv siddet som borgmester tidligere, så jeg tænker, at du godt ved, at der bliver arbejdet rigtig ihærdig bag kulissen for at se, om vi kan finde løsninger. Der er ikke nogen, der sidder på deres hænder nu, fastslog Anette Mortensen.

Det lød ikke som om, at et bredt budgetforlig i hele kommunalbestyrelsen lå lige om hjørnet efter den bredside.

Men nu skal politikerne i gang med forhandlingerne. Budgettet skal andenbehandles i kommunalbestyrelsen den 11. oktober.