Stevns Klint kommer på attraktiv liste

FN-blåstempling af danske naturperler på vej, og Stevns Klint kommer formentlig på listen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Stevns Klint og Vadehavet kommer formodentlig på FN's prestigefulde verdensarvsliste i 2014, skriver Kristeligt Dagblad. På listen finder man bygninger, monumenter og naturområder fra hele verden udpeget som en del af verdens kulturelle arv af Unesco - FN's organisation for uddannelse, kultur og kommunikation. Afgørelsen falder i midten af juni i Doha i Qatar, hvor komiteen i Unesco holder sit årlige komitémøde.

Beslutningen ventes med spænding, fortæller arkitekt i Kulturstyrelsen Bolette Lehn Petersen, der arbejder med Unesco's verdensarvsliste i Danmark:

"Optagelse på verdensarvslisten er absolut stort - det fortæller om de internationale værdier, vi har, både inden for kultur og natur. Det er samtidig en national øjenåbner og sætter fokus på de kvaliteter, stederne besidder," siger hun.

Tove Damholt, geolog og museumsdirektør ved Østsjællands Museum, glæder sig til, at der kommer fokus på Stevns Klint - et område, som ellers er stort set ukendt for mange danskere:

"I hele ansøgningsprocessen har det været vidunderligt at mærke den stolthed, man har lokalt for denne meget oversete perle i den danske naturarv. Det har virkelig samlet egnen," siger Tove Damholt og tilføjer:

"Kernen i verdensarven er, at det er for både nuværende og kommende generationer af menneskeheden. Og det giver en fornemmelse af noget, der er større end en selv."

Med en plads på listen følger også et ansvar for at værne om stedets unikke værdi. Danmark har i forvejen fire steder på Unescos verdensarvsliste: Jellingstenene og området omkring, Kronborg, Roskilde Domkirke og isfjorden Ilulissat i Grønland. Men det er 10 år siden, Danmark senest fik optaget et sted på listen.

Eksperter håber, at udnævnelsen kan skabe mere bevidsthed blandt danskerne om vores verdensarv. For den er ikke så stor som i mange andre lande, eksempelvis Italien, som har hele 49 steder på listen, påpeger Lars Erik Jønsson, viceadministrerende direktør i turistorganisationen Visit Denmark.

"Der er ingen tvivl om, at det ikke er noget, der traditionelt har fyldt særligt meget i Danmark. Men det er altså en autoritativ liste, og det kan have stor betydning for Danmark, at vi får flere steder på listen. For det første lokalt, hvor det skaber stolthed, men også fordi det kan anvendes aktivt i markedsføringen både nationalt og internationalt," siger Lars Erik Jønsson.

Og der er da også stolthed i Esbjerg over, at Vadehavet sandsynligvis kommer på listen, fortæller borgmester Johnny Søtrup (V):

"Jeg synes, det er en vældig cadeau til dette helt unikke naturområde. Da vi første gang begyndte at tale om, at det kunne lade sig gøre, blev man næsten lidt højstemt ved tanken om, at vores lokale vadehav kunne komme på sådan en liste," siger han.

Kulturminister Marianne Jelved (R) håber, at Danmark de kommende år kan få udpeget endnu flere steder til verdensarvslisten. Hun har for nylig sat gang i en ansøgning om optagelse af henholdsvis Christians V's jagtmarker i Nordsjælland og Christiansfeld, brødremenighedens by syd for Kolding:

"Idéen om verdensarv er fantastisk god. Det skaber en form for fællesskab hen over landegrænser. At vi er fælles om at bidrage til verdensarven betyder også, at vi respekterer hinandens kunstneriske, historiske og kulturelle profil," siger Marianne Jelved, der mener, at man også som borger automatisk ranker ryggen: "Det gør man jo, når man har noget, som andre er interesserede i og påskønner."

- ritzau