Socialt værested modtog stor donation – nu er lokaler klar til nødherberg

Det sociale værested Café Stevnen har fået donationer på i alt fem millioner kroner til at renovere for. Nu er øverste etage klar til nødherberg,

Det sociale værested Café Stevnen har brugt fem millioner kroner på at renovere stedets bygninger. Nu er øverste etage klar til nødherberg, hvis politikerne vil være med.

Formanden for styregruppen bag Café Stevnen i Store Heddinge er i dagens anledning hoppet i en nystrøjet blå skjorte og habbit.

- Jeg agerer ejendomsmægler i dag, siger formand Per Vibskov.

Torsdag eftermiddag er kommunalpolitikerne fra Stevns Kommune nemlig inviteret til fremvisning af det sociale værested Café Stevnen, der i løbet af de seneste par år har gennemgået en totalrenovering fra kælder til kvist.

- Det er helt vildt, hvordan det ser ud nu. Det er pænere, end hvor jeg bor i hvert fald. Vi har virkelig fået nogle helt fantastiske lokaler her, siger Per Vibskov.

Håber kommunalpolitikere ser muligheder

Formålet med fremvisningen er at få politikerne med på ideen om, at Cafe Stevnens øverste etage kan anvendes som nødherberg.

- Hele pointen er, at vi skal have kommunalpolitikerne til at se mulighederne i det her, så de vil være med til at skabe et herberg. Det er en meget stor opgave at drive et herberg, så det er noget, vi håber, vi kan lave i samarbejde med kommunen, siger Per Vibskov.

Artiklen fortsætter under billedet...

Til nødherberget på anden sal er der blevet skabt fire værelser på hver cirka 25 kvadratmeter.
Til nødherberget på anden sal er der blevet skabt fire værelser på hver cirka 25 kvadratmeter.
Cafte stevnen1

I 2019 modtog Café Stevnen fire millioner kroner af den A.P Møllerske Støttefond, der skulle bruges på at renovere den gamle og nedslidte bygning i tre etager. Bag caféen står organisationen KFUM's Sociale Arbejde, som arbejder for at hjælpe udsatte borgere, og de har ikke på egen hånd haft hverken midler eller ressourcer til at stå for den gennemgående renovering selv. Det skabte derfor stor jubel, da donationen den A.P Møllerske Støttefond kom i 2019.

- Det er ubeskriveligt. Vi har ikke turde tro, at det blev muligt nogensinde, men det er bare så vigtigt, sagde Rikke Ackermann, der er daglig leder på værestedet Café Stevnen, dengang til TV2 ØST.

Det regnede ind før

Da gruppen bag Café Stevnen i 2012 overtog bygningen, der husede det gamle Hinges Konditori, var den meget nedslidt og faldefærdig.

Artiklen fortsætter under billedet...

Café Stevnen

Med masser af vilje og lidt maling lykkedes det dem dog at gøre stueetagen hyggelig og hjemlig med et køkken ude bagved.

Artiklen fortsætter under billedet...

Til nødherberget på anden sal er der blevet skabt fire værelser på hver cirka 25 kvadratmeter, et delebadeværelse med toilet og brus samt et køkken.
Til nødherberget på anden sal er der blevet skabt fire værelser på hver cirka 25 kvadratmeter, et delebadeværelse med toilet og brus samt et køkken.

Førstesalen kunne også til nøds anvendes, men hele anden sal var spærret af, fordi den var i så dårlig stand.

- Det regner ind, og der ligger sne her om vinteren. Vi har selvfølgelig også kunnet mærke det nedenunder på vores varmeregning i den grad, fordi det er så utæt og det trækker ned i huset. Men vi har ikke kunnet gøre noget, fordi det er så voldsomt, som det er. Det er rigtig gammelt, forklarede Rikke Ackermann dengang.

Artiklen fortsætter under billedet...

Utæt tag

Hvis drømmen om at skabe et nødherberg skulle blive til virkelighed krævede det altså først og fremmest en økonomisk håndsrækning.

Den kom i 2019, og siden da har håndværkerne gjort sin del for at totalrenovere bygningen.

Der er blevet brugt fem millioner på projektet

Til nødherberget på anden sal er der blevet skabt fire værelser på hver cirka 25 kvadratmeter, et delebadeværelse med toilet og brus samt et køkken. Der er også blevet plads til et lidt mindre samtalerum, hvor en nattevagt kan opholde sig.

Artiklen fortsætter under billedet...

Cafte stevnen3

Derudover er der blevet lavet kloakseparering i gården, der er kommet nyrenoveret handicaptoilet, sikring af bedre adgang for kørestolsbrugere, nye tegltage og nordfacaden er blevet forskønnet.

Artiklen fortsætter under billedet...

Cafte stevnen6

Udover donationen på de fire millioner kroner fra den A. P. Møllerske Støttefond har også Oak Foundation Denmark og Stevns Brand Fond fulgt op med donationer. Der er i alt blevet brugt over fem millioner kroner på projektet.

Nu er det op til lokalpolitikerne i Stevns Kommune at føre drømmen om et nødherberg til dørs.

- Vi håber, at politikerne vil være med til at hjælpe os med at hjælpe socialt udsatte i Stevns Kommune. Der er mange hjemløse i Stevns Kommune, så derfor håber jeg, at de kan se både den økonomiske og menneskelige gevinst, der er ved at lave sådan et nødherberg, siger Per Vibskov.

Per Vibskov tør endnu ikke spå om, hvornår et nødherberg på Café Stevnen eventuelt kan åbne, da det først og fremmest afhænger af, om politikerne har lyst til at være med på idéen.