¨

Slut med morgenmad fra daginstitutionen - de voksne skal vaske legetøj

I Rødvig Børnecenter på Stevns ryger legetøjet i en industriopvasker hver dag. Men den tid, pædagoger som Tine Nøddekær bruger på legetøjsvask, ville de hellere bruge sammen med børnene. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Personalet i daginstitutionerne har travlt med at vaske legetøj. Tid, som går fra aktiviteter med børnene.

- Vi ses senere, ik? Ha' en god dag.

En mor tager afsked med sit barn i døren ind til Rødvig Børnecenter. Klokken er halv syv, og normalt ville børnene blive tilbudt morgenmad fra institutionen, når de blev afleveret. Men det har institutionen valgt at suspendere.

- Vi brugte rigtig meget tid på at lave morgenmad og vaske op bagefter. Nu bruger vi stadig meget tid på at vaske op, men det er så legetøj, vi vasker op, siger Tine Nøddekær, som er pædagog og tillidsrepræsentant i institutionen.

Nu skal børnene i stedet have spist inden aflevering, eller selv have noget med hjemmefra, som ikke kræver tilberedning.

Når Tine Nøddekær har åbnevagt i Stevns Børnecenter går hun direkte i vaskerummet og vasker legetøj. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Forældre: - Ærgerligt at morgenmaden er sløjfet

Vask af legetøj har været virkelighed i landets daginstitutioner i et halvt år nu. Kravet står nemlig i de retningslinjer, som sundhedsmyndighederne udstikker for at bekæmpe coronavirus.

Blandt de adspurgte forældre i Rødvig Børnecenter er der forståelse for, at morgenmaden er røget til fordel for legetøjsvask.

- Men i kontrast til før, hvor der blev serveret morgenmad for børnene, så er det jo lidt nogle ekstraopgaver, der bliver pålagt forældrene, siger Christine Djørup fra Lille Heddinge.

Christine Djørup er forælder til to børn i Rødvig Børnecenter Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

- Vi når at spise hjemmefra, men det er da ærgerligt, at man ikke længere har muligheden for det, hvis man kommer lidt hurtigt afsted hjemmefra, siger en anden forælder, Katrine Hemmingsen.

Katrine Hemmingsen er forælder til et barn i Rødvig Børnecenter Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Rundspørge om legetøjsvask

Det er bestemt ikke kun i Rødvig Børnecenter, at personalet selv står med den daglige vask af legetøj.

I en rundspørge, som TV2 ØST har lavet, svarer de fleste kommuner, at vask af legetøj er noget, vuggestuer og børnehaver selv klarer.

Jeg kunne godt tænke mig, at det var nogle andre, der gjorde det. Jeg synes, det er en forringelse af vores normering

Tine Nøddekær, pædagog, Rødvig Børnecenter.

I Kalundborg Kommune overvejer man at skaffe assistance til institutionerne, men udpensler ikke, hvad assistancen består af. I Sorø Kommune har institutionerne ansat personale til opgaven, og håber at få pengene refunderet af staten.

I Rødvig Børnecenter er Tine Nøddekær misundelig på de daginstitutioner, der får hjælp til opgaven med at vaske legetøj. Hun vil nemlig allerhelst bruge sin tid sammen med børnene istedet for i vaskerummet om morgenen.

- Jeg kunne godt tænke mig, at det var nogle andre, der gjorde det. Jeg synes, det er en forringelse af vores normering.

Selvom morgenmad til børnene kan virke som en lille pris at betale i disse coronatider, så kan det have konsekvenser, mener hun.

- Jeg kan være bekymret for de ressourcesvage familier, hvor morgenmaden er en rigtig vigtig del for de her børns daglige virke. Samtidig er vi jo så sikre på, at de får morgenmad og får nogle rigtig gode og mættende ting, siger Tine Nøddekær.

Skal børnene spise i Rødvig Børnecenter, må forældrene nu selv give dem morgenmad med. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Borgmester: Vi forsøger med nyttejobs

Tine Nøddekær og andre tillidsrepræsentanter har flere gange foreslået Stevns Kommune at oprette nyttejobs i daginstitutionerne til at tage sig af vask af legetøjet. På den måde ville ledige på uddannelseshjælp og kontanthjælp klare opgaven, så personalet havde mere tid til børnene.

- Der kunne godt gå kompetent, ledig arbejdskraft rundt, som kunne være rigtig gavnlige for os, siger Tine Nøddekær.

Vi prøver at se, om nogle af de ledige kan komme i nytteindsats

Anette Mortensen (V), borgmester, Stevns Kommune

En anden løsning kunne være at betale sig ud af problemet, men borgmester Anette Mortensen (V) lægger ikke skjul på, at det er økonomi, der har holdt kommunen fra at ansætte folk til at tage sig af at vaske legetøjet i institutionerne.

- Vi håber selvfølgelig på, at det, der er sagt mundtligt om, at kommunerne bliver kompenseret, det også holder. Men vi har ikke set nogen penge, der skal gælde til udgifter efter 10. maj endnu, så vi ved det reelt ikke, siger Stevns-borgmesteren.

Borgmesteren i Stevns Kommune, Anette Mortensen (V) er snart klar med de første nyttejob i nogle af daginstitutionerne i Stevns Kommune. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Hvad angår de nyttejobs, Tine Nøddekær efterlyser, så er de første faktisk på vej.

- Vi prøver at se, om nogle af de ledige kan komme i nytteindsats. Og det er blandt andet her i Nordstevns, hvor, det er blevet efterspurgt, så det prøver vi på, siger borgmesteren.

Det er sød musik i Tine Nøddekærs ører. I hvertfald hvis det også gælder Sydstevns.

- Årstiden gør, at vi vil være mere og mere inde med børnene, så derfor vil der også være brug for mere legetøj. Og det skal jo vaskes af nogen, siger hun.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App