Slut med haner i private haver efter klager fra tilflyttere

Stevns Kommune har ændret reglerne for hønsehold i kommunens byzoner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sidste år modtog Stevns Kommune otte-ni naboklager over hanegal og hønseklukken.

Klagerne kom blandt andet fra borgere, der arbejder hjemme, og fra tilflyttere fra hovedstadsområdet.

Det har nu fået kommunalbestyrelsen til at vedtage nye regler for hønsehold.

Fremover vil det ikke være tilladt at have en hane i byzonerne. Samtidig begrænses det tilladte antal af høns fra 30 til 20.

- Der har været en del klager over hanegal klokken 4 om morgenen, så for at gøre det nemmere for alle, så siger vi nu, at inden for byskiltene må man ikke have en hane, fortæller Flemming Petersen, der er formand i Udvalget for Plan, Miljø & Teknik i Stevns Kommune.

- Jeg tror, at vi alle sammen er blevet mere følsomme over for støj, som vi ikke selv frembringer, og det har vi taget konsekvensen af, tilføjer han.

Fremover må man have maksimalt 20 i et hønsehold i kommunens byområder.
Fremover må man have maksimalt 20 i et hønsehold i kommunens byområder. Foto: Line Strand - TV2 ØST

En landkommune?

På gaden i Strøby Egede er der delte meninger om lokalpolitikernes beslutning. 

- Sådan har det altid været, når københavnere flytter på landet, så er det dem, der vil sætte dagsordenen, men det skal de ikke, siger Klaus Heidemand. 

Andre borgere ser mere positivt på forslaget.

- Vi har én i nærheden, som har en hane, og det er ikke altid fedt om morgenen, når man gerne vil ligge og snue, siger Heidi Lund Thrane.

På de sociale medier har de nye regler skabt røre.

I den offentlige Facebook-gruppe "Politik og debat i Stevns Kommune" kritisereres beslutningen, som ifølge mange borgere ikke stemmer overens med det at være en landkommune.

Er man ikke nødt til at acceptere, at der følger nogle dyrelyde med, når man flytter på landet?

- Når man ser på, hvor stor Stevns Kommune er, og så ser på de steder, hvor det er forbudt at have en hane.. Det er altså inde i vores byer. Der er masser af muligheder for at have haner og hønsehold i vores kommune, siger udvalgsformand Flemming Petersen.

Kommer ikke til at kigge ind i folks baghaver

Birgit og Bjarne Kryger fra Valløby har holdt høns i 35 år. De undrer sig over, at man ikke håndhæver de nuværende regler i stedet for at lave dem om.

Der er i forvejen regler for, at hanen først må gale efter klokken 7 på hverdage og efter klokken 9 i weekenderne. Det kan man sikre ved at sørge for, at hanen sover mørkt. 

- Det fungerer. Hvis der er nogen, der ikke overholder reglerne, så skal de have et påbud, men alle os, der overholder reglerne og ikke har problemer med naboerne, vi vil gerne have lov til at have vores haner, siger Birgit Kryger. 

Familien Kryger har haft hane i 35 år
Familien Kryger har haft hane i 35 år Foto: Line Strand - TV2 ØST

Hønseejerne har et halvt år til at leve op til de nye regler, men kommunen kommer ikke til at holde øje, lyder det fra udvalgsformanden.

- Vi render ikke rundt og kigger ind folks haver. Det er kun ved klager. Og nu har kommunen mulighed for det gennem det nye regulativ, siger Flemming Petersen.


Nyhedsoverblik