Skal skabe inspiration og aktiviteter - nu går 18 landsbyer på Stevns sammen om ny digital platform

En ny IT-platform skal slå Facebook og sætte ekstra fart på livet i 18 landsbyer på Stevns.

- Der er en anden form for sammenhold i landsbyerne. Og der gemmer sig helt utrolig mange erfaringer derude. Hvis vi kan lykkes med at få de erfaringer delt, så er det kun fantasien, der sætter grænsen.

Sådan siger Michael Løvendal Kruse, der er formand for Landsbyforum Stevns, om det nye it-system Stevnslandsbyer.dk, der skal puste liv i landsbyerne på Stevns og ikke mindst gøre det nemt at finde inspiration og lære af andres erfaringer landsbyerne imellem.

quote Det her skal give en fælles portal, der skal kanalisere dig hen imod noget, der interesserer dig

Michael Løvendal Kruse, formand for Landsbyforum Stevns

Pengene til den nye platform kommer fra Stevns Kommune, men det er foreningerne i Stevns, der i praksis skal stå med det.

- Tanken er, at vi skal have de her landsbyer til at arbejde sammen. Og samtidig også dele erfaringerne landsbyerne imellem. Det kan handle om alt - lige fra at få organiseret en ny kloakering til at få arrangeret en god sommerfest til at få en skør idé til at blive til virkelighed, siger Michael Løvendal Kruse.

Kan være meget lokalt - eller meget bredt

Michael Løvendal Kruse fortæller, at styrken i systemet er, at man både kan arbejde på et overordnet niveau, og samtidig kan se, hvad der er af spændende arrangementer i ens egen landsby og i nabobyen.

- Tanken er, at det her skal give en fælles portal, der skal kanalisere dig hen imod noget, der interesserer dig. Samtidig vises der kun de ting, der fungerer. Der er stor forskel på, hvor meget aktivitet, der er i de forskellige landsbyer. Hvis menighedsrådet er det eneste sted, hvor der er aktivitet i din by, så er det det eneste, der vises på siden, fortæller han.

Michael Løvendal Kruse håber, at den nye side kan få landsbyerne til at arbejde sammen på det overordnede niveau.

- Lærer vi at stå sammen - også overfor kommunen - så er det kun fantasien, der sætter grænsen, siger han.

Prøvet før - og nu er Facebook kommet til

Det er ikke første gang, at man med en IT-løsning forsøger at binde de små landsbysamfund sammen i Stevns Kommune. Sidst lykkedes det ikke at få de lokale til at bruge systemet - og siden er Facebook kommet til med både mulighed for at have lokale grupper og messenger-chats.

Umiddelbart ser det derfor ud til at være op ad bakke for den nye løsning, der med en forankring i foreningslivet ikke nødvendigvis kan nå ud til andre end Tordenskjolds soldater.

Men Facebook er også prøvet og har mange steder ikke været det, der skulle til.

quote Facebook kan blive en showstopper

Michael Løvendal Kruse, formand for Landsbyforum Stevns

- Vi har den udfordring, at mange af indbyggerne i landsbyerne ofte er ældre, eller måske aktivt har valgt Facebook fra. Derfor kan Facebook blive en showstopper. 

- Her kan vi lave en hel række ting, som man ikke kan på Facebook - eksempelvis er vores kalender med både lokale og kommunale muligheder en ting, som du ikke kan finde magen til på Facebook, siger Michael Løvendal Kruse, og peger på muligheden for at skræddersy kalenderen i ens område.

Forankres i foreninger

Det er Stevns Kommune, der har været tovholder på projektet, og som også betaler for systemet. Det løber op i omkring 6.000 kroner per landsby.

I kommunen ser de det som afgørende, at det denne gang forankres i foreningerne.

- Det er en god idé, selvom tanken er gammel. Det er meget forskelligt, hvor meget aktivitet der er i vores landsbyer. Men vi håber, at systemet her kan være med til at gøre det lettere at skabe ideer til de små landsbyer. Både hvordan man for eksempel får forsamlingshuset til at blomstre og hvordan man får en fællesspisning op at stå, siger formanden for Plan, Miljø og Teknik i Stevns Kommune, Flemming Petersen (V).

Han er helt med på, at mange landsbyer allerede har fundet veje til digital kommunikation.

- Næsten hver landsby har en Facebookgruppe. Det er også fint, og nogle er medlem af hinandens på tværs. Men det her er et værktøj, der gør det let at kommunikere med hinanden på tværs af landsbyer. På den måde kan man se hinandens aktiviteter og være aktiv lige der, hvor det giver mening for en, siger Flemming Petersen.

Han understreger, at de fleste landsbysamfund faktisk har det godt på Stevns.

- Det er ingen brændende platform. Landsbyerne har det meget godt. Og engagementet gror derude. Det er folkene i landsbyerne selv, der har skabt fundamentet for systemet her. Og de skal selv fylde det ud, siger han.