¨

Sjældne flagermus kan stoppe kæmpemøller

Foto: TV ØST

Modstandere af kæmpevindmøller på Nordstevns har fået et nyt våben. Møllerne kan nemlig skade den fredede bredørede flagermus, som lever tæt på området.

Fem planlagte kæmpevindmøller ved Turebylille på Stevns må måske skrottes. Står det til en gruppe af naboerne i området, er hensynet til den sjældne bredørede flagermus nemlig vigtigere.

- Den er fredet og yngler ikke ret mange steder. Når naturfolk siger, det her er vigtigt, så skal vi andre også følge trop, mener Helle Lindner Nielsen, der sammen med naboer har dannet en gruppe mod kæmpemøllerne.

En af landets førende eksperter inden for området har slået fast, at den udrydnigstruede flagermus lever i Vallø Slotspark. Dermed er der også stor sandsynlighed for, at den er i Vallø Storskov under en kilometer fra det sted, hvor møllerne foreslås placeret.

Møller dræber mange flagermus

Møllerne er farlige for flagermus. En undersøgelse har vist, at tyske landmøller hvert år dræber flere end 200.000 af de flyvende dyr.

Det skal undersøges grundigt, om de planlagte møller kan gøre skade, mener både Danmarks Naturfredningsforening og Naturstyrelsen. Sidstnævnte har gjort indsigelse til Faxe Kommune, der ellers tidligere har afvist, at der kunne være problemer.

- Nu tager vi en dialog med Naturstyrelsen. I sidste ende kan det ende med, at møllerne ikke kommer op, men lad os nu se, hvad der sker, siger Knud Erik Hansen (S), borgmester i Faxe Kommune.

Ikke mod grøn energi

På Stevns afviser de, at det bare er fordi de vil undgå kæmpemøller i baghaven de nu råber op om flagermusene

- Vi er på ingen måde imod grøn energi. De må gerne sætte vindmøller op, men det skal ikke være på bekostning af mennesker og den natur, der er her i forvejen, siger Helle Lindner Nielsen.

Efter planen beslutter byrådet i løbet af foråret om møllerne får lov at komme op.

02:13 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App