Stevns

Sidste dag med brevafstemning - kommuner melder om stor tilslutning

Sammenlignet med valget i 2017 er der markant flere borgere, som i år har valgt at brevstemme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I dag var sidste chance for at sætte sit kryds før valgdagen på tirsdag, den 16. november. Og det havde mange borgere valgt at gøre brug af. TV2 ØST lagde vejen forbi Stevns, hvor man har forsøgt at lette brevafstemningen og ikke mindst øge valgdeltagelsen med en valgbus, der kører rundt i kommunen.

Siden statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde forleden nævnte muligheden for at brevstemme i stedet for at klumpe sig sammen på valgdagen, har borgerne valfartet til brev-stemmeurnerne.

quote Der er også flere, end der plejer her den sidste dag, hvor man kan brevstemme

Morten Svarre Andersen, koordinator, Stevns Kommune

- Der er mange mennesker, det må man sige. Der er også flere, end der plejer her den sidste dag, hvor man kan brevstemme, siger Morten Svarre Andersen, som er koordinator ved valget i Stevns Kommune, og tilføjer:

- Så det er dejligt, det er vi glade for. Jo flere der kommer her, desto færre kommer der på afstemningsstederne, og desto mindre pres vil der komme der.

Morten Svarre Andersen, koordinator i Stevns Kommune, håber at de mange brevstemmer vil lette trykket lidt på stemmestederne på tirsdag.
Morten Svarre Andersen, koordinator i Stevns Kommune, håber at de mange brevstemmer vil lette trykket lidt på stemmestederne på tirsdag. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

På Stevns modtog man ved det seneste kommunalvalg (i 2017) 500 brevstemmer. I går, torsdag, havde 1.500 borgere valgt at brevstemme i den østsjællandske kommune, hvor valgbussen i alt har frekventeret 21 byer.

Dertil kommer de stemmer, som blev afgivet i dag.

Håndsprit var sat frem, så alle kunne føle sig trygge ved brevafstemningen, som på Stevns tilmed foregik udendøres.
Håndsprit var sat frem, så alle kunne føle sig trygge ved brevafstemningen, som på Stevns tilmed foregik udendøres. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

I løbet af fredagen var der sågar kø – naturligvis med behørig afstand blandt de fremmødte – for at få lov til at brevstemme til kommunal- og regionsrådsvalget på tirsdag. Alle havde de den samme begrundelse:

- Jeg var ovre på lægehuset og så bussen. Og så var det meget nemmere lige at gå ind og få det ordnet. Og nu med corona, så er det ikke så sjov at stå i kø – jeg er jo en gammel pige, så jeg skal ikke så gerne smittes, fortæller Inge Sif Andersen fra Store Heddinge.

Inge Sif Andersen fra Store Heddinge så en mulighed for at stemme uden at stå i kø.
Inge Sif Andersen fra Store Heddinge så en mulighed for at stemme uden at stå i kø. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Og Dorthe Skovly fra Klippinge på Stevns ser foruden corona også andre fordele ved at brevstemme:

- Det var lidt nemmere, læste jeg mig til – og hurtigere – også corona. Og så passede det mig bedre i dag end på tirsdag. Der var tre gode grunde.

Dorthe Skovly fra Klippinge på Stevns, fandt det nemmere at brevstemme i år - ikke mindst på grund af corona.
Dorthe Skovly fra Klippinge på Stevns, fandt det nemmere at brevstemme i år - ikke mindst på grund af corona. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Fra to til otte stemmebokse

Også i Vordingborg er der flere, der brevstemmer end ved tidligere valg. Søren Nonbo, koordinator ved borgerservice i Vordingborg oplever, at især statsministerens opfordring til at brevstemme for alvor fik folk til at gøre brug af denne mulighed – endda i sådan et omfang, at flere stemmebokse måtte sættes op.

Læs også
Kommune vil coronasikre valget - sprit og information skal bremse smitte

I Vordingborg har man derfor åbnet otte stemmebokse mod normalt to, og over 2.000 borgere har allerede været igennem mod 1.300 ved sidste valg.

- Vi har taget et samtalerum i brug også for at kunne imødekomme, så jo, der er tryk på, siger Søren Nonbo.

Søren Nonbo, koordinator ved borgerservice i Vordingborg, fortæller at man i år har indrettet otte stemmebokse mod to ved tidligere valg.
Søren Nonbo, koordinator ved borgerservice i Vordingborg, fortæller at man i år har indrettet otte stemmebokse mod to ved tidligere valg. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Det skal dog også være trygt at stemme på tirsdag. Som TV2 ØST forleden kunne fortælle, har kommunerne taget en række initiativer for at undgå corona-smitte ved valgstederne – læs mere om dem her.