S og SF vil fælde Stevns' borgmester på skolerne

Der er lagt op til et skole-valg i Stevns Kommune. Den er den slags, der kan koste borgmesterposter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel


Socialdemokrater og SF satser på et systemskifte, men venstremanden Poul Arne Nielsen sidder solidt på magten.
Når politikere piller ved skoler eller børnehaver, lever de livet farligt. Når de gør det et valgår, er der overhængende risiko for, at deres karriere stopper meget brat ved stemmeurnerne. Stevns borgmester Poul Arne Nielsen har ikke desto mindre taget hul på at lave skolestrukturen om i hele Stevns Kommune under valgkampen. Det ligner et politisk selvmål. Det har i hvert fald fået Socialdemokraterne og SF til at lugte blod.

Der bliver ikke sparet på noget
Socialdemokraternes spidskandidat Steen S. Hansen bruger ord som "tvangsforflytning", en skole, der "kvæles" og "livsfarlig skolevej". Der bliver ikke sparet på noget. Socialdemokraterne vil sammen med partneren med SF bruge skolesagen til det yderste. Og det kan formentlig give de to partier medvind. Men de mangler den rygende pistol, det helt afgørende element: En skolelukning. Borgmesteren vil formentlig tværtimod slå på, at ændringerne af skolestrukturen er med til at bevare tre mindre skoler og derfor også er en hjælp til de landsbyer, de ligger i.

Benarbejdet er i gang
Men forældrene i Stevns Kommune har tidligere været meget villige til at gå på barrikaderne, når politikerne nærmer sig børneområdet. Det så vi for et par år siden, hvor forældre blokerede og aktionerede imod besparelser på daginstitutionerne.

Der er heller ingen tvivl om, at Socialdemokraterne har øjnene stift rettede mod netop børnefamilierne i kommunen. Det er dér, slaget skal slås. Og det bliver ikke kun leveret skarp valgkamps-retorik fra Steen Hansen. Socialdemokraterne leverer også masser af fodarbejde. Kendere af de lokale valgkampe fortæller, at Socialdemokraterne er kommet meget tidligt i gang med kampagnen, og samtidig er partiet usædvanligt opsøgende i sin indsats.

Kravet er en jordskredssejr
En ting er at drømme om et politisk systemskifte, noget andet er virkeligheden. Der skal meget til at flytte den politiske balance i Stevns Kommune. Der skal faktisk en jordskredssejr til. Poul Arne Nielsen fik godt 44 procent af stemmerne ved det seneste valg. De konservative har valgt side, og hvis Dansk Folkeparti gør som sidst - og det tyder meget på - kan det blive mere end svært for S og SF at snuppe borgmesterkæden fra Poul Arne Nielsen.

Færre mandater
Det kan også gøre det sværere for oppositionen, at Stevns slanker sin kommunalbestyrelse. Antallet af medlemmer bliver skåret ned fra 27 til 19. Det vil gøre det endnu mere vanskeligt for små partier som Radikale Venstre og Stevnslisten at komme ind.