Rita spørger om coronavirus: Må jeg besøge min kræftsyge søster, hvis vi ikke holder i hånden?

Det kan godt lade sig gøre at besøge alvorligt syge eg døende. Rita Siig besøgte sin søster på terrassen, og det er hun glad for nu. For dagen efter sov søsteren ind.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det gik hurtigere end frygtet. Torsdag i sidste uge døde Rita Siigs søster - nøjagtig en uge efter, at hun havde fået at vide, at hun var uhelbredeligt syg af kræft.

Rita Siig bor langt væk fra sin søster, men hun nåede at besøge hende og få sagt farvel - og selv om det var på afstand og under andre former end de sædvanlige her under corona-krisen, er hun taknemmelig for, at hun nåede det.  

- Jeg har det som om, jeg går rundt inde i en boble. Men jeg er meget glad for, at jeg nåede at være sammen med hende, fortæller Rita Siig.

Torsdag den 16. april blev Rita Siig ringet op og fik at vide, at hendes 66-årige lillesøster var uhelbredeligt syg af lungekræft, der havde bredt sig til lymfesystemet.

quote Det var svært ikke at give en krammer. Men vi krammede os selv og sagde så, "det her er et kram til dig"

Rita Siig, pårørende til kræftsyg, Rødvig 

- Jeg havde det på fornemmelsen, for hun havde været igennem et langt sygdomsforløb. Men det var barsk at få at vide alligevel. Hun bad mig ringe og give besked til flere familiemedlemmer, men jeg kunne ikke, min datter måtte gøre det for mig, fortæller Rita Siig. 

Ikke det samme at tale i telefon

Søsteren boede 343 kilometer væk, nemlig i Ringkøbing, og Rita Siig bor i Rødvig på Stevns. Ovenpå den yderst alvorlige besked, havde de to brug for at se hinanden og tale sammen i stedet for kun at tale i telefon.

- Dét med at tale i telefon er ikke det samme. Man fornemmer ikke stemningen, og ser ikke ansigtsudtryk og man kan ikke se, om der er tårer i øjnene, siger hun.  

Derfor skrev Rita Siig til TV2 ØST ´s corona brevkasse og spurgte, hvordan sådan et besøg kunne foregå her midt i coronakrisen, hvor alle skal holde afstand, og hvor hendes søster er i risikogruppe.

- Kan jeg besøge hende i hendes hjem, hvis vi ikke krammer og holder i hånd og holder afstand og jeg spritter af? 

Ifølge Lothar Wiese, der er specialeansvarlig overlæge på Infektionsmedicinsk Afsnit på Roskilde Universitetshospital, var der god grund til at være forsigtig, men han kunne sagtens sige god for et besøg.

- Du skal selvfølgelig ikke besøge din søster, hvis du ikke føler dig rask. Men hvis I overholder anbefalingerne med hensyn til både at undgå kontaktsmitte (håndhygiejne, mm.) og dråbesmitte (afstand) mener jeg godt, at du kan se din søster, svarede Lothar Weise.

Lejede et sommerhus

Løsningen for besøget blev, at Rita Siig og hendes mand lejede et sommerhus ved Ringkøbing og kørte afsted mod Jylland allerede dagen efter det triste telefonopkald. I den forløbne weekend og frem til onsdag i sidste uge besøgte Rita hver dag sin søster. Men i stedet for at gå indenfor, mødtes de på søsterens terrasse.

- Det var svært ikke at give en krammer. Men vi krammede os selv og sagde så: det er et kram til dig. Bordet var så bredt, at vi ikke kunne holde i hånd. Men vi havde også på forhånd aftalt, at der ikke skulle være kram, og at vi ikke skulle holde i hånd, fortæller Rita Siig.

Familien Frandsen i Østrig
Læs også
Kim spørger om coronavirus: - Kan jeg komme på sommerferie i år?
Familien Frandsen i Østrig
Læs også
Kim spørger om coronavirus: - Kan jeg komme på sommerferie i år?

Den lille hyggelige terrasse, det gode forårsvejr, og udsigten til en græsplæne, blomster og et birketræ på spring, blev rammen om nogle gode samtaler.  

- Det var på en eller anden måde forløsende at se hende. Men det var også lidt et chok, for hun havde tabt sig meget, siden jeg så hende til jul. Hun var meget afklaret omkring, at hun skulle dø. Hun var en stærk kvinde, og nu skulle hun kun have kvalitetstid. Alt negativt ville hun ikke have noget at gøre med, fortæller Rita Siig.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Kræftlinjen i Kræftens Bekæmpelse er dagligt i kontakt med pårørende, der har brug for at vende forskellige løsninger for, hvordan de kan mødes med deres sårbare familiemedlemmer uden at komme til at smitte dem, fortæller Marie Lawætz. 
Kræftlinjen i Kræftens Bekæmpelse er dagligt i kontakt med pårørende, der har brug for at vende forskellige løsninger for, hvordan de kan mødes med deres sårbare familiemedlemmer uden at komme til at smitte dem, fortæller Marie Lawætz.  Foto: Kræftens Bekæmpelse

Rita Siig er ikke den eneste, der i øjeblikket er i tvivl om, hvordan man må besøge sine alvorligt syge og døende familiemedlemmer. På Kræftlinjen i Kræftens Bekæmpelse ringer der dagligt pårørende, der har brug for at vende forskellige løsninger for, hvordan de kan se og tale med deres sårbare næreste uden at komme til at smitte dem. 

- Hvis de skal følge sundhedsmyndighedernes anvisninger, så bør de undgå fysisk kontakt. Men man må gerne sidde på en terrasse, gå en tur, sidde på en bænk i hver sin ende, siger Marie Lawætz, der er chef for Kræftlinjen.

- Det kan godt lade sig gøre at være indenfor i hinandens hjem, men det kan blive så besværligt, at det ikke er hyggeligt. Så snart man går ind, så kommer man i berøring med flader, hvor virus kan sætte sig, og man glemmer helt, at vi hele tiden rører ved alt muligt. Derfor er risikoen væsentligt forøget, fortæller hun.

Tæt på andre måder

Løsningen med at mødes på en terrasse er altså god. Men i svære tider kan man have ekstra brug for at holde i hånd og til at kramme og have fysisk kontakt. Men her er myndighedernes retningslinjer ret tydelige: Nemlig at man skal lade være med det.  

- Det er der gode grunde til, for den syge er skrøbelig og kan ikke tåle at blive smittet. Men man kan også føle sig tæt på hinanden på andre måder. "Skal" er et svært ord, men anbefalingen er, at man skal lade være. Men er man i en meget svær situation, så må man overveje, hvad der er tåleligt for den enkelte, siger Marie Lawætz.

vaccination
Læs også
Sanne spørger om coronavirus: - Virker min vaccine mod corona?
vaccination
Læs også
Sanne spørger om coronavirus: - Virker min vaccine mod corona?

Rita Siig nåede at være hjemme en dag i sit hjem i seniorbofælleskabet i Rødvig. Så ringede telefonen igen. Søsteren havde fået lungebetændelse og var blevet indlagt på sygehuset og sov ind torsdag den 23. april.

Hun er glad for, at hun fik besøgt sin søster, selv om besøget foregik på en helt anden måde end vanligt.

- Jeg er meget, meget glad for, at vi tog derover. Vi kunne komme hver dag og gå, når min søster blev for træt, det fungerede meget fint, fortæller Rita.  

Gode minder

Nu er Rita Siig tilbage i Vestjylland og har lejet et nyt sommerhus. I morgen bliver hendes søster begravet. Der må være 15 til stede i kirken, og den nærmeste familie mødes bagefter på afstand på terrassen og græsplænen ved sommerhuset. 

- Vi har brug for at være sammen og tale om alle de gode minder, vi har om min søster. Det er vigtigt, at vi ikke tager livet for givet, men lever hver dag som om det var den sidste, siger hun. 

cancer.dk/corona har Kræftens Bekæmpelse samlet en række gode råd, og man kan læse typiske spørgsmål og svar på, hvordan man skal forholde sig i forhold til coronasmitte, hvis man har kræft eller har pårørende med kræft.


Nyhedsoverblik