Regeringen giver grønt lys til kystturisme

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen og miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen præsenterer i dag 10 projekter, der får en forsøgstilladelse til at udvikle turismen langs de danske kyster. Tre af projekterne ligger her i regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kyst- og naturturisme skal ifølge regeringen være med til at skabe vækst og udvikling  i hele landet. Især i de områder, der ligger længst væk fra de store byer.

Et bredt flertal vedtog i slutningen af sidste år en forsøgsordning, der skal fremme udviklingen af kyst- og naturturismen. Regeringen har nu udpeget de 10 projekter, som kan tiltrække udenlandske turister og samtidig indpasses i kystlandskabet.

Tre af projekterne ligger i vores region. Det drejer sig om projekter om en Aquapark på Møn, en Safari Lodge ved Knuthenborg og et besøgscenter på Stevns Klint. 

- Det er 10 projekter, som uden tvivl vil være med til at trække flere turister til de danske kyster og skabe vækst og arbejdspladser lokalt. Det er projekter med høj kvalitet, som vil kræve en samlet investering på fire milliarder. Så vi må sige, at forsøgsordningen er en succes, siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen i en pressemeddelse. 

- Kommunerne har et meget fint blik for, at naturen er deres største aktiv, men også en forståelse for, at der skal være nogle faciliteter, som kan trække besøgende til. Jeg er ikke i tvivl om, at forsøgsprojekterne vil betyde, at flere vil få glæde af Danmarks smukke strande og kyster,  siger Eva Kjer Hansen.

Ny udvidet ordning

Projekterne er spredt over hele landet og vil samlet set skabe mulighed for investeringer på ca. fire mia. kroner, der vil skabe lokale jobs både i forbindelse med etableringen og den efterfølgende drift, forklarer regeringen.

Der var i alt 20 projekter, der levede op til kriterierne om, at de skulle udvikle kyst- og naturturismen, øge tiltrækningen af udenlandske turister, etableres i tilknytning til øvrige turismemæssige aktiviteter, og projekterne skal indpasses arkitektonisk og opføres under særlig hensyntagen til den omkringliggende natur og landskab.

- Forsøgsordningen har vist, at der er en lang række gode kommercielle projekter rundt om i hele Danmark, der vil kunne løfte kyst- og naturturisme. Regeringen vil derfor indføre en ny styrket forsøgsordning, så flere projekter kan blive en realitet. Med Danmarks 7.300 kilometer kyststrækning, så er der plads til flere projekter til glæde for alle danskere, siger Eva Kjer Hansen.

Samtidig vil regeringen også udvide ordningen, så den bliver endnu mere attraktiv.

- Den nye forsøgsordning skal blandt andet sikre, at nye feriecentre kan udlægge sommerhuse, når de bliver etableret. Det er et vækstpotentiale, som den nuværende forsøgsordning ikke har givet mulighed for at indfri. Det præcise indhold af den nye forsøgsordning bliver præsenteret sammen med moderniseringen af planloven, siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen. 

De 10 projekterne skal nu igennem en nærmere planlægning og godkendelse i de enkelte kommuner, inden de kan blive gennemført.