Prinsessen begejstret over Stevns Klint

Det var en begejstret prinsesse, der tirsdag eftermiddag tog afsked med Stevns Klint og de mange fremmødte under fejringen af optagelsen på verdensarvslisten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Spændte børn, spændte voksne, en spændt borgmester og en spændt museumsdirektør var nogle af dem, der tirsdag tog imod prinsesse marie, da det officielt blev fejret, at Stevns Klint nu er en del af Unescos verdensarvsliste. Og selv om borgmester Mogens Haugaard Nielsen (V) havde ommerfugle i maven forud for besøget, så var han helt rolig, da hendes kongelige højhed igen drog mod København efter halvanden time ved klinten.

- Hun var meget begejstret, og jeg er ikke i tvivl om, at hun følte, at det her er et særligt sted, som hun også meget gerne vil vise til sin familie. Hun sagde til os, at det her sted vil blive fyldt med besøgende, lød det fra borgmesteren efter besøget.

Børnene gjorde indtryk

Prinsessen var på Stevns for officielt at markere, at Stevns Klint den 23. juni blev optaget på Unescos verdensarvsliste. Hun ankom klokken 14 til en kæmpe flok af flagende børnehavebørn, og det var lige noget for en prinsesse.

- Hun var isæt betaget af alle de børn, der var dukket op, og hun havde lyst til at stoppe op og tale med dem alle sammen. Folk kom meget tæt på hende, men det var som om, hun ikke havde noget imod det, og jeg tror virkelig, hun nød besøget. Hun fortalte, at hendes hofdame var blevet syg og derfor ikke kunne tage med i dag. Hun var meget bekrymret for, at prinsessen skulle afsted alene, men prinsesse Marie havde sagt, at det skulle hun nok klare, sagde Mogens Haugaard Nielsen.

Glad glad direktør

Også museumsdirektør Tove Damholt fra Østsjællands Museum var et stort smil oven på begivenhederne, og hun kunne slet ikke få armene ned.

- Jeg er bare så glad. Det at der kom så mange mennesker var helt vidunderligt. Vejrudsigten var helt forfærdelig, men alligevel kunne vi stå og se så mange glade ansigter, der var kommet for at fejre Stevns Klint. Jeg ventede et øjeblik med at gå i gang med min tale, da det var min tur, for jeg skulle lige se ud over alle dem, der var kommet. Det var et fantastisk øjeblik, sagde Tove Damholt efter besøget.

Folk besøger systematisk stederne på listen

Udover prinsessebesøg var der også besøg af Poul Bache fra Kulturstyrelsen. Også han var på talerstolen og fortalte bagefter, at udnævnelsen til verdensarv for alvor sætter Stevns Klint på verdenskortet.

- Vi ved, at det skaber ekstra opmærksomhed på området, at man er på verdensarvslisten. Der er folk i hele verden, der systematisk rejser rundt og besøger alle steder på listen.

Yderligere 3 danske perler har søgt om at komme på Unescos liste, men venter stadig på svar. Det drejer sig om Christian 5.’s jagtmarker i Nordsjælland, og den kristne idealby Christiansfeld og så de 3 trelleborge Fyrkat, Aggersborg og Trelleborg, som sammen med vikingesteder fra Island, Norge, Letland og Tyskland har ansøgt om optagelse.

Her kan du læse prinsessens tale:

Det er med stor glæde, at jeg er kommet her til Stevns i dag, for at deltage i den officielle markering af Stevns Klints optagelse på UNESCOs liste over verdensarv. Stevns Klint er endnu et sted i Danmark optaget på den ypperste og mest prestigefyldte liste for hele verdens fælles natur- og kulturarv.
Danmark har nu seks steder på verdensarvslisten og vi kan med stolthed glæde os over vores store natur- og kulturværdier.

Værdier, vi skal værne om, og som har betydning ikke bare lokalt eller nationalt, men langt ud over landets grænser. UNESCO har siden sin etablering i 1945 haft den vigtige opgave at arbejde for varig fred og udvikling - gennem et styrket internationalt samarbejde omkring uddannelse, ytringsfrihed og interkulturel forståelse.
Det var sådan, Verdensarvskonventionen blev til i 1972 - for at skabe en ramme, så vi kan passe på verdens natur- og kulturarv; nemlig verdensarvslisten. I dag rummer verdensarvslisten lige over 1000 steder rundt om i verden. Stevns Klint er optaget, fordi Verdensarvskomiteen har slået fast, at klinten er det bedste sted på Jorden at se spor fra dengang dinosaurerne uddøde.

Og fordi Stevns Klint har været i fokus for forskning i, hvad der kan påvirke livets udvikling. Stevns Klint er ikke kun en smuk dansk naturperle. Den er også et enestående bevis for en dramatisk periode i livet på jorden. En historie om dinosaurer, meteorer og en voldsom og brat afslutning, som fanger både børn og voksne.
Den bidrager til at åbne vores øjne for livets lange og komplekse udvikling og kan give en bedre forståelse for det liv, som findes i dag. Det bør inspirere os til at hjælpe hinanden med tage vare på vores fælles jord.

Jeg ønsker alle, der har bidraget til Stevns Klints optagelse på verdensarvslisten et stort tillykke med den flotte indsats, der har sikret endnu et stykke dansk natur den største hæder.


Nyhedsoverblik