Portræt: Skolelærer fra arbejderhjem bliver første S-borgmester på Stevns i to årtier

Henning Urban Dam Nielsen (S) er valgt som ny borgmester, efter at Socialdemokratiet har konstitueret sig med Venstre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Henning Urban Dam Nielsen (S) kiggede afventende på den siddende borgmester Anette Mortensen (V), da han onsdag nat den 17. november kort før klokken 01.30 præsenterede sig selv som kommende borgmester i Stevns Kommune.

quote Det var det muliges kunst

Anette Mortensen (V), afgående borgmester i Stevns Kommune

- Vi har kun snakket kort sammen om, hvordan det skal fungere, sagde han til pressen.

- Meget kort, indskød Anette Mortensen.

- Men udgangspunktet er, at det er os to, og så inviterer vi de radikale med, fortsatte Henning Urban Dam Nielsen og kiggede på venstrekvinden, der efter kort betænkningstid nikkede formelt.

- Det tænker vi, hvis vi kan blive enige om det, tilføjede Anette Mortensen og ønskede ikke at uddybe nærmere, hvorfor hun pegede på Henning Urban Dam Nielsen som borgmester.

VIDEO: Her præsenterer Henning Urban Dam Nielsen aftalen med Venstre, der gør ham til borgmester:

- Det var det muliges kunst, sagde Anette Mortensen, der har været borgmester på Stevns de seneste fire år.

Martin Henriksen (DF) blev som den eneste fra Dansk Folkeparti valgt ind, og han er ikke tilfreds med, at der skal være en Socialdemokratisk borgmester på Stevns.

- Det er et gigantisk selvmål af Venstre, hvis de trods borgerligt flertal forærer borgmesterposten til Socialdemokratiet. Det er simpelthen utroværdigt og langt ude. Vi har jo netop et borgerligt flertal, siger Martin Henriksen (DF).

Første S-borgmester i sammenbragt kommune

Dermed har Stevns Kommune, der blev lagt sammen af Vallø og Stevns kommuner i forbindelse med Kommunalreformen i 2007, fået sin første socialdemokratiske borgmester.

Sidst der var en socialdemokratisk borgmester i området, var i den daværende Stevns Kommune, hvor Gina Øbakke (S) var borgmester fra 1990 til 2002.

quote Kaare Dybvad er beundringsværdig, fordi han italesætter en række svære dagsordener

Henning Urban Dam Nielsen (S), kommende borgmester i Stevns Kommune

Men hvem er Stevns kommende borgmester egentlig? 

Henning Urban Dam Nielsen afløste op til kommunalvalget Steen S. Hansen som socialdemokraternes spidskandidat og har givet Anette Mortensen skylden for en række af de sager, der fyldte i valgkampen. 

Det drejede sig blandt andet om den haltende Østbane, den længe ventede og omstridte omfartsvej mod Køge og motorvejen samt kommunens skuffende resultat, da udligningsreformen blev forhandlet på plads.

Det er ifølge TV2 ØSTs politiske redaktør Ivan Nielsen måske udtryk for, at de to partier har samarbejdet ganske godt om det meste de seneste små fire år, at han pegede på netop de tre emner, som kommunen rent faktisk kun har haft begrænset indflydelse på.

Rent politisk udpeger Henning Urban Dam Nielsen blandt andet sine egne mærkesager som ældreområdet med særlig fokus på demente og deres pårørende, grøn omstilling, bedre inklusion og specialskoletilbud, turismeudvikling og infrastruktur.

Læs også
Den store borgmesterkabale er faldet på plads - se listen her
Læs også
Den store borgmesterkabale er faldet på plads - se listen her

Han er i dag formand for Social- og sundhedsudvalget i Stevns Kommune samt medlem af Økonomiudvalget og har siddet i kommunalbestyrelsen siden januar 2014. Når det kommer til hans politiske forbillede, nævner han den socialdemokratiske indenrigs- og boligminister.

- Jeg synes, Kaare Dybvad er beundringsværdig, fordi han italesætter en række svære dagsordener. Kaare tør for eksempel sætte snakken om lighed på dagsordenen og gøre den konkret. Jeg synes altid, Kaare er velforberedt, lyttende, samarbejdende og kreativ. Egenskaber jeg beundrer ved alle jeg møder, siger han til DR.

Voksede op i et arbejderhjem

Henning Urban Dam Nielsen blev født den 22. august i 1968 i det københavnske nordkvarter, hvor han voksede op i et trygt hjem med to søskende. Deres forældre arbejdede som bryggeriarbejder og plejehjemsassistent.

Senere flyttede familien til Rødovre, hvor han tilbragte sine ungdomsår, inden han som voksen rykkede til Frederiksberg.

Anette Mortensen (V) overraskede mange, da hun ved kommunalvalget kunne snuppe borgmesterposten, selvom Venstre fik en vælgerlussing i 2017. Efter en valgperiode på borgmesterkontoret i Store Heddinge må hun nu give pladsen videre til Henning Urban Dam Nielsen.
Anette Mortensen (V) overraskede mange, da hun ved kommunalvalget kunne snuppe borgmesterposten, selvom Venstre fik en vælgerlussing i 2017. Efter en valgperiode på borgmesterkontoret i Store Heddinge må hun nu give pladsen videre til Henning Urban Dam Nielsen. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Den kommende borgmester gik på Nørre Gymnasium, blev uddannet lærer fra Læreruddannelsen i Skovlunde og har arbejdet i folkeskolen siden slutningen af 1990erne. 

Frem til sommerferien 2019 var han afdelingsleder på Strøbyskolen. Den stilling valgte han dog at trække sig fra for at tage et sabbatår og bruge mere tid på sit politiske arbejde. I dag er han selvstændig konsulent, men han arbejder fortsat med børn og unge.

Læs også
Sådan blev valgets taber borgmester i 2017: - Det er en svinestreg over alle svinestreger
Læs også
Sådan blev valgets taber borgmester i 2017: - Det er en svinestreg over alle svinestreger

Henning Urban Dam Nielsen mødte i 1993 den kvinde, der syv år senere skulle blive hans hustru i 2000, og parret har to voksne døtre, der studerer i København.

I 2004 flyttede familien ud af byen og bosatte sig i et ældre bindingsværkshus i Holtug nord for Store Heddinge. Her nyder de naturen, stilheden og de fællesskaber, der findes i lokalmiljøet.


Nyhedsoverblik