På en villavej på Stevns hjælper husejere og hunde hinanden mod indbrudstyve

Hjælp hinanden, lyder Rigspolitiets opfordring til husejere for at undgå indbrud i julen. En opfordring, de gør stor brug af på Brinken i Strøby Egede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det bedste værn mod indbrud er naboer, der hjælper hinanden.

Sådan lyder det fra Rigspolitiet.

Rådet kan bruges året rundt, men er især værd at gøre brug af i de højhellige juledage, hvor tyve slår til i stor stil.

Fakta taler sit tydelige sprog: I løbet af denne weekend har Midt- og Vestsjællands Politikreds registreret syv indbrud i vores sendeområde og 17 indbrud i hele politikredsen. Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er der modtaget ni anmeldelser om indbrud i privat beboelse siden fredag.

Går en tur i stedet for at lægge sig på sofaen

Mere end 90.000 danskere på landsplan har tilmeldt sig NaboHjælp, et samarbejde mellem Det Kriminalpræventive Råd og Trygfonden, som skal være med til at få indbrudstallet til at dykke.

 
  Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Ordningen bliver benyttet i stor stil i grundejerforenignen på Brinken i Strøby Egede på Stevns, hvor flere af beboerne har downloadet appen. Derudover har beboerne oprettet en gruppe på Facebook, hvor de holder hinanden orienteret om, hvem der er væk hvornår. 

- Når vi skal slå mave, går vi en tur med hunden i stedet for at lægge os på sofaen og kigger, hvordan der ser ud i området. Flere af beboerne har decideret bedt os om at gå en tur, så det gør vi, siger Erik Brøndum Kjær, der tøffer rundt på sine ture med hunden Vitus.

Opmærksomhed hjælper

På landsplan blev der sidste år anmeldt 1519 indbrud i perioden omkring jul, 222 af dem skete i Midt- og Vestsjællands og Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds. 

Måden, beboerne på Brinken gør det, er vejen frem, mener politiet hos Midt- og Vestsjælland.

- Det, indbrudstyvene siger, er, at de kan mærke, om beboerne er opmærksomme på, om der er indbrud, eller om der ikke er indbrud. Og de siger lige fra hjertet, at så finder de et andet sted, siger vicepolitiinspektør, John Jensen.

Længere tilbage i tiden har Torben Jensen, der også bor på Brinken, oplevet at have indbrud i sit hjem. 

- Det gjorde specielt ondt på min kone, som ikke havde det godt med, at der var blevet rodet i personlige ting, siger Torben Jensen, der ligesom Erik Brøndum vil gå på gaden i juledagene for at kigge efter indbrudstyve hos naboerne. 

Grafik: Lonni Christiansen

Han siger, at nabohjælpen også har givet et større fællesskab husene imellem.

- Det har givet et større fællesskab, end vi havde før, hvor vi ikke kendte dem, der sad inde bag ligusterhækken, siger Torben Jensen.