Nyt projekt ved Stevns Klint møder modstand

Et stort projekt skal gøre området omkring fyret ved Stevns Klint mere attraktivt, men planerne møder modstand i lokalsamfundet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

41 meter over havet - på Stevns Klints højeste punkt - befinder man sig midt i historien.

- Det er jo et historisk mindesmærke over en epoke, der kunne have endt grueligt galt, siger Ove Wilche, der bor i Store Heddinge.

Under den kolde krig var han selv ansat som soldat og bevogtede de danske kyster, og for ham har det lille, slidte udkigshus ved siden af fyret stor historisk værdi.

- Der har folk altså siddet ganske enkelt med det ene formål at holde øje med østmagtens skibe, siger Ove Wilche.

Planer møder modstand

Men nu er der nye planer på vej for området omkring fyret.

I weekenden blev et nyt projekt præsenteret med Real Dania i spidsen. I planerne skal området ved fyret laves om. Udkiggen erstattes af en moderne konstruktion, og så skal to andre huse fra koldkrigstiden rives ned.

Derudover vil arkitekterne opføre en lang trappe på ydersiden af klinten, og det falder ikke i god jord hos Ove Wilche.

- Det her sted skulle være det flotteste af klinten set fra søsiden. Så er spørgsmålet så, om man skal bygge en stor trappe lige her. Det kan jeg godt have mine tvivl om, siger Ove Wilche.

Planer diskuteres på facebook

I Facebookgruppen ’Os fra Stevns’ bliver planerne for fyrområdet heftigt diskuteret. Karl-Erik Gothenborg skriver, at det nye projekt er intet mindre end hærværk. Henrik Nielsen mener, at selv sælerne vil forblive neddykket. Og Elinor Denning skriver: gyseligt, det kan man da ikke mene alvorligt.

Men hos Stevns Kommune tager man planerne dybt seriøst. Her er man fortsat I dialog med arkitekterne om, hvordan anlægget ved fyret præcis skal blive.

- Vi er utrolig glade for, at vi kan blive tilbudt sådan en gave fra Real Dania. Derfor siger vi selvfølgelig ja tak. Der er mange hensyn, der skal tages, både historiemæssige og naturmæssige, så det kigger vi på nu, siger Bjarne Østergaard Rasmussen, formand for Kultur-, Natur- og Fritidsudvalget i Stevns Kommune.

Planer vil åbne historien

På Koldkrigsmuseet Stevnsfortet understreger man, at planerne endnu ikke er vedtaget, men her hæfter man sig især ved, at planerne kan gøre området mere attraktivt.

- Nu bliver denne her historie åbnet yderligere på Stevns Fyr, så man også får en fornemmelse derude af, at den kolde krig fyldte utrolig meget på Stevns, siger Thomas Tram Pedersen, der er overinspektør på Koldkrigsmuseet Stevnsfortet.

For Ove Wilche kan han sagtens se, at det er smart at få shinet området op. Men ikke på bekostning af historien.

- At shine den op og få den til at ligne noget som overhovedet ikke lignede noget af det, vi havde under den kolde krig, det er jo historisk forkert, siger Ove Wilche.