¨

Naboer raser over affald fra genbrugsfabrik

Foto: TV ØST

Igennem otte år har naboerne til fabrikken Expladan forsøgt at råbe politikerne i Stevns kommune op. Affaldet fra fabrikken flyver rundt i hele området.

- Jeg vil jo gerne have det pænt og ordentligt i min have. Sådan har vi altid levet. 

Jens Viggo Moesmand ser opgivende ud, indtil han med sin gribetang fjerner endnu et stykke plastik fra sin græsplæne. Det ser ikke ud til, at han bliver færdig med at samle op i den nærmeste tid. Små plastikstykker og stykker af etiketter fra gamle sodavands- og vandflasker flyder over det hele. Og sådan har det været i otte år.

- Det er meget frustrerende. Det må jeg sige. Vi har klaget til kommunen et utal af gange, og vi har klaget til virksomheden. Men der sker ikke noget som helst. 

Etiketter flyver rundt

Det er genbrugsfabrikken Expladan, der er årsagen til naboernes store frustration. Fabrikken laver genbrugsmaterialer af gamle plastikflasker. Men et sted i produktionen går det galt - flaskernes etiketter havner nemlig for en stor dels vedkommende udenfor fabrikkens område. De flyver ganske enkelt rundt i luften, når det blæser, og havner så på de omkringliggende grunde.

Virksomhedsejer René Nielsen er også vred over, at der til stadighed ligger affald på hans grund. Det betyder meget for hans lyst til at invitere kunder, og derfor kæmper han konstant med at forsøge at holde grunden pæn.

- Vi kan jo ikke have det sådan her. Vi har fyldt et utal af sække med etiketter. Man kan jo ikke invitere sine kunder. Og jeg forstår ikke, at kommunen ser igennem fingre med det år efter år, siger René Nielsen til TV Øst.

God dialog med kommunen

TV Øst har torsdag talt med Expladans ejer, der ikke har lyst til at lade sig interviewe. Han vil dog gerne fortælle, at han har en god dialog med miljøforvaltningen i Stevns kommune. 

I Stevns kommune er de opmærksomme på, at virksomheden forvolder frustrationer for de omkringliggende private boligejere og virksomhedsejere. Torsdag var der møde med politikerne fra Natur, Fritid og Kulturudvalget, som miljøsager hører under, og miljøforvaltningen. Og Expladan er med på programmet. Men der var ikke nogen, der havde mulighed for at udtale sig om situationen i Hårlev til TV Øst. 

Kræver svar fra politikere

En politiker, der dog gerne vil udtale sig er Steen S. Hansen fra Socialdemokraterne. Da han før påske læste et frustreret læserbrev fra Jens Viggo Moesmand i den lokale avis, tog han op og så, hvordan der så ud i området. Og han var chokeret.

- Det fløj rundt med affald, og det lå overalt. Det er ganske enkelt noget svineri, og det skal stoppe nu, siger Steen S. Hansen til TV Øst.

Han har nu bedt udvalget om at behandle sagen politisk ved næste møde, så der kan komme et svar på, hvad der skal ske med virksomheden, hvorfor der ikke er sket noget i otte år, og hvorfor der ikke er blevet svaret på nogle af de mange henvendelser fra borgere i området. 

Expladan står for at skulle forny sin miljøgodkendelse, og i den forbindelse vil kommunen holde et borgermøde d. 29 april. 

03:36 Luk video

 

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App