Mystisk tyv har stjålet 200 kilo hvidløg

Hvidløgsproducent Lotte Ravn Lei fra Faxe var klar til årets høst, da en eller flere tyve i løbet af natten stjal for mange tusinde kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I denne uge er høsten gået i gang hos hvidløgsproducent Lotte Ravn Lei fra Vemmetofte i Faxe Kommune. Men udbyttet bliver i år ikke lige så stort, som det kunne være blevet.

For i løbet af natten til søndag i den forgangne weekend er op mod 200 kilo hvidløg blevet fjernet og kørt væk fra den mark på Stevns, hvor Lotte Ravn Lei dyrker sine afgrøder.

- Det er jo chokerende. Det havde jeg ikke nogensinde forestillet mig, siger Lotte Ravn Lei til TV2 ØST torsdag, og tilføjer:

- Jeg synes, der er rigtig mange udfordringer ved at dyrke hvidløg, men tyveri har jeg godt nok ikke haft i mine tanker.

quote Jeg blev vred. For det er mit arbejde og det, jeg slider for

Lotte Ravn Lei, hvidløgsproducent, Faxe

Det var i søndags, at Lotte Ravn Lei blev klar over, at der var sket tyveri fra marken. Dagene forinden havde hun taget hvidløgene op af jorden, for at de kunne ligge og tørre, inden de skulle køres i hus.

VO Hvidloegstyv
Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Hvidløgene var samlet i bundter, så de skulle være nemme at samle sammen, hvilket det også blev for nattens ukendte ransmand.

- Jeg kom ud i marken, hvor jeg lige skulle ordne de sidste ting og gøre klar til høst – vi skal køre hvidløgene ind – og der kunne jeg bare se, der var en plet i kanten, en halvbue, hvor der bare ikke var nogen hvidløg, siger hun og tilføjer:

- Jeg blev vred. For det er mit arbejde og det, jeg slider for.

Kommer med opfordring

De stjålne hvidløg beløber sig ifølge hvidløgsproducenten til et tab på mellem 10.000 og 15.000 kroner. Samlet udgør det et par procent af den samlede omsætning for Lotte Ravn Lei, og for hende er det da heller ikke tabet, der gør hende mest frustreret:

- Vi bor i et samfund, hvor vi burde have tillid til hinanden, siger Lotte Ravn Lei.

Hun fortæller, hvordan hun selv overvejede at slå et telt op på marken for at signalere, at der bliver holdt øje.

- Jeg synes, det er en meget ubehagelig tanke, at man begynder at skulle overvåge for at undgå, der bliver stjålet fra en. Den vej ønsker jeg ikke at gå.

Op mod 200 kilo hvidløg i bunder af et par kilo hver var søndag morgen fjernet fra marken. På billedet ses, hvordan hvidløg er fjernet i en halvbue fra marken.
Op mod 200 kilo hvidløg i bunder af et par kilo hver var søndag morgen fjernet fra marken. På billedet ses, hvordan hvidløg er fjernet i en halvbue fra marken. Foto: Privatfoto

Mængden af stjålne hvidløg får Lotte Ravn Lei til at tro, at tyveriet er sket med videresalg for øje.

Hun kommer derfor med en opfordring til restauranter, grossister og andre indkøbere om at tage sig i agt for et godt tilbud:

- Hvis det er en leverandør, de normalt ikke køber varer fra, som kommer med noget, der er ekstra billigt – det er jo ikke fordi, kvaliteten fejler noget – så må man jo lige tænke sig om, siger Lotte Ravn Lei, som peger på, at det også bør vække mistanke, hvis sælger ikke kan redegøre for, hvem der har dyrket grøntsagerne.

Mistænkelig kvinde og bil

Tyveriet fra marken skete mellem lørdag aften klokken 22 og søndag morgen ved 7-tiden. Men allerede et par dage forinden, foregik der noget mistænkeligt ved den mark, hvor Lotte Ravn Lei dyrker sine hvidløg.

Hun lejer jorden af en lokal landmand, og han kunne fortælle, at han havde truffet en kvinde i færd med at læsse nogle hvidløg i en bil en aften i forrige uge.

Da han antastede kvinden lagde hun afgrøderne tilbage på marken, hvorefter hun kørte fra stedet. Han noterede bilens nummerplade.

Disse oplysninger er sammen med anmeldelsen om tyveri nu givet til Midt- og Vestsjællands Politi, som ifølge Lotte Ravn Lei nu vil undersøge sagen nærmere.


Nyhedsoverblik