Møn, Stevns og Knuthenborg må bygge ved vandkanten

Tre steder i regionen får nu forsøgstilladelse til at udvikle turismen i området. På Møn skal der bygges en Aquapark, Stevns Klint får et besøgscenter og på Lolland har Knuthenborg Safaripark fået tilladelse til at bygge en safari lodge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Erhvervs – og vækstminister Troels Lund Poulsen og Miljø – og fødevareminister Eva Kjer Hansen har i dag godkendt ti projekter til at være en del af den forsøgsordning, som giver mulighed for at bygge projekter helt ud til de danske kyster.

Tre af dem ligger på Stevns, Møn og Lolland, som nu får mulighed for at trække flere turister til området, skriver regeringen i en pressemeddelelse.

- Kommunerne har et meget fint blik for, at naturen er deres største aktiv, men også en forståelse for, at der skal være nogle faciliteter, som kan trække besøgende til. Jeg er ikke i tvivl om, at forsøgsprojekterne vil betyde, at flere vil få glæde af Danmarks smukke strande og kyster,  siger Eva Kjer Hansen (V) i en pressemeddelelse.

Turistattraktioner i regionen

Vordingborg, Stevns og Lolland Kommuner har nu altså fået grønt lys til at gå længere mod kysten, end planloven ellers tillader det med følgende projekter:

Vordingborg Kommune, Aquapark Møn 

Her skal ligge et ferie - og oplevelsescenter samt en ferieboligbebyggelse på op til 500 enheder på den gamle sukkerfabrik.  Projektet vil indebære en anlægsinvestering på omkring 1,3 mia. kr. Ifølge pressemeddelelsen vil projektet tiltrække 13.000 gæster ugentligt til de nye ferieboliger samt 75.000 dagsgæster.

Stevns Kommune, Besøgscenter ved Stevns Klint 

Her skal bygges et besøgscenter om Stevns Klint, der ligger på UNESCOS liste over verdensarv. Projektet handler også om omlægning af parkeringsplads, etablering af nye faciliteter til formidling, naturlegeplads, stier, nye trapper, styrkelse af udsigtspunkter og landgangsbro. Det forventes, at det ny besøgscenter vil tiltrække op mod 50.000 turister på årsbasis.

LÆS OGSÅ: Drømme om vandland i gamle sukkersiloer

Lolland Kommune, Safari Lodge Knuthenborg 

Etablering af op til 200 tematiserede overnatningsenheder samt et konference- og spisefaciliteter i tilknytning til Knuthenborg Safaripark lige midt i naturen. Det forventes, at projektet vil have cirka 40-50.000 årlige overnatninger.   

På Stevns er man henrykt over fredagens store nyhed: 

- Det er fantastisk. Jeg kan godt forstå, at de har valgt Stevns. Det er et fantastisk sted med en fantastisk historie, siger Tove Damholt fra Stevns Museum. 

Også borgmester Mogens Haugaard (V), er glad. 

- Det er helt fantastisk. Det var, hvad vi havde håbet på. Vores projekt møder kriterierne, og vi er meget tilfredse med, at vi er blevet udvalgt. Det bliver rigtig godt at komme i gang, siger han til TV ØST.

- Forsøgsordningen har vist, at der er en lang række gode kommercielle projekter rundt om i hele Danmark, der vil kunne løfte kyst- og naturturisme. Regeringen vil derfor indføre en ny styrket forsøgsordning, så flere projekter kan blive en realitet. Med Danmarks 7.300 kilometer kyststrækning, så er der plads til flere projekter til glæde for alle danskere, siger Eva Kjer Hansen (V).

Kystprojekterne har ellers vakt harme hos blandt andre Danmarks Naturfredningsforening, der har samlet 120.000 underskrifter mod ideen. Ifølge foreningen vil forsøgstilladelserne være et opgør med de frie kyster, skriver tv2.dk. 

De 10 projekterne skal nu igennem en nærmere planlægning og godkendelse i de enkelte kommuner, inden de kan blive gennemført.