Minister om afviste unge: Ikke nemt at lave nye regler

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) udtaler sig nu om de 39 unge fra Stevns og Faxe, som er blevet afvist på Køge Gymnasium,

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

TV ØST har af flere omgange forsøgt at få et interview med undervisningsminister Merete Riisager (LA) om de unge fra Faxe og Stevns Kommuner, som har fået afslag på at starte på Køge Gymnasium efter sommerferien.

Nu har ministeren så sendt et skriftligt svar.

- Vi ved, at der nogle steder er forskellige lokale udfordringer med at fordele gymnasieeleverne. Jeg er opmærksom på udfordringen med afstandskriteriet, som vi for eksempel har set i Stevns Kommune, siger Riisager.

Der er ikke noget gymnasium i Stevns Kommune. Derfor er det kutyme, at de unge, der vil i gymnasiet søger ind på Køge Gymnasium, som er det, der ligger tættest på stevnsboerne.

Men 10 unge fra Stevns og 29 fra Faxe Kommuner har fået afslag på opstart til august.

Unge fra Ishøj bliver optaget i stedet

Istedet har gymnasiet været nødt til at sige ja til ansøgere fra Ishøj, Greve og Solrød Kommuner.

quote Afstandskriteriet vil indgå i overvejelserne om nye fordelingsregler.

Merete Riisager (LA), Undervisningsminister

Rektor på Køge Gymnasium, Peter Schiødt, har tidligere forklaret, at gymnasiet ikke har mulighed for at sortere i ansøgningerne. Reglerne er vedtaget af Folketinget, og her er det vejafstanden, der skal lægges til grund ved viderefordeling af ansøgerne.

- Hvis vi havde frie hænder, kunne vi vælge de unge fra Solrød, Ishøj og Greve fra, for de har jo selv gymnasier i nærheden. Og vi har forsøgt at forklare politikerne, at de unge sydfra har store trafikale udfordringer, siger han.

Minister: Ikke nemt at lave nye fordelingsregler

Men Riisager mener, at den nye gymnasiebekendtgørelse har dispensationsmuligheder:

-  Jeg vil understrege, at bekendtgørelsen allerede i dag indeholder en regel, der giver mulighed for at lade ansøgere komme frem i køen, hvis de ikke på anden måde kan få plads på en institution inden for en rimelig transporttid fra deres bopæl. Når det er sagt, så vil afstandskriteriet indgå i overvejelserne om nye fordelingsregler, siger undervisningsministerne og fortsætter:

-  Det bliver ikke nemt – der er mange hensyn at tage – og for mig er det vigtigt, at de nye regler, så vidt det er muligt, også tager hensyn til elevernes egne ønsker og deres mulighed for at vælge gymnasium. Det er hensigten, at de nye regler skal gælde fra optaget til skoleåret 2018/19.” 

Socialdemokraterne og SF ville have haft sagen om de unge fra Stevns op på et møde i forligskredsen bag gymnasieforliget tirsdag, men der blev ikke tid til at tage sagen op.