Lille landsby gør sig bemærket: - De er helt fantastiske til at skabe fællesskaber

De 250 indbyggere i Holtug har formået at skabe et fællesskab og foreningsliv som har gjort dem til vinder-kandidater i konkurrencen Årets Landsby.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Målt på sit indbyggertal er Holtug på Stevns ikke nogen nævneværdig størrelse. 250 bor i byen – men det skal man ikke tage fejl af.

For trods sin beskedne størrelse, så kan foreningslivet i den lille by vanskeligt tælles på to hænder.

Foruden en gymnastikforening finder man i byen også en cykelgruppe, en kreativ gruppe, børneaktiviteter, et fårelaug, fredagsbarer, fastelavnsfester og ikke mindst et folkekøkken for blot at nævne nogle af de mange tilbud, byen rummer.

quote På trods af, de kun er 250 indbyggere, så er det simpelthen imponerende, hvad de har stablet på benene af aktiviteter og laug

Helene Simoni Thorup, formand, bedømmelseskomiteen, Årets Landsby

Få andre byer i landet kan bryste sig af så rigt et foreningsliv, og Lisbeth Hess – der bor i Holtug – var da heller ikke et øjeblik i tvivl, da hun for nogle måneder siden indstillede sin hjemby, Holtug, til prisen, Årets Landsby.

- Jeg tænkte jo, vi må være nogle af de bedste og os, der vinder, fordi det er så god en landsby. Holtug er jo verdens navle.

Lisbeth Hess inviterer hver måned til folkekøkken. Her kan landsbyens indbyggere få to retter mad og kaffe for 55 kroner. Overskuddet går til aktiviteter i byen.
Lisbeth Hess inviterer hver måned til folkekøkken. Her kan landsbyens indbyggere få to retter mad og kaffe for 55 kroner. Overskuddet går til aktiviteter i byen. Foto: TV2 ØST

Selv står hun i spidsen for folkekøkkenet hver måned.

- Vi får altid to retter mad, og vi skal altid have suppe. Ellers bliver der virkelig skuffelse, fortæller Lisbeth Hess og tilføjer, at stemningen altid er helt i top:

- Snakken går meget. Man kan faktisk kun høre hinanden ved de små borde, for der er bare snak alle steder.

En blandt tre

Det er Landsforeningen Landsbyerne i Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og Forenet Kredit der uddeler prisen, med hvilken der følger 50.000 kroner.

quote Man holder øje og hjælper hinanden

Ingeborg Mølbak, Holtug

Her har man lagt mærke til Holtug, fortæller Helene Simoni Thorup, der er formand for bedømmelseskomiteen, Årets Landsby:

- På trods af, de kun er 250 indbyggere, så er det simpelthen imponerende, hvad de har stablet på benene af aktiviteter og laug. De er helt fantastiske til at skabe fællesskaber på tværs af generationer, og det er vi meget imponerede over.

Læs også
Årets Landsby: Børns coronasang kan bringe titlen til Sjælland
Læs også
Årets Landsby: Børns coronasang kan bringe titlen til Sjælland

Tilbage i konkurrencen er nu bare tre landsbyer, foruden Holtug er det Asaa og Voerså i det jyske.

Spørger man indbyggerne i Holtug er der selvfølgelig ingen tvivl om, hvem, de mener, bør vinde.

- Vi laver vitterligt meget. Og så bliver man stolt over, at der også er nogen, der lægger mærke til det, siger Villy Petersen, der bor i Holtug.

Villy Petersen fra Holtug.
Villy Petersen fra Holtug. Foto: TV2 ØST

Og det er ikke kun for de indfødte at sammenholdet i byen mærkes.

Det oplevede Ingeborg Mølbak, da hun flyttede til Holtug og netop have pakket flyttekasserne ud.

- Min surdej var simpelthen død. Så jeg kunne ikke bage rugbrød. Så skrev jeg på Facebook-gruppen, om der var nogen, der måske havde en lille smule surdej, jeg kunne overtage. Og halvanden time senere stod der én uden for døren og sagde 'er det dig, der mangler surdej'. Det, synes jeg, er fantastisk. Det siger noget om, at man holder øje og hjælper hinanden.

Ingeborg Mølbak mærkede sammenholdet kort efter hun var flyttet til Holtug.
Ingeborg Mølbak mærkede sammenholdet kort efter hun var flyttet til Holtug. Foto: TV2 ØST

Årets vinder bliver kåret sidst i august. Her i regionen har både Fejø og Horslunde tidligere vundet titlen som årets landsby.


Nyhedsoverblik