Længe ventet omfartsvej udskudt igen

En omfartsvej uden om Strøby Egede er blevet udskudt igen. Natur- og Miljøklagenævnet har ophævet Stevns Kommunes VVM-tilladelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der har været talt om en omfartsvej uden om Strøby Egede i flere årtier. Den skulle gå fra Stevnsvej til Køgevej over Tryggevælde Ådal.

I omkring 13 år har kommunen forsøgt at få tilladelser til at bygge en omfartsvej gennem naturlandskabet. Den vil mindske trafikken på Stevnsvej gennem Strøby Egede, hvor der kører rigtig mange biler i døgnet.

- Der er 13.500 biler, der kører på den vej. Det er mere end på nogle motorveje i Jylland, siger Poul Arne Nielsen (V), borgmester i Stevns Kommune.

Stevns Kommune har afsat 40 millioner kroner til omfartsvejen og forventede, at det hele snart var på plads.

Men nu har de mistet en VVM-tilladelse (Vurdering af Virkninger på Miljøet) fra Natur- og Miljøklagenævnet. Det vil tage to år at lave en ny undersøgelse. Så omfartsvejen er langt fra ved at blive opført. Det ærgrer borgmesteren.

- Jeg synes, det er unaturligt, at man ikke her kan bygge en vej, som ligger tæt på byen og ikke vil ødelægge naturen, siger Poul Arne Nielsen (V).

Overvejer at flytte

Helle Bunnage bor på Stevnsvej sammen med sin mand. Tilbage i 2007 købte de huset ved den trafikerede vej, da en omfartsvej var ved at blive opført.

- December 2006, der var det blevet vedtaget, at nu skulle omfartsvejen gennemføres. Så tænkte vi, så kan vi godt købe, siger Helle Bunnage.

Her seks år efter er der ingen omfartsvej og det ser ikke ud til, at den kommer lige med det samme.

- Vi har lige fået det sidste brev, om at det er blevet afvist igen. Det er simpelthen chokerende, siger Helle Bunnage.

De mange gennemkørende biler og lastbiler er til stor gene for beboerne på vejen.

- For det første er det en meget farlig vej. Og det betyder meget i ens dagligdag. Så er der utrolig meget støj. Især fra gennemkørende lastbiler, siger Helle Bunnage.

Hende og hendes mand har ikke besluttet endnu, om de vil blive boende. Men det er svært for dem at forestille sig, at omfartsvejen overhovedet kommer efter alle de års venten.

- Man mister da tilliden til, om det virkelig kan lade sig gøre, siger Helle Bunnage.

Glade for ophævelsen

Hos Danmarks Naturfredningsforening afdeling Stevns og hos foreningen "Tryggevælde og Stevns Ådal bevarelse" har ophævelsen af tilladelsen vakt glæde.

- Jeg er begejstret. Jeg er begejstret for naturen, begejstret for, at EU mener det her alvorligt. Vores natur er beskyttet, siger Inge Ambus, formand for Danmarks Naturfredningsforening afdeling Stevns.

De har kæmpet indædt mod opførelsen af omfartsvejen for at bevare naturområdet ved Tryggevælde Ådal.

- Det er historien, kulturen og naturen. En bro vil simpelthen splitte området ad, siger Inge Ambus.

Begge foreninger vil blive ved med at kæmpe for at beskytte naturområdet.

Borgmester Poul Arne Nielsen forventer, at omfartsvejen vil blive bygget. Der vil dog gå minimum to år, efter undersøgelsen er lavet, før byggeriet kan gå i gang. Det vil altså sige om fire år.

Du kan se Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse her.