Kommune vil have borgernes hjælp – skal bruge 2.300 kridtsten til at bygge besøgscenter

Stevns Kommune vil overtage kridtsten fra gamle byggerier. De skal bruges til at opføre et nyt besøgscenter ved Stevns Klint.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I løbet af 2020 skal Fonden Stevns Klint Besøgscenter i gang med at bygge det nye besøgscenter for verdensarven. Og en del af byggeriet skal gerne laves af originale kridtsten fra Stevns Klint.

Derfor opfordrer Stevns Kommune nu borgere til at donere sten til byggeriet. 

quote Vi skal bruge ganske mange sten, og derfor håber vi, at der er Stevns-boere, som vil donere deres kridtsten fra bygninger, der alligevel skal rives ned

Birgitte Nielsen, centerchef i Teknik og miljø, Stevns Kommune.

- Vi skal bruge ganske mange sten, og derfor håber vi, at der er Stevns-boere, som vil donere deres kridtsten fra bygninger, der alligevel skal rives ned, siger Birgitte Nielsen, som er centerchef i Teknik og miljø i Stevns Kommune.

Må ikke skære nye sten af klinten

Det er Praksis Arkitekter, som skal opføre besøgscentret, og de har et ønske om at bruge originale kridtsten, som er skåret ud af klinten i byggeriet.

Man må nemlig ikke skære nye sten ud af klinten, og derfor er arkitekterne afhængige af, at hjælpsomme borgere donerer deres kridtsten fra bygninger, der står til at blive revet ned.

Og det er der allerede mange, der har gjort.

Stevns Kommune anslår, at der skal bruges omkring 2.300 kridtsten, hvilket svarer til cirka 50 paller med sten. Lige nu har kommunen samlet et sted mellem 10 og 12 paller med sten, men der er kommet mange henvendelser fra borgere, der gerne vil donere sten til besøgscenteret. 

- Det går helt forrygende, siger Birgitte Nielsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er sten som disse, kommunen eftersøger.
Det er sten som disse, kommunen eftersøger. Foto: Stevns kommune

Hun har besøgt flere borgere, der har kridtsten stående i dere udhuse, som kommunen kan overtage, eller som planlægger at rive en bygning ned, der er bygget af kridtsten. 

- Det er helt fantastisk. Jeg tror, vi kan komme langt over de 50 paller, siger centerchefen. 

Men selvom der er mange, der har budt ind, vil kommunen gerne have henvendelser fra flere borgere, der vil donere deres kridtsten. 

- Vi havde oprindeligt håbet på 100 paller, men vi justerede det ned til 50, forklarer Birgitte Nielsen, der opfordrer alle til at skrive, hvis de har kridtsten liggende.

Det er dog kun sten fra beboelsesbygninger, som står for at skulle rives ned, der kan bruges i det nye byggeri. Det skyldes dels, at sten, som har ligget i bunker udenfor i lang tid, ofte er for beskadigede, dels, at sten fra lader og staldbygninger gennem tiden har ophobet for mange affaldsstoffet og dårlige lugte.

Kridtstene blev erstattet af gasbeton

På Kalklandets hjemmeside kan man læse om forskellen på kridt- og kalksten og blive klogere på byggeriet med de hvide sten.

Her forklares det blandt andet, at kridtstenene fra Stevns spillede en stor rolle i kirke- og stormandsbyggeri i 1100- og 1200-tallet.

Langs kysten nord og syd for Stevns findes der derfor over 40 kirker, der er bygget i kridtsten, og i de stevnske landsbyer havde man allerede før 1700 bygget skorstene i kridtsten.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er sten som disse, kommunen eftersøger.
Det er sten som disse, kommunen eftersøger. Foto: Stevns kommune

I løbet af de første årtier af 1800-tallet vandt kridtstenene ifølge Kalklandet.dk indpas i bindingsværksbygningerne. Først i landsbyerne langs klinten, derefter bredte den nye byggeskik sig længere ind på Stevns.

I anden halvdel af 1800-tallet kom der for alvor gang i byggeriet med kridtstensgrundmur på Stevns, men omkring 1900 blev det finere at bygge med tegl end med kridtsten.

I 1920'erne og 1930'erne blev der fortsat bygget en del stalde og udlænger i kridtsten i klintebyerne, men med indførelsen af de lette gasbetonsten, der for øvrigt havde de samme dimensioner som kridtstenene, var det helt slut med nybyggeri i kridtsten.