Køge bakker op om samarbejde: Stevns er nu ét skridt tættere på Sydmotorvejen

Stevns Kommune har længe haft et ønske om en statsvej, der forbinder kommunen med Sydmotorvejen. Nu bakker Byrådet i Køge op om beslutningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Færre trafikale problemer og nye udviklingsmuligheder.

Der er årsagen til, at Stevns Kommune vil have en statsvej, der skal forbinde kommunen til motorvejen. Den beslutning bakker de op om i Køge.

- Det er rigtig positivt, at Køge nu har meldt ud at de også støtter. Vi har hele vejen haft et godt samarbejde med Køge også under forundersøgelsen, siger Anette Mortensen (V), borgmester i Stevns Kommune.

quote Vejen koster i sig selv 600 mio. kroner og det kommer aldrig til at være penge, som Stevns Kommune kan punge ud med

Anette Mortensen (V), borgmester i Stevns Kommune

Også formand for Plan, Miljø og Teknikudvalget i Stevns Kommune er godt tilfreds med, at Køge nu viser den form for politisk opbakning.

- Det betyder, at der en større chance for at få det igennem. Vi håber på, at det kan føre til at vi kan få en vej, der fører ud til motorvejen, siger Flemming Petersen.

Afhængig af samarbejde med Køge

Et enigt Byråd i Køge besluttede i dag at støtte det sydlige alternativ for en ny og bedre statslig vejforbindelse mellem Sydmotorvejen og Stevns.

Det er glædelige nyheder, mener Stevns borgmester. For kommunen kan ikke stå med opgaven alene.

- Vejen koster i sig selv 600 mio. kroner og det kommer aldrig til at være penge, som Stevns Kommune kan punge ud med, siger Anette Mortensen.

Såfremt de to kommuner kan blive enige om, hvilken af de to foreslåede omfartsveje, de bedst kan lide, skal de afsætte penge til en VVM-redegørelse, som beskriver vejens påvirkning på miljøet.

Herefter skal der afsættes penge til at etablere selve vejen.

quote Den her mangeårig diskussion, den har foregået i lang tid med at få trafikken ud af Stevns kommune. Vi vil gerne have at folk kan komme hurtigt ind i Køge og København for at arbejde

Flemming Petersen (V), formand for Plan, Miljø og Teknik

Det hele forudsætter dog, at Folketinget også synes, en omfartsvej er en god idé. Der skal således være flertal i Folketinget, før Stevns' drøm om en motorvejsopkobling kan blive en realitet.

Rapport viser udviklingsmuligheder

Tilbage i 2008 forsøgte de to kommuner også at få anlagt en omfartsvej. Dog uden held.

- Den her mangeårig diskussion, den har foregået i lang tid med at få trafikken ud af Stevns kommune. Vi vil gerne have at folk kan komme hurtigt ind i Køge og København for at arbejde, siger Flemming Petersen.

Den 12. september udgav Vejdirektoratet en rapport, der undersøgte en ny vejforbindelse fra Stevns til Sydmotorvejen.

Vejdirektoratets undersøgelse afdækker de vejtekniske, trafikale, miljømæssige, by- og erhvervsmæssige samt økonomiske effekter ved de mulige forslag til en ny vejforbindelse.

- Det er det, der har overrasket mig mest ved rapporten, det er hvilke udviklingsmuligheder, der er i det her, siger Anette Mortensen.

Sydlig rute vil kunne skabe muligheder for Stevns

quote En VVM-afgørelse kan godt tage et par år at få lavet. Så det er ikke noget, der lige sker i morgen

Anette Mortensen (V), borgmester i Stevns Kommune

Den sydlige vejforbindelse løber fra Sydmotorvejen (tilslutningsanlæg 34 Herfølge), nord om Hårlev til Bjælkerupvej nord for Klippinge. Det er specielt den rute, der vækker begejstring på rådhuset.

- Det gør den, fordi den for det første løser de trafikale problemer, vi har, og giver de fleste udviklingsmuligheder. Det vil kunne skabe udvikling i forhold til erhverv og turisme. Turister vil hurtigt kunne komme til Stevns, siger Anette Mortensen.

Ifølge borgmesteren er næste skridt nu, at der skal igangsættes en VVM-undersøgelse.

- En VVM-afgørelse kan godt tage et par år at få lavet. Så det er ikke noget, der lige sker i morgen, siger Anette Mortensen.