"Jeg kunne ikke drømme om at lade være"

Elin Hejlskov Pedersen, 75 år, pensionist, bor i Stevns Kommune

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ved du, hvad du stemmer til kommunalvalget?

Ja

Stemmer du parti eller personligt?

Jeg stemmer altid personligt til kommunalvalgene. Jeg ser på, hvordan kandidaterne harmonerer bedst med, hvad jeg har brug for, og hvad de kan gøre for mig. Det kan sagtens skifte i forhold til, hvem af kandidaterne jeg stemmer på, men partiet holder jeg som regel fast i.

Hvordan har du fundet ud af, hvem du skal stemme på?

Jeg følger med i, hvad de forskellige kandidater siger og lover ved at læse den lokale avis op til valget. Den kandidat, jeg stemmer på ved det kommende valg, har jeg også mødt personligt. Jeg havde godt nok besluttet mig for at stemme på hende, inden jeg mødte hende, og det holder jeg også fast i her bagefter.

Hvad lægger du vægt på, når du skal afgøre, hvem din stemme skal gå til?

Jeg er efterhånden nået en alder, hvor jeg er arbejdsfri, som jeg plejer at sige, og jeg er interesseret i, hvad politikerne gør for de ældre her i kommunen. Der har været en del nedskæringer, som jeg godt nok ikke har været berørt af, fordi jeg har et godt helbred, men hvis jeg en dag får brug for hjælp, så er det godt at vide, hvem der har fokus på ældrepolitikken. Jeg kan tydeligt mærke, at interesserne har ændret sig med alderen. For år tilbage gik jeg mest op i børne- og skolepolitikken – nu er jeg blevet mere ”egoistisk”, selv om jeg stadig interesserer mig for, hvad der sker på skole- og uddannelsesområdet. Jeg bryder mig ikke så meget om de store enheder, og jeg vil gerne vide, om politikerne har planer om at lukke flere skoler.

Hvad skulle en politiker stå for, hvis vedkommende var optimal i forhold til dine interesser?

Jeg synes egentligt, at det går meget godt. Jeg kunne selvfølgelig godt tænke mig, at der set med regionale øjne blev gjort mere i forhold til ventetiden og travlheden på hospitalerne, og at der var mere tid til den almene omsorg. Vi er så digitaliserede efterhånden, og jeg synes, det hele går lidt stærkt. Man behøver efterhånden ikke at tale med nogen mere. Det, synes jeg, er besynderligt. Vi er en generation, der ikke er så skrappe til det med computere og for os er det rart, at der stadig er mulighed for personlig betjening.

Hvad betyder det for dig at stemme?

Det har jeg da pligt til, og jeg har altid stemt. Jeg kunne ikke drømme om at lade være. Det er nok noget, jeg har med hjemmefra. Der har det altid været en selvfølge for mine forældre at stemme, og jeg har også altid haft mine egne børn med på valgstederne. Dels er der traditionen omkring det at stemme, og dels er der den demokratiske del, som jeg mener, vi skal holde i hævd. Min mand og jeg er altid gået hånd i hånd ned til valgstedet i skumringen, når vi fik fri fra arbejde, og jeg synes næsten, at der er noget højtideligt over at stemme.