Ingen nyfundne malerier under kalken

Holtug Kirke ved Store Heddinge er ved at blive restaureret. Her troede de, at de havde fundet et nyt kalkmaleri. Det skulle nationalmuseet undersøge tirsdag

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Holtug Kirke er i gang med at blive restaureret. Murere er i gang med at vaske kalken ned og skal derefter kalke på ny. En stor opgave som har været sat på pause.

- Såfremt de støder på et bare lille kalkmaleri, så skal arbejdet standses, og så skal de spørge, de rette vedkommende om, hvad de skal gøre, fortæller Bodil Seyer-Hansen, menighedsrådsformand i Magleby og Holtug sogne.

Ved siden af et kalkmaleri fra omkring år 400 har murerne stødt på noget, som godt kunne være et nyt maleri under kalken.

Nationalmuseet tilkaldt

Derfor blev Kirsten Trampedach fra Nationalmuseets bevaring tilkaldt. Hun er ekspert, når det handler om kalkmalerier og kender de fleste.

- Jeg har set rigtig mange. Jeg vil nok ikke sige, at jeg kender alle, men jeg har set rigtig, rigtig mange, siger Kirsten Trampedach, konservator, Nationalmuseet.

Men det der kunne være et nyt maleri i loftet på Holtug Kirke, viste sig at høre til det, der var i forvejen.

- Det fragment vi fandt, var en del af noget, der allerede stod fremme. Så det var ikke noget, vi ikke vidste, var her, siger Kirsten Trampedach.

Restaureringen kan fortsætte

Så selvom der ikke blev fundet nye kalkmalerier, så ser menighedsrådsformanden positivt på det.

- Jeg havde da syntes, det var spændende, hvis der havde været ny historie. Men nu kan arbejdet på betryggende vis fortsætte, siger Bodil Seyer-Hansen.

Arbejdet forventes færdigt den 15. februar. På et senere tidspunkt håber menighedsrådet, at de kan få restaureret deres nuværende kalkmalerier.