Husejere taber principiel dom i Højesteret - nu skal dele af haven opgives

En gruppe husejere på Stevns har tabt en principiel sag om brugen af et beplantningsbælte mellem deres haver og et industrikvarter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg er pisse sur og skide irriteret.

Det er en trist dag for Jens Viggo Moesmand fra Hårlev på Stevns.

Den del af baghaven, som han har passet som sin egen siden han byggede huset i 1970, skal nu afleveres tilbage til Stevns Kommune.

- Det kan godt være, at det ikke er min ejendom - men det er det hegn, som jeg har passet i 50 år, siger han, og peger på den store del af baghaven, som nu skal opgives.

Sagen startede ved udstykningen af et villakvarter i Hårlev for over 50 år siden. Dengang etablerede kommunen et grønt naturbælte mellem de nye villaer og et industrikvarter - et bælte flere villaejere begyndte at benytte som baghave.

Læs også
Familiesag fra Lolland kan krænke menneskerettigheder - nu starter den i Højesteret
Læs også
Familiesag fra Lolland kan krænke menneskerettigheder - nu starter den i Højesteret

- Vi vidste godt, at det var kommunens jord. Men kommunens ejendomsmægler fortalte os, at det her jord, det måtte vi gerne bruge. Det har vi sågar fået vidner på, og arbejdstegninger, hvor kommunen skrifteligt på projekterne har godkendt, at det blev taget i brug. Det var overdraget til vores brug, fortæller han.

Ti års retssag

Først i 2013 blev kommunen opmærksom på baghaverne.

- Vi har ikke haft adgang til området eller til at pleje det før 2013. Det voksede så at sige bare vildt. Derfra har sagen rullet, siger formanden for Plan-, Miljø- & Teknik-udvalget i Stevns Kommune, Flemming Petersen (V).

Sagen er kørt først i byretten, hvor kommunen fik medhold, så i landsretten hvor husejerne vandt, og senest i Højesteret, hvor kommunen løb med sejren.

Læs også
Landmand skuffet over dom i Højesteret: - Det efterlader en stor usikkerhed
Læs også
Landmand skuffet over dom i Højesteret: - Det efterlader en stor usikkerhed

- Der er en meget klar meddelelse fra Højesteret, der siger, at man ikke kan vinde hævd, hvis man vidste, at man ikke selv ejede området, siger Flemming Petersen.

Hævd efter at have passet området i 50 år er ellers præcis, hvad grundejerne lagde vægt på.

- I landsretten var de tre dommere enige om, at de vilkår, der gælder her, kunne blive vores ejendom ud fra almindelige hævd-betingelser, siger Jens Viggo Moesmand.

Her er det plantebælte, som striden handler om. Det skal adskille et kvarter med almindelige boliger fra et industrikvarter.
Her er det plantebælte, som striden handler om. Det skal adskille et kvarter med almindelige boliger fra et industrikvarter. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

I hvert fald skal de tre grundejere nu tilbagelevere de 1.350 kvadratmeter, som striden handler om. Og selvom Flemming Petersen ikke er begejstret for at hive borgere i retten, så er han glad for udfaldet af sagen.

- Hvis du har for øje, at du ved, at det ikke er din jord, så kan du ikke vinde hævd, fastslår han.

Frygter for træer og tudser

Udvalgsformandens glæde deles dog ikke af Jens Viggo Moesgaard. Han frygter nu for havens træer og det store regnvandsbassin.

- Jeg har omkring 40 tudser, der yngler hernede i regnvands bassinet. Vi skal i dialog med kommunen om, hvordan vi gør det, siger han.

Læs også
Sag om sprængstof gemt på gods skal i Højesteret
Læs også
Sag om sprængstof gemt på gods skal i Højesteret

Flemming Petersen håber de sammen finder en god løsning.

Villaejerne skal hver betale godt 63.000 kroner til Stevns Kommune for kommunens udgifter til byretten og landsretten.


Nyhedsoverblik