Håb for erhversvuddannelser

En fremtid som for eksempel murer eller vvs'er frister nu tilsyneladende flere unge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I årevis har stadig flere unge foretrukket studenterhuen frem for svendebrevet.

Nye tal fra Ministeriet for børn undervisning og ligestilling viser, at flere kommuner i vores region oplever en stigning i antallet af unge, der vælger en erhvervsuddannelse.

En positiv udvikling mener Morten Egede Pedersen , der, udover murerlærling, også er formand i erhvervsskolernes elevorganisation.

- Vi kommer til at mangle 30.000 faglærte i 2020, så det er vist også på tide, at der begynder at komme en stigning på antallet af unge, der vælger en erhvervsuddannelser. Og der er stadig langt til mål. Mange unge mangler stadig helt banal viden om erhvervsuddannelserne, siger Morten Egede Pedersen.

Industrien glade for udvikling

Tallene fra Ministeriet for børn undervisning og ligestilling viser, at kommunerne Guldborgsund, Kalundborg, Næstved, Odserred og Stevns i år har oplevet en stigning i antallet af 9. og 10. klasses elever, der har tilmeldt sig en erhversvuddannelse.

Hos Dansk Industri hilser de den udvikling velkommen.

- Det er jo noget, som vi har efterlyst et stykke tid, fordi vi kommer til at mangle erhversvudannet unge i årene fremover, så det er vi rigtig glade for, og det må meget gerne fortsætte i årene fremover, siger Inge Steen Mikkelsen, chefkonsulent hos Dansk Industri.

Men selvom det ser positivt ud i nogle kommuner i vores region, gælder det langt fra alle.  I de resterende kommuner: Vordingborg, Faxe, Holbæk, Lolland, Ringsted, Slagelse og Sorø er der fortsat et fald i antallet af unge, der vælger en erhvervsuddannelse.

Og den udvikling skal virksomhederne være med til at vende, mener chefkonsulent fra Dansk Industri Inge Steen Mikkelsen:

- Det er jo noget, som vi løbende arbejde med og har en dialog med vores medlemmer om, at hvis vi skal have de unge til at vælge en uddannelse, så kræver det også, at vores virksomheder er synlige, siger Inge Steen Mikkelsen.

Flere på Sjælland end på landsplan

Og det er formanden i Erhvervsskolernes Elevorganisation enig i, og han fremhæver et eksempel fra sin egen arbejdsplads.

- Vi har en knægt med på byggepladsen en gang om ugen, som hedder Jakob. Han blander noget mørtel, rydder lidt op,  og så er han ligesom med på den måde og ser, hvordan det er herude. Han har da også valgt, at han skal starte på en erhvervsuddanelse her om et halvt år, siger Morten Egede Pedersen.

På landsplan har 18, 4 procent af de unge i 9. og 10. klasse søgt en erhversvuddannelse. I Region Sjælland er det 20,7 procent.

KommuneProcent på erhvervsuddannelse
20152016
Sjælland20,120,7
Faxe27,224,8
Guldborgsund20,726,6
Holbæk19,116,7
Kalundborg26,931,4
Næstved20,521,3
Odsherred19,324,8
Ringsted24,320,5
Slagelse19,918,9
Sorø26,322,3
Stevns19,827,5
Vordingborg22,821

 


Nyhedsoverblik