Første fundament på plads – nu er byggeriet af Danmarks største vindmøllepark i gang 

Det første af 72 enorme fundamenter til vindmøller er nu på plads ved Kriegers Flak midt i Østersøen.  

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der blev skrevet et nyt kapitel i historien om vindmøller i Danmark, da et omkring 800 ton tungt fundament fredag blev banket ned i havbunden midt i Østersøens kolde vand.

Fundamentet er det første i en serie, der skal bære 72 kæmpemøller på næsten 200 meters højde. 

Møllerne skal stå på det såkaldte Kriegers Flak mellem 14 og 40 kilometer fra Sjællands kyst i det område, hvor den svenske, danske og tyske grænse møder hinanden i Østersøen. Nabolandene arbejder ligeledes på at bygge store vindmølleparker i området. 

Der var tale om et præcisionsarbejde, hvor det høje fundament ikke bare skulle sænkes ned på havbunden, men også herefter skulle bankes ned i havbunden på præcist det rigtige sted.

- Det er kulminationen på flere års hårdt forberedelsesarbejde. Fundamentet er bygget præcist til placeringen, og alt gik heldigvis efter planen, da det blev sat ned i går, siger Vattenfalls landechef i Danmark, Jacob Nørgaard Andersen, til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under kortet.

Vattenfall vinder udbud om Kriegers Flak med en pris på 37,2 øre per kilowatttime, laveste pris nogensinde.
Vattenfall vinder udbud om Kriegers Flak med en pris på 37,2 øre per kilowatttime, laveste pris nogensinde. Foto: TV2 ØST

Strøm til 600.000 huse

De 72 vindmøller i den nye vindmøllepark skal levere strøm svarende til forbruget i 600.000 danske husstande. Til sammenligning er der knap 400.000 husstande i Region Sjælland. Vindmølleparken bliver den største i Danmark målt på produktion af strøm. Den opføres af selskabet Vattenfall.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så det ud, da det første fundament til den nye vindmøllepark kom på plads.
Sådan så det ud, da det første fundament til den nye vindmøllepark kom på plads. Foto: Vattenfall

De mange vindmøller skal serviceres og passes af personale, der skal sejle ud fra Klintholm Havn på Møn.

Selvom arbejdet fredag gik godt, så er det aldrig let at arbejde så langt ude til havs under forholdene midt i Østersøen.

- Det er klart, at vejr, vind og jordbundsforhold spiller ind, når vi er så langt ude på havet. Jordbundsforholdene har vi brugt lang tid på at planlægge, hvordan vi skal håndtere, men der er altid udfordringer. Heldigvis så gik alt som planlagt, siger Jacob Nørgaard Andersen.

Havvindmøller Rødsand
Læs også
Nu er det afgjort: Kæmpe vindmøllepark skal serviceres fra Klintholm Havn
Havvindmøller Rødsand
Læs også
Nu er det afgjort: Kæmpe vindmøllepark skal serviceres fra Klintholm Havn

Fundamenterne skal nogle steder stå på hele 25 meters dybde, og skal her yderligere bankes langt ned i jordbunden, så vindmøllen ikke vælter i den første og bedste vinterstorm.

Fundamenterne ventes alle at blive sat på plads i løbet af dette efterår. Selve byggeriet af vindmøllerne starter næste år. Selskabet oplyser, at byggeplanerne ikke påvirkes af den aktuelle påvirkning fra corona. 

Støjmur af luft skal beskytte havdyr

Lyd bevæger sig anderledes under vand end i overfladen, og derfor bliver der under arbejdet taget en række tiltag, der skal beskytte livet i vandet mod støjen. Et af tiltagene er, at der bliver lavet et såkaldt dobbelt gardin af bobler omkring arbejdsstedet.  

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så det ud, da det første fundament til den nye vindmøllepark kom på plads.
Sådan så det ud, da det første fundament til den nye vindmøllepark kom på plads. Foto: Vattenfall

Boblerne kommer fra slanger på havbunden, hvorfra der udsendes trykluft. Trykluften kommer ud gennem små huller i slangerne, og skaber en støjvæg der optager hovedparten af støjen fra arbejdet med at ramme fundamenterne ned i havbunden.

klintholm_havn_skal_vaere_servicehavn.jpg
Læs også
Havvindmøllepark Kriegers Flak godkendt - til glæde for de lokale
klintholm_havn_skal_vaere_servicehavn.jpg
Læs også
Havvindmøllepark Kriegers Flak godkendt - til glæde for de lokale

- Det støjer naturligvis rigtig meget, når vi banker sådan et fundament ned i havbunden. Heldigvis, så har de dobbelte gardiner af bobler vist sig at gøre en meget stor forskel i det samlede støjniveau til havet, siger Jacob Nørgaard Andersen. 

Ovenpå fundamenterne vil senere blive bygget overgangsstøtter, som de 188 meter høje møller vil blive monteret på. 


Nyhedsoverblik