Festival på Stevns får klager: "Det er lydtortur"

En festival på Stevns har fået flere klager over lydniveauet. Men måske er det noget, Stevns Kommune skal lære at leve med, siger borgmesteren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ørepropper og en pude over hovedet. 

Sådan har Helle Mallings nætter været på det seneste. Hun bor i Rødvig på Stevns og ved Boesdal Kalkbrud på Stevns, der ligger en kilometer i luftlinje fra parrets hjem, holder festivalen The Borderland til. 

De har spillet så højt musik om natten, at det har fået Helle Malling til at klage til kommunen. For som hun skriver i sin klage:

Det er ikke rimeligt at udsætte Rødvigs borgere for dette støjhelvede. Og jeg tør slet ikke tænke på de stakler, der bor tættere på end os.

Det er lydtortur

quote Jeg var desperat. Det er lydtortur

Helle Malling, Rødvig

Det er ikke, fordi hun ønsker, at festivalen skal fjernes. Men om natten må der være en grænse.

- Jeg var desperat. Det er lydtortur. Det er ganske forfærdeligt, at man ikke kan få sin nattesøvn. Om dagen kan de larme det, de vil. Men om natten må der være en eller anden mulighed for at sove. 

- Jeg synes ikke, det er rimeligt. Man skal bare lige prøve det. En nat. To nætter. Tre nætter. Så kan jeg godt sige dig ..., siger Helle Malling.

Kommunen har modtaget i alt tre klager fra naboer, og politiet har også været forbi ad flere omgange for at påtale den høje musik. Kommunen oplever dog et godt samarbejde med arrangørerne. 

- Det er den slags ting, man så kommer ud for, at naboerne synes, det er lige belastende nok lydmæssigt. Men vi har nogle retningslinjer. Og jeg må sige, at de retningslinjer synes vi egentlig, vi er i god dialog med Borderland omkring og de retter ind i forhold til klager, som vi tager meget alvorligt. Og jeg synes faktisk, de er lydhør, siger Stevns' borgmester, Mogens Haugaard. 

Arrangører beklager

Ifølge arrangørerne forsøger de da også at imødekomme klagerne.

- Blandt andet har vi haft et opkald, hvor en lokal klagede. Vi vandrede rundt og fandt ud af, hvor problemet kom fra og prøvede at finde et lydniveau, der var acceptabelt for dem, siger Daniel Brooks, der er medskaber og pressemedarbejder for festivalen The Borderland.

quote Vi beklager den gene, der har været

Daniel Brooks, medskaber og pressemedarbejder, The Borderland.

Og det er heller ikke, fordi han ikke forstår, hvorfor der kan komme klager.

- Det kan jeg naturligvis godt forstå. Der er nogle, der skal op og på arbejde om morgenen. Så vi beklager den gene, der har været. 

Lukket festival kun for medlemmer

The Borderland er en svensk, lukket festival, hvor man skal være medlem for at kunne komme ind. Derfor kan borgerne ikke komme ind. 

Hvorfor skal der ligge en lukket festival på Stevns? 

Det skal der, fordi vi har en område i Boesdal, som er yderst attraktiv for den slags store events. Derfor er vi selvfølgelig også nødt til at se på, hvad det giver at afholde så store events. Det giver jo noget omsætning til lokalsamfundet, siger Mogens Haugaard.

- Det er sådan, at vi har lagt nogle retningslinjer for, at man kan leje det her område til sådan nogle fester. Og så har man fri passage på trampestien. Når nu der er nogle, der har lyst til at holde så store events lukkede, så er det en mulighed, som vi åbner op for, og så er der selvfølgelig nogle regelsæt, man skal holde sig inden for. 

Vi bliver kendte

quote Vi er blevet kendte for det her

Mogens Haugaard, Stevns' borgmester

Men måske skal man bare lære at leve med lidt høj musik nogle nætter? 

- Nu er der jo festivaler overalt i Danmark og ja, det er med henblik på at spille musik. Høj musik mange steder. Derfor er det måske også noget, vi i Stevns Kommune skal lære at leve med. 

For det har ifølge borgmesteren nogle gode konsekvenser for kommunen. 

- Vi er blevet kendte for det her. Vi får en relativt stor omsætning for de her events, og så er det en international begivenhed, som gør os kendte og skaber synlighed omkring os i verden, siger Mogens Haugaard.


Nyhedsoverblik