Får 'hadegave' til seks millioner kroner

Men mange stevnsborgere taler nu om hadegaven fra Realdania - borgerne vil bevare de historiske bygninger på Stevns Fyrcenter

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Realdania Fonden er klar til at donere seks millioner kroner til en såkaldt forskønnelse af Stevns Fyrcenter, der i dag står som en tidslomme fra den kolde krig.

Et enigt byråd fra Stevns Kommune har allerede nikket ja til projektet, og i går kom så meldingen fra et enigt Natur - fritids og kulturudvalg: - Vi siger ja tak til projektet (og pengene) fra fonden.

- Vi kan jo vælge at afvikle Stevns, eller vi kan udvikle Stevns. Som politikere er det vores opgave at udvikle, så vi ser positivt på projektet, der bl. a. omfatter en stor trappe ned over skrænten og en ny bygning til erstatning for det såkaldte kystudkigshus, siger formanden for udvalget, Bjarne Østergaard Rasmussen, (Løsgænger).

Ødelægger del af dansk kulturarv

Netop "udkiggen", altså den lille hytte, hvorfra personalet med kikkert og radar holdt øje med skibe fra Warszawapagnen i øst, udgør et problem for mange borgere.

Både de gamle koldkrigere og Stevns Fyrforening ønsker at bevare "udkiggen" som den står i dag. Den er fra 1961 og er den eneste komplet bevarede af sin slags i Danmark. Der var i alt 36 udkigshuse fordelt i landet - og de 35 andre er allerede væk.

- Vi synes, de er ved at ødelægge området. Turisterne kommer ikke efter noget flot og forkromet. De vil have det autentiske. Sidste år kom der altså 67.000 turister, og vi har aldrig hørt andet, end at folk er vildt begejstrede, siger Jane Christoffersen, formand for Stevns Fyrforening.

Heller ikke veteranerne fra den kolde krig ønsker projektet fra Realdania.

- Hvis man vil kende sin nutid, så skal man kende sin fortid. Hvis vi river "udkiggen" ned, så er fortiden væk. Og hvordan skal unge mennesker så forholde sig til den kolde krig, spørger Ove Pygh Wilche, der under den kolde krig var med til at holde øje med skibe fra Warszawapagten i øst.