Erhvervsforening vil fremme Airbnb trods halvtomme hoteller

Trods masser af plads på de lokale hoteller og vandrehjem vil den lokale erhvervsforening fremme privat udlejning. Bekymrende, siger Horesta.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Udlej det værelse, du alligevel ikke bruger, eller måske hele huset, imens du er på ferie.

Sådan lyder budskabet fra Stevns Erhvervsråd til kommunens borgere.

- Vi har fuld tryk på hele sommeren i højsæsonen i maj-august, hvor belægningen er meget høj på hoteller, vandrerhjem og Bed & Breakfast. Derfor er det med at få ekstra fleksibilitet ind, så vi ikke afviser turister, siger Niels Frederik Lund, erhvervskonsulent med fokus på turisme hos Stevns Erhvervsråd.

På mandag har Stevns Erhvervsråd derfor inviteret kommunens borgere til intromøde, der skal få gang i den private udlejning af værelser og huse som et supplement til områdets to hoteller, to campingpladser og 22 Bed & Breakfast.

quote Det, vi ved, er, at der står ledige senge på hoteller

Kirsten Munch Mortensen, politisk direktør, Horesta

Helt konkret går forslaget på udlejning via udlejningsportalen Airbnb.

Hver anden seng står tom

Spørger man hos Horesta, der har Rødvig Kro & Badehotel på Stevns blandt medlemmerne, genkender man ikke manglen på overnatningsmuligheder.

Tal fra Danmarks Statistik viser ifølge Horesta, at i de to forgangne år har halvdelen af sengene stået tomme på de af kommunens tre hoteller og vandrerhjem, som har mere end 40 senge.

I den travleste måned, juli 2019, var 76 procent af sengene udlejet. Med andre ord stod hver fjerde seng tom.

- Jeg synes, det er utroligt bekymrende, at Stevns Erhvervsråd på den måde opfordrer private til at gå i konkurrence med professionelle overnatningssteder, som lever af at udleje værelser og skabe arbejdspladser og er med til at skabe vækst på Stevns, siger Kirsten Munch Mortensen, politisk direktør i Horesta.

Skæv konkurrence

Kirsten Munch Mortensen peger på, at der i dag er vide ramme for at leje et værelse eller hus ud på Airbnb.

- Vi har ingen anelse om, hvordan den mulighed bliver brugt, og vi har ingen anelse om kontrollen med det, men det, vi ved, er, at der står ledige senge på hoteller, siger hun og tilføjer:

- Private udlejere har et kæmpe fradrag, der er ikke krav til moms, lønninger, indberetning og håndtering af gæsternes data samt brandsikkerhed. Så der er fra start en konkurrenceskævhed.

Rødvig Kro & Badehotel er foruden Horsta også medlem af den lokale erhvervsforening. 

Her kan ejer Kathrine Hendriksen ikke nikke genkendende til det, Horesta siger, og bakker op omkring den lokale erhversforenings initiativ. 

- Mit hotel er ikke halvtomt, vi har en meget fin belægning, som i sommermånederne er meget bedre end 70 procent, og det er kun fint, vi får andre aktører ind, siger hun.

Afviser kritik

At Airbnb skulle kannibalisere på de eksisterende overnatningsmuligheder på Stevns, er Niels Frederik Lund fra den lokale erhvervsforening heller ikke bekymret for.

- Jeg tror jo, 76 procent er en ret god belægningsprocent. Men fokus er på, at der er flere, der kan tjene penge på turisterne og få flere til at overnatte, og det er jo en anden målgruppe, det tiltrækker, end hotellerne.

Så du tror ikke, det kommer til at kannibalisere på hotellerne?

- Det tror jeg ikke. Det mener vi ikke, der er belæg for at sige. Det er andre målgrupper, som søger mod hoteller end Airbnb, siger Niels Frederik Lund.

7000 kroner for en uge på Stevns

Han er sikker på, at turistbranchen på Stevns, herunder hotellerne og campingpladserne, støtter op omkring, at der skal være mange overnatningsmuligheder for at styrke turismen på Stevns.

- Vi har ikke afstemt dette initiativ med hotellerne og vandrerhjemmene, men vi har en strategi om at skabe mere overnatning, og den strategi baserer sig på input fra hoteller. Alle de forskellige overnatningssteder har haft input til den lokale turismestrategi.

quote Fokus er på, at der er flere, der kan tjene penge på turisterne og få flere til at overnatte

Niels Frederik Lund, erhvervskonsulent, Stevns Erhvervsråd

En uges udlejning på Airbnb giver ifølge Stevns Erhvervsråd en potentiel indtægt på 7.000 kroner for udlejning af et helt hus. Afhængig af den lokale kommune må man udleje op til 100 dage om året og tjene op til 28.600 kroner, før der skal betales skat.

Stevns Kommune satte sidste år grænsen for udlejning op fra 70 til 100 dage.

Cirka 90 boligejere er allerede i dag udlejere på Stevns, men der er brug for, at flere gør det samme, lyder det fra erhvervsrådet.

Clock31. jan 2020, kl. 09:00
Opdateret: Artiklen er opdateret med citat fra Kathrine Hendriksen, ejer Rødvig Kro & Badehotel.