Dyremishandling: 41-årig mand fra Stevns frakendt retten til at have produktionsdyr

En 41-årig mand fra Stevns er blevet midlertidigt frakendt retten til at have produktionsdyr efter at have behandlet får og kvæg groft uforsvarligt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er slut for en 41-årig mand fra Stevns at have produktionsdyr i en midlertidig periode.

Det har Retten i Roskilde besluttet onsdag i en kendelse.

Manden har behandlet en fåre- og kvægflok groft uforsvarligt over en længere periode. Der er tale om en fåreflok på cirka 40 får og en mindre kvægflok på cirka 14 kvæg.

Undervejs i tilsynsperioden blev enkelte får og kvæg afhændet af manden selv - enten slagtet eller solgt, og derfor er antallet svundet undervejs. Et par af dyrene var i så dårlig tilstand, at de måtte aflives undervejs.

Nogle af dyrene var underernærede, fordi de ikke fik foder nok, og nogle af dyrene var behandlingskrævende og fik ikke den nødvendige dyrlægebehandling og måtte derfor aflives. 

Fulgte ikke krav fra politiet

Manden fulgte heller ikke op på et krav fra politiet om at få udarbejdet en foderplan for dyrene for at få dem i bedre foderstand. Manden er nu sigtet for overtrædelse af dyreværnsloven på grund af mistanke om både uforsvarlig, grov uforsvarlig behandling og mishandling af dyrene, skriver Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse.

Det er sjældent, at man benytter muligheden for midlertidigt at frakende retten til at have produktionsdyr i sager, der ikke er behandlet strafferetligt.

Derfor siger den beslutning noget om sagens alvor, forklarer anklagerfuldmægtig Annette Ahm:

- Påstanden var fra anklagemyndighedens side fremsat, fordi manden trods tilsynsbesøgene, vejledning fra myndighederne og adskillige pålæg efter dyreværnsloven hverken evnede eller havde vilje til at forbedre forholdene for dyrene, og fordi manden tidligere er straffet for overtrædelse af dyreværnsloven, udtaler anklagerfuldmægtig Annette Ahm, Anklagemyndigheden hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Den 41-årige mand har nu fået en frist til den 15. december 2017 til at skaffe sig af med sine produktionsdyr. Hvis fristen ikke overholdes, vil myndighederne sørge for, at dyrene fjernes fra mandens varetægt.

Straffesagen mod den 41-årige for overtrædelse af dyreværnsloven vil på et senere tidspunkt blive behandlet ved Retten i Roskilde, der i samme forbindelse vil skulle tage stilling til, om manden også fremadrettet skal frakendes retten til at beskæftige sig med dyr.