Dyre skulpturer begyndte at smuldre - ikke så overraskende, siger direktør

Man kunne have forudset problemet med smuldrende skulpturer i Store Heddinge, mener direktøren for Faxe Kalkbrud, der leverede kalksten til projektet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere af kalkskulpturerne i Store Heddinges nye skulpturpark er dækket med plastik. De skal beskyttes mod vand og frost, så de ikke smuldrer mere, end de allerede har gjort.

Den 24. november 2018 blev ti kunstværker af kalk indviet foran Stevns Kommune, ideen med den nye skulpturpark var at sætte Store Heddinge på landkortet, men projektet nåede dog kun at stå to måneder ude i den barske virkelighed, før det begyndte at smuldre.

- Lige nu der har vi pakket tre skulpturer ind, fortæller kunstnerisk konsulent Bo Karberg.

Artiklen fortsætter under billedet.

Skulpturer i Store Heddinge dækket af plastik. 
Skulpturer i Store Heddinge dækket af plastik.  Foto: TV ØST

- To af dem står og drysser en lillebitte smule fra overfladen, og denne her så decideret ved at dekomponerer i selv strukturen, siger han.

Vand og frost ødelægger kunsten

Kalken som skulpturerne er lavet af, falder fra hinanden og samler sig i hvide klumper på jorden. Det kommer bag på borger- og handelsstandsforeningen, der har været initiativtager til det milliondyre projekt.

- Vi har gjort stort set alt, hvad vi kunne for at undgå problemet, det er en vanskelig stenart at arbejde i, det er klart, siger Tim Warner, der er formand for Store Heddinge borger og handelsstandsforeningen.

Han fortæller, at den af skulpturerne, der er hårdest ramt, er blevet ødelagt af vand og frost. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Denne liggende skulptur er hårdest ramt af vind og vejr. 
Denne liggende skulptur er hårdest ramt af vind og vejr.  Foto: TV ØST

-  Lige præcis denne her sten er meget porøs. Så ligger den vandret, og det vil sige, at vandet kan ligge oven på den, og så kan den frostspringe. Det er det, der er sket med denne her, forklarer Tim Warner.

Forventeligt at kalken smuldrer

Kunstnerne har fået kalken fra Faxe Kalkbrud. Her mener direktøren, at det er forventeligt, at kalken kan smuldre.

- Hvis man opbevarer eller stiller det udendørs, så vil det gå, som det også går med stenene nede i kalkbruddet. De falder jo også fra hinanden, det kan man se på brudfladerne. Så det er ikke så overraskende, siger Klaus Rønholt, der er direktør i Faxe Kalkbrud.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kalkstenene, som skulpturene er lavet ud af, kommer her fra Faxe Kalkbrud. 
Kalkstenene, som skulpturene er lavet ud af, kommer her fra Faxe Kalkbrud.  Foto: TV ØST

Stevns Kommune har støttet projektet med end halv million kroner ud af det samlede budget på 1,2 millioner kroner. Projektet omfatter foruden skulpturparken også elementer, der endnu ikke er opført; En legeplads, et bord-og-bænkesæt, en kridttavle og et grillområde.

Formand for Arbejdsmarked, Erhverv og Turisme i Stevns Kommune, Mikkel Lundemann Rasmussen (K), fortæller, at man i fremtiden vil gå endnu mere i dialog med folkene bag de projekter, der får tilskud af kommunen.

- Vi har fulgt den samme proces, som vi plejer at gøre, når vi giver et tilskud til sådan nogle aktiviteter, men det er da klart, at vi fremadrettet vil have en endnu større dialog med tovholderne bag projektet, så vi ved, at det bliver et godt projekt. Og vi vil også gerne sparke ind med forslag til løsninger, der hvor vi kan, siger Mikkel Lundemann Rasmussen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mikkel Lundemann Rasmussen (K) er formand for Arbejdsmarked, Erhverv og Turisme i Stevns Kommune.
Mikkel Lundemann Rasmussen (K) er formand for Arbejdsmarked, Erhverv og Turisme i Stevns Kommune. Foto: TV ØST

Burde have undersøgt det inden

De smuldrende skulpturer har skabt debat i lokalsamfundet, om hvad man bruger kommunens midler til.

Bent Larsen, der er borger i Stevns Kommune, mener, at pengene burde være brugt anderledes.

- Det er noget en hver idiot ved, at når kridtsten suger vand ind, så når det bliver frostvejr, så springer de. Og bruge så mange penge på det, og så lukker de ned andre steder, det er jo livsvigtige ting, siger Bent Larsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bent Larsen, borger i Stevns Kommune.
Bent Larsen, borger i Stevns Kommune. Foto: TV ØST

Også Anne Marie Barfoed er træt af historien om kalkskulpturerne, hun mener, man skulle have undersøgt stenenes holdbarhed, inden man satte skulpturerne op.

- Man skulle have lavet nogle forsøg, også hvis det viste sig, at det var helt fint, så synes jeg, at det var okay, at man havde lavet det. Men jeg synes, det er lidt skandaløst, at det allerede begynder at smuldre, siger Anne Marie Barfoed fra Stevns.

Tre af de ti skulpturer skal nu repareres eller helt erstattes, det vil koste op mod 10.000 kroner per skulptur.

Anne Marie Barfoed fra Stevns synes, det er skandaløst, at skulpturerne er begyndt at smuldre. 
Anne Marie Barfoed fra Stevns synes, det er skandaløst, at skulpturerne er begyndt at smuldre.  Foto: TV ØST