DF’er raser over Venstre: De har tilsyneladende svært ved at huske, at de er et borgerligt parti

DF og K er langt fra tilfredse med, at Stevns har fået en socialdemokratisk borgmester med stemmer fra Venstre.

I nat vandt Socialdemokratiet med Henning Urban Dam borgmesterposten på Stevns. Det skete i en konstituering med Venstre, som betyder, at borgmester Anette Mortensen (V) ikke fremover skal sidde for bordenden i kommunalbestyrelsen på Stevns.

Blandt de borgerlige spidskandidater, er der udbredt utilfredshed med konstitueringen. Og Martin Henriksen (DF) var hurtigt ude og kalde samarbejdet mellem Venstre og Socialdemokratiet for et selvmål for Anette Mortensen, og dagen derpå har han ikke ændret holdning.

- Der var et borgerligt valgforbund, og alle borgerlige partier sagde, at hvis der var et borgerligt flertal, så ville vi gå efter en borgerlig borgmester, så jeg kan slet ikke forstå, at Venstre så går over og giver borgmesterposten til socialdemokratiet, siger han.

Håber Venstre skifter holdning

Martin Henriksen opfordrer Venstre til at genoverveje deres samarbejde på tværs af midten.

- Jeg vil rigtig gerne se, om ikke vi kan få de borgerlige partier i det her tilfælde især Venstre tilbage på ret kurs, hvis der overhovedet kommer en mulighed for det, siger han.

- Vælgerne her på Stevns har jo klart tilkendegivet, at de ønsker et borgerligt flertal. I det ligger jo også, at man ønsker en borgerlig borgmester, og det bør de borgerlige partier kunne finde ud af. Når det ikke kan lade sig gøre, må det være fordi venstre tilsyneladende har svært ved at huske på, at de er et borgerligt parti, siger Marin Henriksen.

Konservativ spidskandidat: - Jeg tager det med oprejst pande

Også Mikkel Lundemann Rasmussen (K) er utilfreds med, at det ikke blev de borgerlige, der fik borgmesterposten.

- Vi ønskede ikke en socialdemokratisk borgmester. Vi havde hellere set et bredt samarbejde hen over midten. Jeg kunne have samarbejdet med S, SF, radikale, Nyt Stevns, Dansk Folkeparti, men jeg har ikke tænkt mig at pege på en socialdemokratisk borgmester, siger han om nattens udfald.

quote Vi har fået et godt valg. Det er jeg glad for, og nu må vi bare sørge for at være den borgerlige vagthund

Mikkel Lundemann Rasmussen (K), kandidat til kommunalbestyrelsen, Stevns Kommune.

- Der er et borgerligt flertal, så jeg mener, at vi skal have en borgerlig borgmester, siger Mikkel Lundemann Rasmussen.

Det konservative folkeparti fik et godt valg på Stevns, hvor de gik frem med 4,4 procentpoint, og selvom det ikke lykkedes, at komme med i en konstitueringsaftale, så slår det ikke Mikkel Lundemann Rasmussen.

- Det er sådan, politik er. Det tager jeg med oprejst pande, og jeg kommer ikke til at bruge et halvt år på at komme mig over det. Vi har fået et godt valg. Det er jeg glad for, og nu må vi bare sørge for at være den borgerlige vagthund, siger den konservative politiker.

Dårligt valg for konsekvenser i DF

Landet over har Dansk Folkeparti mistet mandater. I alt 132, og det dårlige valg har fået partiets formand Kristian Thulesen Dahl til at bede hovedbestyrelsen til at indkalde til et møde i weekenden, hvor der kan vælges en ny formand.

Det sagde han til flere medier, inden DF’s gruppemøde onsdag.


Martin Henriksen, der tidligere har siddet i Folketinget for DF, mener, det er for tidligt at sige noget om, hvem han ser som ny formand for partiet.

- Det er en ret ny melding, og det som jeg har at sige, det skal jeg først og fremmest sige internt, direkte til de personer, som det handler om, siger han til TV2 ØST.

Han vil heller ikke ind på, om han kan se sig selv som ny formand for partiet.

- Det er jo alvorlige sager, som vi diskuterer her, og der er mange ting på spil, og derfor synes jeg, at det er mest fair, at man siger det internt, inden man melder meget klart ud til offentligheden, siger Martin Henriksen.