Corona presser daginstitutioner — Katrine må hente sin datter klokken 15

Masser af coronaisolerede medarbejdere får kommuner til at skrue ned for daginstitutionernes åbningstider. Det skaber dog problemer for forældrene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Igen i morgen er vi nødsaget til at reducere åbningstiden. Den hedder således 7.00-15.00. Vi håber at være tilbage på fuld kraft igen fra mandag.

Beskeder som denne har Katrine Wulff modtaget flere af fra sin datters daginstitution denne uge. En besked, som skaber frustration i hjemmet i Strøby Egede på Stevns.

- Det er jo en kæmpe udfordring for os som familie at få det hele til at hænge sammen, siger Katrine Wulff, der ligesom sin mand arbejder i København og derfor kan have svært ved at hente datteren klokken 15.

Derfor er parret dybt afhængige af hjælpsomme bedsteforældre og meget forstående arbejdspladser. Noget, som mange andre forældre ikke har.

quote Vi har rigtig mange sygemeldte. Vi bliver også nødt til at passe børnene forsvarligt

Anette Mortensen (V), formand for udvalget Børn, Unge og Læring, Stevns Kommune

Ligesom mange andre kommuner er Stevns Kommunes daginstitutioner presset af coronaisolerede medarbejdere. Det pres kommer oveni en generel mangel på arbejdskraft på det pædagogiske område, og tilsammen betyder det, at børnehuset Lodbjerggård og flere andre institutioner må lukke langt tidligere end normalt.

I denne uge har institutionerne derfor lukket halvanden time tidligere, end de plejer.

Katrine Wulff har stor forståelse for, at institutionen er nødt til at indrette sig sådan. Men konsekvenserne for hende og mandens arbejdsliv er store. Derfor håber hun, at lokalpolitikerne kan finde en bedre løsning.

- Jeg forstår godt, at de har truffet beslutningen om begrænset åbningstid. Jeg synes bare også, at det er lidt let i stedet for at kigge på, hvilke løsninger, der kunne være, som politikerne kunne hjælpe det daglige personale ved at træffe.

- Selvfølgelig vil vi gerne passe børnene, for det er jo det, vi er der for. Men i den her situation må vi bare sørge for, at vi gør det forsvarligt, siger Anette Mortensen (V), viceborgmester og formand for udvalget Børn, Unge og Læring.
- Selvfølgelig vil vi gerne passe børnene, for det er jo det, vi er der for. Men i den her situation må vi bare sørge for, at vi gør det forsvarligt, siger Anette Mortensen (V), viceborgmester og formand for udvalget Børn, Unge og Læring. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Stevns Kommune: Det er ikke forsvarligt

Stevns Kommune mener ikke selv, at de gør noget forkert.

- Selvfølgelig vil vi gerne passe børnene, for det er jo det, vi er der for. Men i den her situation må vi bare sørge for, at vi gør det forsvarligt, siger Anette Mortensen (V), viceborgmester og formand for udvalget Børn, Unge og Læring.

- Det er jo sådan, at vi står midt i en coronaperiode, og vi har rigtig mange sygemeldte. Vi bliver også nødt til at passe børnene forsvarligt. Hvis det ikke er muligt at have voksne nok i en institution, har vi valgt, at vi tyr til det greb, at vi skærer lidt ned i åbningstiden, siger Anette Mortensen.

Der er pasningsgaranti i Danmark for børn under skolealderen. Derfor skal kommuner tilbyde pasning, og de kan blive straffet økonomisk, hvis de ikke gør.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har dog i dag udtalt, at institutioner kan lukke ned, hvis de mener, det er uforsvarligt at holde åbent.

- Vi kan ikke lave centrale regler for hver enkel daginstitution og for hver stue på en daginstitution. Jeg opfatter det sådan, at vi har dygtigt pædagogisk personel og ledere — og dygtige forvaltningsfolk — som sagtens kan vurdere det. Hvis de ikke mener, det er forsvarligt, skal de bruge den nødbremse, der er i loven, sagde ministeren i dag til Ritzau.

Jacqueline Sporon-Fiedler, faglig sekretær i BUPL Sydøst, bakker op om de beslutninger, som Stevns Kommune har truffet.
Jacqueline Sporon-Fiedler, faglig sekretær i BUPL Sydøst, bakker op om de beslutninger, som Stevns Kommune har truffet. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Pædagoger støtter kommunen

Ministeriet vil ikke kommentere på den konkrete sag fra Stevns Kommune. Det vil pædagogernes fagforbund BUPL dog gerne. Her roser de håndteringen af situationen.

- Hvis der ikke er personale nok, så mener jeg, at det er forældrenes interesse, at kommunen handler på det. Det har de gjort på Stevns, og det bakker vi faktisk op om, siger Jacqueline Sporon-Fiedler, faglig sekretær i BUPL Sydøst.

I Strøby Egede er Katrine Wulff taknemmelig for pædagogernes arbejde. Men hun håber på mere politisk handling.

Jeg vil gerne have en lovning på, at man vil gøre noget fra politisk side, så det ikke er lederne, der hver dag skal stå med håret i postkassen og ikke kan finde vikarer, siger hun til TV2 ØST.