Corona-belønning til kommunalt ansatte splitter politikerne

Torsdag aften har et flertal i kommunalbestyrelsen i Stevns Kommune stemt ja til, at medarbejderne får 250 kroner for deres indsats under corona.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er et relativt beskedent beløb, Men jeg synes, det er vigtigt signal til vores medarbejdere, at vi anerkender den ekstraordinære indsats, de har leveret de seneste to år, sagde borgmester Henning Urban Dam (S).

Medarbejderne har via hovedsamarbejdsudvalget i kommunen foreslået en særlig anerkendelse for den ekstraordinære indsats, som personalet har ydet gennem de seneste par år, der i betydeligt omfang har været påvirket af coronapandemien. Sådan hedder det i forslaget.

Derfor skulle kommunalbestyrelsen torsdag aften behandle et forslag om at afsætte 250 kroner per medarbejder til sociale eller faglige aktiviteter. Den samlede regning løber op i 375.000 kroner. Pengene skal hentes i kassen. 

Men anerkendelsen til de i alt 1.500 medarbejdere splittede byrådet.

- Hvem vil ikke anerkende en ekstra indsats? Spurgte Mogens Haugaard Nielsen (Nyt Stevns) og fortsatte:

- Problemet er bare, at vi sender regningen videre til skatteborgerne – blandt andet til private virksomhedsejere, der kæmper for overlevelse efter coronapandemien. Jeg tror, at de vil have svært ved at forstå, at vi bruger skattekroner på kommunale medarbejdere, der har haft sikre job, lød det fra ham.

- Det ville være en hån

Emil Larsen (K) skruede op for retorikken.

- Det vil være en hån, hvis vi uddeler penge til en enkelt udvalgt gruppe. Vi skylder en tak til ansatte både i det offentlige og private. Hvis der skal uddeles penge til de ansatte i kommunen, bør det indgå i budgetforhandlinger, fastslog han.

Men Venstres gruppeformand Anette Mortensen afviste at vente til efterårets budgetforhandlinger.

- Det vil betyde, at vi først kan anerkende medarbejderne i 2023. Det er for sent. Vi bør også se på det her som en mulighed for at fastholde og rekruttere medarbejdere. Det er vigtigt for kommunen, sagde Anette Mortensen (V).

Steen S. Hansen (S) var inde på samme spor.

- Det her er et lillebitte ekstra plus til vores medarbejdere. Men jeg synes, det er en fin gestus, at vi påskønner deres indsats under coronakrisen, sagde han.

Enhedslisten og Konservative stemte imod

Der opstod en sjælden politisk alliance i byrådssalen torsdag aften. Enhedslisten med Sejer Folke stemte nemlig sammen med Konservative imod forslaget.

- Medarbejderne fortjener i den grad anerkendelse. Det samme gør de mange ansatte i det private, eller de, der mistede deres job under pandemien. Men vi kan ikke bare hive 375.000 kroner op ad kassen. Det bør indgå i forbindelse med samlede prioritering i forbindelse med budget-forhandlingerne. Vi bør også tænke på, at vi er en økonomisk trængt kommune, sagde Sejer Folke (EL).

11 stemte for forslaget om at give de 1.500 medarbejdere en anerkendelse. Det var Socialdemokratiet, Venstre og Radikale. SF, Nyt Stevns og løsgængeren Martin Henriksen undlod at stemme. Konservative og Enhedslisten stemte imod.

Spørgsmålet om en corona-bonus har også splittet politikerne i andre kommuner. I Holbæk besluttede et flertal at bruge fire millioner på at anerkende medarbejdernes indsats. Også i Slagelse besluttede et snævert flertal at bruge et millionbeløb på gavekort til de ansatte. Men i Faxe Kommune smækkede et stort flertal kassen i for at give en særlig corona-bonus til medarbejderne i kommunen.