Brandstations skæbne vakler stadig: Stevns afventer, hvad Køge gør

Brandstationen i Hårlev er lukningstruet, da der skal spares fem millioner kroner. I aften skal byrådet tage stilling til, hvad næste skridt skal være.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fem millioner kroner.

Et beløb, der har skabt meget debat i Stevns Kommune, da millionerne skal skæres fra Østsjællands Beredskab. For at spare pengene kom en lukning af brandstationen i Hårlev på tale – for lukkede man den, sparede man de fem millioner.

Og brandstationens skæbne står stadig og vakler. Så i aften, den 1. marts, er der byrådsmøde, hvor brandstationen endnu engang er på dagsordenen.

Her er der tre forslag, de skal tage stilling til.

De tre forslag 

Enten skal de godkende beredskabskommissionens plan. Planen går ud på at skære fire ansatte fra brandstationen i Hårlev. Lige nu er der en såkaldt 5+1 ordning, hvor man har én leder, én chauffør og fire uddannede brandmænd. Så med kommissionens plan, vil det i stedet hedde en 1+1 ordning.

Eller også kan de vælge at supplere godkendelsen med et tilsagn om at ville betale godt en million årligt til beredskabet i Hårlev.

Og sidst kan de beslutte af afvente, hvad Køge Kommune beslutter sig for. De står nemlig i samme situation, fordi de også er en af de otte kommuner, som ejer Østsjællands Brand og Redning. Køge kan vælge at melde sig helt ud af samarbejdet i Østsjællands Beredskab. 

Hvad gør I?

Borgmesteren i Stevns Kommune, Anette Mortensen (V), siger til TV ØST, at hendes umiddelbare forventning til aftenens møde er, at man vil afvente, hvad Køge Kommune beslutter sig for. Og Køge beslutter sig først den 13. marts.

Artiklen fortsætter under indslaget.

Se eller gense indslaget fra den 24. januar, hvor Stevns kom en smule tættere på en afgørelse om, hvorvidt brandstationen i Hårlev skal lukke. Politikerne i Stevns Kommune mødes til et ekstraordinært møde i kommunalbetyrelsen. Det er en sag, der har skabt stor debat i kommunen.

Hvad så, hvis Køge Kommune beslutter sig for at melde sig ud af samarbejdet – hvad gør I så?

- Ja, så er der en ny situation. Derfor er det afgørende for beredskabet, hvad de beslutter sig for, siger Anette Mortensen.

Derfor skal der spares

Brandstationen i Hårlev er lukningstruet, fordi regeringen i 2015 besluttede sig for sammen med Dansk Folkeparti, Venstre og Kommunernes Landsforening at indgå en aftale om at effektivisere beredskabet.

Det betød blandt andet, at man året efter lagde de kommunale brandberedskaber sammen fra 87 til 24.

Men det betød til gengæld også, at man skulle spare 45 millioner kroner på landsplan for at effektivisere.