Borgere går sammen: Redder møntvaskeri og hjælper udsatte på én gang

Indehaveren af Møntvaskeriet i Store Heddinge var egentlig ved at lukke eller sælge vaskeriet. Men nu forærer han inventaret væk uden beregning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Store Heddinge på Stevns var dagene egentlig talte for det gamle møntvaskeri fra 60’erne. Ejeren var klar til at kaste håndklædet i ringen

- Jeg ønsker ikke selv at forsætte, for jeg har selv nogle andre planer for min fremtid. Nu har jeg gjort det her i tolv-tretten år, så nu giver jeg slip, siger tidligere indehaver, Jim Nielsen fra Stevns.

Jim Nielsen har længe forsøgt at få nogen til at overtage vaskeriet, da han mener, at det er vigtigt for området, at forretningen forsætter.

- Det er det eneste vaskeri, der er her. Ellers skal man til Næstved eller Køge, så det bliver besværligt for kunderne. Og der er rigtig mange kunder her, siger Jim Nielsen.

Frivillige på banen

Men så for nogle måneder siden henvendte en håndfuld frivillige kræfter sig. De havde en ide, som fik indehaveren til at forære hele forretningen væk gratis.

- Det er alligevel svært at komme af med et vaskeri i dag, og det er også ældre maskiner, som på sigt skal udskiftes. Hvis jeg skulle investere i det, så skal jeg være her i 10-11 år endnu for at tjene på det, og det har jeg ikke lyst til. men p ådenne måde kan jeg bidrage til lokalsamfundet, siger Jim Nielsen

Den frivillige gruppe fra Store Heddinge vil skabe arbejdspladser til dem, som af forskellige årsager har svært ved at komme ind- eller tilbage på arbejdsmarkedet.

- Det er helt typisk en time eller to om dagen, hvor de vil kunne komme til at arbejde med rengøring og rense filtre, og hvad der ellers måtte opstå. Noget som for andre måske synes som en let opgave,  men som kan være svært for den gruppe vi henvender os til. På den her måde får de mulighed for at komme stille og roligt i gang igen, siger formanden for den nye socialøkonomiske virksomhed, Jan Sørensen.

Samarbejde på tværs af projekter

Inspirationen kommer fordi de frivillige allerede er tilknyttet et andet projekt i byen, hvor de i samarbejde med kommunen har unge i STU forløb, særligt tilrettelagt undervisningsforløb. Et forløb der skal hjælpe de unge i gang igen. Grundtanken er, at vaskeriet skal være et tilbud til dem og andre med arbejdsrelaterede udfordringer.

- Vi skal være et vaskeri for hele folket, og vi skal sørge for at skabe et sted, hvor der er plads til alle, og skabe noget folk har lyst til at stå op til, siger Hans Christian Rasmussen, som bliver daglig leder på Møntvaskeriet.

Tøjvask for ældre og turister

De frivillige har lagt langsigtede planer for vaskeriets fremtid. Eksempelvis vil de sende medarbejderne rundt på havnen og samle vasketøj ind for de turister, der lægger til kaj henover sommeren. De vil også udvikle et tilbud til områdets ældre

- De ældre vil meget gerne have vasket tøj, men de når måske til et punkt, hvor de ikke længere selv kan. Så kan vi tilbyde at hente og bringe det, og måske stryge det, så vi udover at holde hjulene i gang i virksomheden rent faktisk kan hjælpe byens borgere, siger formanden, Jan Sørensen.

Du kan også være med

Virksomheden er oprettet som en iværksættervirksomhed, som kan sammenlignes med et anpartsselskab, hvor alle kan købe sig ind for 501 kr. De 500 kr. er til låns, og dem får man retur, når virksomheden tjener penge. Den sidste krone er ren investering.

- Der har været overraskende stor opbakning. Folk kommer og afleverer deres private surt optjente penge for at beholde vaskeriet her i byen og bakke op om projektet, det er meget overvældende, siger Jesper Yde Knudsen, bestyrelsesmedlem i Socialøkonomisk Virksomhed, som vaskeriet nu hedder.

Hvis man vil være med, kan man henvende sig i møntvaskeriet i Store Heddinge på Rengegade 12 eller kontakte Jesper Knudsen på jesperydeknudsen@gmail.com


Nyhedsoverblik