¨

Amatørgeolog finder 66 millioner år gammel lort

Foto: TV ØST

En fossiljagt endte forleden med, at en amatørgeolog kom hjem med en 66 millioner år gammel fiskelort fundet ved Sigerslev på Stevns Klint.

Torbjørn Madsen har gjort et aldeles sjældent fund ved Sigerslev ved Stevns klint. Han er med i Sydsjællands Amatørgeologiske Forening og har fundet en 66 millioner år gammel forstenet lort. Nu har eksperter så vurderet, at fossilet er det første af sin slags i Danmark fundet i skrivekridt.

- Det er jo altid rart at finde noget særligt, og jeg synes, det er spændende at være med til at finde noget, som forskerne kan bruge til at blive klogere på fortiden med. Derudover er der jo en vis blæreeffekt ved at finde noget specielt. Det er pragtfuldt, når vi mødes i foreningen at kunne sige, at man har fundet et Danekræ, siger Torbjørn Madsen til TV2 ØST.

Ikke første fund

Fundet kaldes også en koprolit, og den er cirka 3 centimeter lang og 1 centimeter i diameter. Eksperterne har erklæret den  for Danekræ, som er den naturhistoriske udgave af det måske mere kendte udtryk Danefæ. Begge dele dækker over fund af særlig betydning for den danske offentlighed, og finderne kan få udbetalt godtgørelse for fundene.

- Jeg er 62 år nu og har haft den her hobby, siden jeg var 4 år, og jeg synes, det er spændende. Jeg tror, jeg får 2000 kroner for den, så man skal ikke gøre det på grund af pengene, siger Torbjørn Madsen, der bor i Sorø.

Det er ikke første gang, han finder et Danekræ. I 2007 fandt han en armkrog fra en blæksprutte ved Møns Klint, og det var den første af sin art i verden, men når man gør fund af så særlig karakter, skal de afleveres og kommer til at tilhøre staten.

En stor fisk

Fossilet fra Stevns er blevet scannet og bliver nu videnskabeligt beskrevet af Jesper Milàn fra Geomuseum Faxe i samarbejde med Bo W. Rasmussen fra Statens Naturhistoriske Museum og den amerikanske koprolitekspert Adrian Hunt.

- Det er et rigtigt spændende fund. Der er tale om en lort fra en fisk, som har været rimelig stor. Måske er det en sværdfisk, og hidtil er der kun fundet et enkelt stykke fra næbbet på sådan en i det danske kridt. Derudover kan vi måske sige noget om, hvad dyrene har spist på det tidspunkt, siger Jesper Milán.

Koprolitten befinder sig på Geologisk Museum i København, men Jesper Milán håber at kunne få den til Stevns Museum til foråret.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App