Afgørelse nærmer sig: Skal Stevns Klint fredes?

Spørgsmålet om fredningen af Stevns Klint har været betændt i årevis. Men snart kommer den endelige afgørelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Skal Stevns Klint fredes eller ej? Efter årevis med hidsig debat og juridisk tovtrækkeri er der nu en endelig afgørelse på vej. Miljø- og Fødevareklagenævnet skal nemlig træffe den endelige afgørelse i sagen, som har været betændt i årevis.

På den ene side står lodsejerne, som ejer jorden ud til klinten. De vil først og fremmest bare gerne have deres jord i fred. På den anden side står blandt andet Danmarks Naturfredningsforening, som mener, at alle skal have adgang til naturområdet. Det eneste parterne er enige om, er at det godt, at sagen nu bliver afgjort én gang for alle:

quote Det er rart at få tingene på plads, at vi kan få ro på og komme videre

Michael Løvendal Kruse, formand for Danmarks Naturfredningsforening på Stevns

- Det betyder alt, for det har stået på i årevis her på Stevns. Det er rart at få tingene på plads, at vi kan få ro på og komme videre, siger Michael Løvendal Kruse, formand for Danmarks Naturfredningsforening på Stevns.

Artiklen fortsætter under billedet

Der er smukt ved klinten - men spørgsmålet om dens fredning har givet politisk hovedpine siden 2004.
Der er smukt ved klinten - men spørgsmålet om dens fredning har givet politisk hovedpine siden 2004. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

15 års uenighed

Første gang spørgsmålet om fredningen af Stevns Klint blev taget op, var tilbage i 2004. Siden da har Danmarks Naturfredningsforening, lodsejerne og kommunalpolitikerne været rygende uenige. Men i dag var Miljø- og Fødevareklagenævnet forbi for at besigtige klinten – og når de senere har truffet deres beslutning i sagen, er den endelig og kan altså ikke omgøres.

Det er formanden for miljø- og teknikudvalget i Stevns Kommune, der har fået klagenævnet til at gå ind i sagen – og han er glad.

quote Det har været frustrerende. Vi har været meget igennem indbyrdes, men vi har samlet os igen.

Flemming Pedersen, formand for Miljø- og Teknikudvalget

- Efter de har mange års tovtrækkeri, så glæder jeg mig til, at vi får en afgørelse. Mødet på mandag (i Miljø- og Fødevareklagenævnet, red.) og nævnets afgørelse senere glæder jeg mig til, siger Flemming Pedersen (V).

- Det har været frustrerende. Vi har været meget igennem indbyrdes, men vi har samlet os igen. Jeg synes, det er godt, der er gået den tid, så jeg glæder mig til i morgen og til, at vi får en afgørelse, siger Flemming Pedersen.

Artiklen fortsætter under billedet

Flemming Pedersen (V) er glad for endelig at få afgjort sagen.
Flemming Pedersen (V) er glad for endelig at få afgjort sagen. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Lodsejere: Det er unødvendigt

Et afgørende stridspunkt er fredningstilhængernes ønske om at få fredet hele den cirka 20 kilometer lange trampesti mellem Rødvig og Bøgeskov Havn. Men det er helt unødvendigt, for stien er allerede sikret via frivillighedens vej, mener lodsejerne. De har nemlig selv indvilliget i, at trampestien kan gå over deres jorde.

- Lodsejerne har kvit og frit – uden udgifter for det offentlige whatsoever – lagt den jord til herude, siger Frank Elmer, formand for Lodsejerforeningen Stevns Klint.

quote (...) frivilligheden holder jo kun, til der ikke er velvilje mere. 

Flemming Pedersen, formand for Miljø- og Teknikudvalget

Det sikrer dog ikke stiens fremtid godt nok, mener Flemming Pedersen (V):

- Den frivillige aftale, den er – ordet siger jo sig selv – er frivillig, og frivilligheden holder jo kun, til der ikke er velvilje mere. Hvis der er én lodsejer, der springer fra, så er der ikke et ubrudt forløb mere, siger Flemming Pedersen med henvisning til trampestien.

Artiklen fortsætter under billedet

En fredning er helt unødvendig - for naturen er sikret ad frivillighedens vej, mener formanden for lodsejerne, Frank Elmer.
En fredning er helt unødvendig - for naturen er sikret ad frivillighedens vej, mener formanden for lodsejerne, Frank Elmer. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Kræver 25 meter bred bræmme

Et andet stridspunkt er fredningstilhængernes ønske om en 25 meter bred dyrkningsfri bræmme fra stien og ind over markerne. Men det vil være et alvorligt indgreb, mener lodsejerne.

- Hvis vi nu kan få medhold i, at man kan anlægge et 25 meter langt stykke, fordi det er fin natur, så kan du jo frede hvad som helst i Danmark. Så det er meget principielt i det her. Vi vil gerne være herre i vores eget hus, siger Frank Elmer, formand for Lodsejerforeningen Stevns Klint.

Flemming Pedersen (V) er enig i, at det er et stort indgreb at frede – men det er nødvendigt.

- Fredningsinstrumentet er et alvorligt instrument at bruge, men hvis ikke det kan give mening at bruger her, så tror jeg ikke, at det kan give mening ret mange andre steder, Flemming Pedersen.

Danmarks Naturfredningsforening kræver en 25 meter bred bræmme fra kanten af klinten.
Danmarks Naturfredningsforening kræver en 25 meter bred bræmme fra kanten af klinten. Foto: TV2 ØST

Nyhedsoverblik