Winni spørger om coronavirus: - Hvornår kan jeg besøge min søn i fængslet?

De ældre på plejehjemmene begynder flere steder at få besøg af pårørende. Men hvad med de indsatte i fængslerne, hvornår må de få besøg igen?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er en ensom affære at sidde fængslet, men lige for tiden er de indsatte endnu mere isolerede end ellers.

Coronaepidemien har betydet, at Kriminalforsorgen har lukket ned for besøg fra pårørende i et forsøg på at mindske smittespredning.

Men Winni Sørensen fra Ringsted savner at se sin søn, som sidder i Køge Arrest. Hun plejer at besøge ham to gange om måneden. 

- Jeg er jo hans eneste kontakt, fortæller hun.

quote Vi er bekymrede for, at der kan opstå situationer i vores institutioner, som man har set i andre fængselssystemer

Lars Brysting, Sikkerhedschef, Kriminalforsorgen

Derfor har hun skrevet til TV2 ØSTs coronabrevkasse:

Der tales meget om besøg på plejehjem, men jeg kunne godt tænke mig at høre lidt om, hvornår det igen bliver muligt at besøge de indsatte i fængslerne - de er jo også "nogens" pårørende? 

Frygter udenlandske tilstande

Det er over en måned siden, at arresthuse og fængsler lukkede for besøg til de indsatte. Det skete den 18. marts, samme dag som forsamlinger på flere end ti personer blev forbudt. 

- Vi er bekymrede for, at der kan opstå situationer i vores institutioner, som man har set i fængselssystemer i andre lande, eller som man ser på krydstogtskibe, hangarskibe eller på plejehjem. Det er derfor, vi har afskærmet os fra omverdenen, forklarer Lars Brysting, som er sikkerhedschef i Kriminalforsorgen.

Winni Sørensens søn sidder i Køge Arrest. Coronavirussen har betydet, at der er lukket ned for besøg. Winni vil gerne vide, hvornår hun kan besøge ham igen? 
Winni Sørensens søn sidder i Køge Arrest. Coronavirussen har betydet, at der er lukket ned for besøg. Winni vil gerne vide, hvornår hun kan besøge ham igen?  Foto: Kriminalforsorgen

I flere lande har coronavirus spredt sig i fængslerne. I Peru døde ni fanger i mandags under et oprør i et overfyldt fængsel. Oprøret opstod, fordi fangerne var bange og frustrerede over, at to medindsatte var døde efter at være blevet smittet, oplyser nyhedsbureauet AFP

I Kina var der i slutningen af februar over 500 smittede i kinesiske fængsler, og styret fyrede flere ansvarlige for ikke at have gjort nok for at undgå smittespredning.

Svært at sammenligne fængsler med plejehjem

Winni Sørensen forstår dog ikke, hvordan det kan være forsvarligt, at kommuner begynder at lade pårørende aflægge de ældre besøg, når det samme ikke lader sig gøre i fængslerne.

Men Lars Brysting mener ikke, at man kan overføre fremgangsmåden til fængsler og arrester.

- Det er noget andet at drive et fængsel, end det er at drive et plejehjem. Vi har ikke de samme muligheder for at afvikle besøg under åben himmel, hvis det skal være sikkerhedsmæssigt forsvarligt, siger sikkerhedschefen.

Men kunne man for eksempel ikke udføre besøgene i en udendørs gård i fængslet?

- Nej, det kan man ikke. Der er både noget intern logistik, kontrol, orden og sikkerhed og tekniske systemer, som skal understøtte det her, og det er ikke bare lige til. Så vores muligheder og villighed til at lave kreative løsninger er meget begrænsede. Sikkerheden skal opretholdes, siger Lars Brysting.

quote Vores muligheder og villighed til at lave kreative løsninger er meget begrænsede

Lars Brysting, sikkerhedschef, Kriminalforsorgen

Men det er ikke den eneste forskel på plejehjem og fængsler. Behandling af de fængslede er også mere besværlig, vurderer sikkerhedschefen.

- Hvis der er brug for at hospitalsindlægge et større antal borgere på et plejehjem, så er det noget, man bare lige gør. Når man håndterer indsatte, som skal bevogtes, så er det noget, som er forbundet med et langt større setup, og derfor skærmer vi os i langt videre udstrækning fra omverdenen, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Køge Arrest er i kategorien sikkerhedsklasse 2, hvilket betyder, at der er et særligt højt sikkerhedsniveau og en meget restriktiv adgangskontrol ved besøg.
Køge Arrest er i kategorien sikkerhedsklasse 2, hvilket betyder, at der er et særligt højt sikkerhedsniveau og en meget restriktiv adgangskontrol ved besøg. Foto: Arkiv - TV2 ØST

Få har protesteret mod besøgsforbud

Winni Sørensens 28-årige søn har foreløbig siddet inde i halvandet år for narkosmugling. Det påvirker ham, at han ikke får besøg, fortæller hun.

- Han er blevet mere frustreret, kan jeg mærke, og han er kommet op at toppes med en medindsat.

quote Han er blevet mere frustreret, kan jeg mærke, og han er kommet op at toppes med en medindsat

Winni Sørensen, Ringsted, mor til en indsat

Det er dog ikke Lars Brystings indtryk, at besøgsforbuddet giver problemer i fængsler og arresthuse.

- Der har været nogle meningstilkendegivelser i nogle af de åbne fængsler, hvor indsatte har været utilfredse med coronasituationen generelt, men ellers er der helt roligt. De indsatte har forstået, at det her er en særlig situation, og at vi er nødt til at stå det igennem.

Ingen dato for besøg

Winni Sørensens søn skal afsone fem år. Først sad han i Storstrøms Fængsel, men blev så flyttet til arresten i Køge.

- Han er sikkert uforbederlig, det er nemlig fjerde gang, han sidder inde. Alligevel ville det være rart at vide, hvornår der igen bliver åbnet op for besøg, siger hun.

Kriminalforsorgens sikkerhedschef har dog svært ved at give Winni Sørensen et præcist svar:

- På et tidspunkt vil forholdene begynde at blive normaliseret i Kriminalforsorgen, og det gælder også for besøg. Det er ikke noget, der aktuelt er en plan for, hvornår det kommer til at ske, men selvfølgelig vil det på et tidspunkt, når det er sundhedsmæssigt forsvarligt, være muligt igen at besøge en indsat.

Brouheld
Læs også
Lone spørger om coronavirus: - Hvordan undgår man smitte i bilen?
Brouheld
Læs også
Lone spørger om coronavirus: - Hvordan undgår man smitte i bilen?

Winni Sørensen er en anelse skuffet over svarene fra Kriminalforsorgen.

- Men det var jo nok også det, jeg forventede, de ville sige. Jeg synes bare godt, man kunne indrette nogle besøgsrum med en plexiglasplade eller lignende imellem den indsatte og den besøgende for eksempel, siger hun.

Besøg erstatttes af telefonopkald

Som led i den gradvise genåbning af det danske samfund har Kriminalforsorgen også åbnet lidt op igen. Ikke i forhold til besøg fra pårørende men i forhold til at tage imod nye indsatte, som skal afsone.

Hvad angår manglen på besøg, så har mange af de indsatte fået mulighed for flere telefonopkald til deres pårørende end normalt. Simpelthen for at bøde for fraværet af fysiske besøg i arrester og fængsler.

Winni Sørensen har som sådan ikke medlidenhed med sin søn, men mener alligevel, at de fysiske besøg er vigtige.

- Han ligger, som han har redt, men de har jo behov for at se mennesker. Telefonopkald er ikke det samme, siger hun.

Covid-19 i fængslerne

Kriminalforsorgen har iværksat en række initiativer for at begrænse risikoen for smittespredning. Det betyder blandt andet:

 

  • at de indsatte ikke kan få besøg af deres pårørende i øjeblikket
  • at de indsatte kun under ganske særlige omstændigheder kan komme på udgang
  • at der kun i begrænset omfang overføres indsatte mellem fængsler, arrester og pensioner
  • at mange aktiviteter, herunder beskæftigelse, ikke gennemføres aktuelt
  • at bemandingen er nedjusteret
  • at der ikke iværksættes nye afsoninger med fodlænke.

 

Kilde: www.kriminalforsorgen.dk


Nyhedsoverblik