Stinna spørger om coronavirus: - Kan vi holde fest til sommer? 

I februar blev familien Topp-Nielsen fra Lolland til fire, da lillebror Lauritz kom til verden. Nu vil de gerne holde barnedåb med afstand - men må de det?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den 17. februar kom Lauritz Topp-Nielsen til verden, og det vil familien gerne fejre med en barnedåb til august. Men i en tid med forsamlingsforbud og fare for at smitte personer i risikogruppe med Covid-19, er de i tvivl om, hvorvidt det overhovedet kan lade sig gøre. 

Det fik Lauritz' mor, Stinna Topp-Nielsen, der bor i Nørreballe på Lolland, til at skrive til TV2 ØSTs brevkasse, Spørg om corona: Tør vi invitere til barnedåb i august? Eller bare almindelige fødselsdage?

quote Jeg håbede på, at man kunne sidde sammen med sin familie, som man i forvejen har blandet bakterier med

Stinna Topp-Nielsen, Nørreballe, Lolland

Det er et spørgsmål, rigtig mange stiller sig selv for tiden, for sommeren nærmer sig, og de danskere, der har planlagt konfirmation, barnedåb, bryllup eller fødselsdagsfest til sommer, har endnu ikke fået svar på, om festerne kan afholdes.

Regeringen har på flere pressemøder udtalt, at de godt ved, at danskerne mangler klar besked, men at det hele afhænger af, hvordan smittetrykket udvikler sig over de kommende uger. Onsdag lovede statsminister Mette Frederiksen (S) under en debat i folketingssalen, at der i den kommende uge vil komme en langsigtet plan og svar på spørgsmålet. 

Tænker kreativt

Indtil videre er det ikke tilladt at samles flere end 10 personer ved offentlige arrangementer – hverken udenfor eller indenfor, og regeringen opfordrer til, at man også efterlever forbuddet ved private arrangementer.

- Selv om forbuddet ikke gælder hjemme privat, så vil vi ikke gennemføre, hvis myndighederne fraråder at mere end 10 mennesker samles. Det ville vi have det skidt med, så vil vi udsætte, fortæller, Stinna Topp-Nielsen.

Brouheld
Læs også
Lone spørger om coronavirus: - Hvordan undgår man smitte i bilen?
Brouheld
Læs også
Lone spørger om coronavirus: - Hvordan undgår man smitte i bilen?

Men hvis der bliver åbnet op for, at man kan mødes lidt større grupper, så er familien gået i gang med at tænke kreativt og planlægge, hvordan de kan gennemføre en barnedåbsfest uden at sprede smitte blandt deltagerne. Familien bor på en landejendom og har en stor have, som de eventuelt kan bruge.

- Vi kunne stille borde rundt i haven, så folk sidder meget spredt. Hvis det bliver dårligt vejr, så har vi fire festtelte, som vi kunne sætte op. Der kommer nok ikke to meter mellem hvert menneske, men jeg håbede på, at man kunne sidde sammen med sin familie, som man i forvejen har blandet bakterier med, og så der er god afstand til den næste familie, fortæller Stinna Topp-Nielsen.

Fylder 30 år i juli

Familien Topp-Nielsen er ikke den eneste, der forsøger at tænke kreativt. Christina Blomquist Nielsen, der bor sammen med sin kæreste i en tjenestebolig på Christiansdal Gods lidt uden for Nakskov, har også skrevet til Spørg om Corona-brevkassen for at søge råd.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Christina Blomquist Nielsen fylder 30 i juli og vil gerne vide, om hun må invitere til en sammenkomst i haven ved Christiansdal Gods lidt uden for Nakskov. 
Christina Blomquist Nielsen fylder 30 i juli og vil gerne vide, om hun må invitere til en sammenkomst i haven ved Christiansdal Gods lidt uden for Nakskov.  Foto: Privat foto.

Hun fylder 30 år den 17. juli, og hvis forsamlingsforbuddet på flere end 10 personer bliver hævet, har hun også fået ideen med at rykke arrangementet ud i haven.

- Vores have er på 250 kvadratmeter, og jeg vil gerne invitere kolleger, familie og venner til noget kage, boller og grillmad, fortæller Christina Blomquist Nielsen.

Hvis der bliver åbnet op for, at man kan gennemføre mindre fester, er det store spørgsmål, hvordan man kan servere mad uden at overføre smitte.

Her har køkkenchef Kirsten Skovsby fra Fælleskøkkenet i Sakskøbing en række gode råd.

- Der skal selvfølgelig overholdes de hygiejniske forskrifter som anvist af Sundhedsstyrelsen med hyppig håndvask og desinfektion. Man må under ingen omstændigheder vise tegn på sygdom, mens man tilbereder maden. Der skal holdes god køkkenhygiejne og man skal sørge for at have rene hænder, man kan også bruge tynde latexhandsker, som kan købes i dagligvarehandlen, fortæller Kirsten Skovsby.

God ide at portionsanrette

Fælleskøkkenet leverer mad til sygehusene i Region Sjælland og til plejehjemmene i Guldborgsund og Lolland Kommuner.

- Vi spritter alle vores overflader i køkkenet af flere gange om dagen. Det kan man også vælge at gøre hjemme. Derudover er det en god idé at portionsanrette og undlade buffet, så der ikke er mange, der står bøjet over maden og rører ved de samme skeer og flader. Endelig er det en god idé at bruge engangsemballage, der så smides ud, når det er brugt, siger Kirsten Skovsby.

En lidt dyrere løsning kan også være at bestille take away-mad.

- Hvis man bestiller maden udefra, kan man bede om, at den er elegant portionsanrettet, siger Kirsten Skovsby. 

Familien Frandsen i Østrig
Læs også
Kim spørger om coronavirus: - Kan jeg komme på sommerferie i år?
Familien Frandsen i Østrig
Læs også
Kim spørger om coronavirus: - Kan jeg komme på sommerferie i år?

I Nørreballe afventer familien Topp-Nielsen en endelig udmelding fra myndighederne, før de træffer den endelige beslutning.

- Men det er helt sikkert, at hvis myndighederne fraråder, så udskyder vi til en anden gang. Vi har desværre en i familien, som er kræftsyg og en enkelt ældre mand med astma. Alle får selvfølgelig en indbydelse, hvis vi får lov at holde fest, men vi er godt klar over, at der måske er nogle, som melder fra på grund af sygdom, og det forstår vi selvfølgelig, siger hun.

Nye måder at være sammen på

Christina Blomquist Nielsen vil også afvente myndighedernes endelige udmelding, før hun træffer en beslutning om at invitere eller ej.

- Jeg arbejder på et plejehjem, og vi skal være ekstra forsigtige, så vi venter og ser, hvordan det hele udvikler sig, fortæller hun.

Mens de venter, tegner familien Topp-Nielsen kort over haven og forsøger at regne ud, hvordan det hele eventuelt kunne lykkes.

- Jeg tænker selvfølgelig også på, om folk ville se skævt til os og tænke, ”om man virkelig ikke kan vente”. Men omvendt så skal vi nu nok lære at leve med den her virus et stykke tid og være kreative i forhold til nye måder at være sammen på, fortæller Stinna Topp-Nielsen.


Nyhedsoverblik