Signe spørger om coronavirus: Kan jeg sende mit barn i institution?

Med udsigt til genåbningen af blandt andet dagtilbud er Signe Pedersen fra Vordingborg i tvivl om, hendes søn skal starte i vuggestue i en coronatid.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

6. april meddelte statsministeren, at man vil foretage en kontrolleret genåbning af dagtilbud og skoler for 0.-5. klasse fra den 15. april.

Men når man er ni måneder gammel og allerede har været indlagt med luftvejsinfektioner, feberkramper og influenza A, er en vuggestuestart i en coronatid ikke særligt tiltalende.

I hvert fald ikke, hvis man spørger Signe Pedersen fra Vordingborg, som er mor til Lucas på ni måneder. 

quote Generelt set har min søn været utrolig udsat. Hvordan skal vi forholde os?

Signe Pedersen, Vordingborg

Lucas står til at starte i vuggestue, men Signe Pedersen er i tvivl om, det er forsvarligt at sende ham afsted, når han har været igennem meget sygdom i løbet af sit korte liv. 

Signe Pedersen kan foreløbigt holde Lucas hjemme til den 10. maj, men hun er i tvivl om, hvad der skal ske derefter. 

- Jeg tænker meget på indkøring, og hvad der skal ske med de helt små under et år.

- Generelt set har min søn været utroligt udsat. Hvordan skal vi forholde os? Er det muligt at skærme ham ved at blive væk fra vuggestuen, og at vi arbejder hjemme? Er han i risikogruppen?

Sådan lyder spørgsmålene, som er sendt ind til TV2 ØST’s brevkasse ”Spørg om Corona”.

Man skal vurdere den enkelte i risikogruppen

Efter pressemødet i Statsministeriet den 6. april omkring genåbningen af dagtilbud og skoler, offentliggjorde Sundhedsstyrelsen retningslinjerne for, hvordan det skal foregå.

Hvis ens barn er i en særlig risikogruppe, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man går i dialog med den pågældende institution. Her kan man se på, om det er forsvarligt, at man kommer i dagtilbuddet. 

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man er i risikogruppen, skal man kontakte egen læge.

Derudover vurderer Sundhedsstyrelsen, at man gerne må komme i dagtilbud, hvis man bor sammen med en, der er i en særlig risikogruppe, eller hvis man bor sammen med en med påvist Covid-19. 

Man må komme i dagtilbud, så længe man ikke selv udviser symptomer på sygdom. Man vurderes som syg, hvis man eksempelvis har milde symptomer som forkølelse. 

Særlige risikogrupper:

Børnene skal stadig trøstes af de voksne

8. april indkaldte regeringen til pressemøde med blandt andre undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S). 

Her kunne ministeren ikke give et svar på, hvorvidt børn og voksne, som er eller omgås personer i risikogruppen, skal møde på skoler og i dagtilbud. 

quote Vi tager højde for, hvordan børn er, og hvordan børn skal være

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen

Derudover italesatte ministeren blandt andet, at pædagoger gerne må trøste børnene, at bleerne vil blive skiftet, men også at børnene vil komme til at være i mindre grupper for at undgå smittekæder. 

- Der er nogen, der tror, at børnene ikke må lege og konstant skal holde afstand, som vi voksne skal. Der er taget stilling til, at børn kan være børn, lød det fra børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Derudover forsikrede direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, at det er de voksnes ansvar, at der bliver sørget for god hygiejne og mindre grupper.

- Vi stiller ikke krav til børnene. Vi stiller krav og anbefalinger til de voksne, som har ansvaret for børnene. Vi tager højde for, hvordan børn er, og hvordan børn skal være.

På pressemødet blev det understreget, at børnene ikke vil vende tilbage til en normal hverdag, men en hverdag med hygiejne- og afstandsmæssige restriktioner.